Tilbehør

Sådan sylter man bær (Opskrift på syltetøj og marmelade)

Mangler du en sylteopskrift? Når bærrene først begynder at modne går det stærkt, og ofte er der mange flere end man kan nå at spise! Her får du hjælp.
af Janet Gustavsson 30.07.2020 Foto: Anders Norrsell. Grafik: Max Martinussen.
Opskrift på syltetøj og marmelade

  • ½ citron.
  • 1 vaniljestang.
  • 500 g bær (her er det blåbær).
  • 1 tsk. kardemomme (kan udelades).
  • 1 dl vand.
  • 250 g syltesukker (el. alm. sukker).

Har du flere bær i haven, end du kan nå at spise, er det lækkert at trylle dem om til marmelade. Det er nemt at sylte selv – du skal blot bruge bær, sukker og en gryde samt lidt krydderier, hvis du synes, at marmeladen skal smage af lidt ekstra.

Her tager vi udgangspunkt i blåbær, men du kan bruge den samme opskrift med alle bær fra haven kan bruges, eller du kan bruge frosne bær. Husk at smage på marmeladen undervejs, for måske skal der mere sukker i, hvis du f.eks. bruger syrlige brombær i stedet for blåbær.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Opskrift på Blåbærmarmelade/syltetøj

1-2 glas.

  1. Pres saften af citronen. Flæk vaniljestangen, og skrab kornene ud. Læg blåbær, citronsaft, vaniljekorn og evt. vaniljestang samt kardemomme i en lille gryde.
  2. Tilsæt 1 dl vand, og lad blandingen småkoge i 10 minutter. Rør rundt imens, og mas blåbærrene med bagsiden af en trægrydeske.
  3. Tilsæt syltesukker, og lad marmeladen koge i yderligere 5 minutter, til den er tyknet.
  4. Fjern vaniljestangen, og hæld marmeladen på rene, skoldede glas. Lad den køle lidt af, og luk glassene til. Opbevar marmeladen i køleskabet, hvor den kan holde sig i mange uger.

TIP: Du kan sagtens erstatte syltesukker med almindeligt sukker – det tykner bare ikke lige så hurtigt, og måske skal der lidt mere i.

Hvornår kan man høste bær?

I sensommeren og i efteråret er det syltetid, da de fleste bær modnes her. Selvfølgelig afhænger det ofte lidt af sorter, men hvis du tager et kig i tabellen herunder, kan du hurtigt få en fornemmelse af, hvornår de enkelte bær modnes og kan høstes.

Hvornår modnes danske bær?

Hvad er forskellen på marmelade og syltetøj?

I dag er ordene klitret ret meget sammen, men førhen var det konsistensen, der afgjorde om det var marmelade eller syltetøj. Syltetøjet var det tyndere imens marmeladen var mere stiv i det. Ift. de produkter vi køber i supermarkedet, så er det noget lovgivning, der afgører, om det er det ene eller det andet. Der skal nemlig føre mindst 45% frugt i før at det er marmelade, imens syltetøj kan nøjes med bare 35 % frugt.

Kilde: denstoredanske.lex.dk