Småkager & Cookies

Lakridspebernødder med hvid chokolade

Pebernødder er en ægte juleklassiker. Vil du prøve noget nyt, så giv disse lakridspebernødder et forsøg – de kan klart anbefales!
af Cecilia Fahlström 4.11.2021 Foto: Stine Christiansen.
Lakridspebernødder med hvid chokolade
100 personer

Lakridspebernødder

  • 375 g smør
  • 375 g sukker
  • 2 spsk. mørk sirup
  • 3 tsk. kardemomme
  • 3 tsk. stødt kanel
  • 2½ tsk. lakridspulver
  • 2 æg
  • 675 g hvedemel
  • 1 tsk. natron
  • 100 g hvid chokolade
  • 3 tsk. lakridsgranulat

Det er jul, og det er tid til pebernødder. Men hvorfor ikke lege lidt med opskriften? Vi giver dig her en opskrift på pebernødder med lakrids og lækker, hvid chokolade. Dekorativt og dejligt!

Vidste du, at… Pebernødden stammer fra middelalderen og var en af de første danske småkager? Krydderier var meget kostbare, og der var ikke penge til at bage kage året rundt. Derfor bagte man kun pebernødder til jul. Dengang blev de lavet af rugmel, var hårde som nødder og blev bagt over åben ild. I slutningen af 1800-tallet blev komfuret en almindelig del af køkkenet, og først herefter blev det muligt at bage andre småkager.

Sådan laver du lakridspebernødder

  1. Hak smørret, og hæld det i en stor skål.
  2. Tilsæt sukker, sirup, kardemomme, stødt kanel, lakridspulver og æg. Rør blandingen godt sammen, indtil dejen er jævn og ensartet.
  3. Sigt mel og natron sammen i en skål, og kom det i den våde dej lidt ad gangen under omrøring. Fortsæt, indtil alt mel er tilsat, og dejen er fast.
  4. Ælt dejen sammen, og pak den ind i køkkenfilm. Læg dejen i køleskabet natten over.
  5. Del dejen i mindre stykker, og rul hvert stykke ud til en lang tommelfingertyk pølse. Skær pølsen i mindre ensartede stykker, og tril dem til små kugler.
  6. Placér kuglerne på en bageplade beklædt med bagepapir, og bag dem i ovnen i ca. 10 minutter ved 200°.
  7. Lad pebernødderne køle helt af.
  8. Hak i mellemtiden den hvide chokolade groft, og smelt den over et vandbad.
  9. Dyp toppen af hver pebernød i den smeltede hvide chokolade, og drys derefter med en smule lakridsgranulat.