Tilbehør

Sådan sylter du græskar

Efterårets skønne græskar er populært selskab på middagsbordet, for det kan både laves i ovnen, bages i kage og bruges i suppe. Men har du prøvet at sylte det? Vi giver dig opskriften!
af Tekst og 5.03.2021 foto: Anita Lindberg.
Syltet græskar
2 personer

Kryddersyltede græskar

  • 2½ kg hokkaidogræskar
  • 2 l vand
  • 5 dl lagereddike
  • 150 g salt

Syltelage

  • 6 dl lagereddike
  • 5 dl æblecidereddike
  • 2 dl vand
  • 450 g sukker
  • 1 vaniljestang
  • 1 spsk brun farin
  • 1 tsk enebær
  • 1 udkernet hakket chili
  • 5 laurbærblade
  • 5 kardemommekapsler
  • 1 tsk hele nelliker
  • 1 tsk hele peberkorn

Har du overflod af græskar i haven, kan du sylte dem med varme krydderier og spise dem som et sødt indslag til aftensmaden eller som tilbehør til desserten. Du kan selvfølgelig også altid gå på jagt efter græskar i supermarkedet - gå efter de små hokaido, de har en sødere og mere kraftig smag! 

 

Vild med græskar? Prøv opskriften på ovnbagt hokaido!

Sådan sylter du græskar 

  1. Skræl græskarrene, del dem, og skrab kernerne ud. Skær græskarkødet i mindre stykker. 
  2. Bland vand, lagereddike og salt, og læg græskarstykkerne i lagen. Lad det stå køligt i 1 døgn. Læg pres på, så græskarstykkerne er helt dækket af lagen. (Dette kalder man at forsylte).
  3. Bring eddike, æblecidereddike, vand og sukker i kog i en stor gryde.
  4. Tag græskarret op af saltlagen, og skyl det. Læg de skyllede stykker i syltelagen, og kog i 5 minutter.
  5. Tag stykkerne op af lagen, og læg dem i rengjorte, atamonskyllede glas.
  6. Kom alle krydderier i syltelagen, og kog den ind i ca. 15 minutter. Hæld lagen over græskarstykkerne, så glassene er helt fyldt op. 
  7. Dæk med tætsluttende låg, og stil køligt. Brug de syltede græskar som tilbehør, fx til stegt fisk, kalvesteg og frikadeller.

Se også: Guide til din monsteraplante