Det er blevet moderne at sanke i naturen – dvs. samle spiselige frugter, bær og urter. ISABELLAS har været på sanketur med naturvejlederne Julie A. Swane og Johanne Stege Bjørndahl på Amager Fælled og fået tip til, hvordan man kan bruge naturens vilde råvarer i madlavningen. Vi har blandt andet samlet havtorn, vilde æbler, hyldebær, slåenbær, hvidtjørn og urter. Det er der kommet en lækker brunch ud af, og vi serverer de nemme opskrifter for dig her.
Amerikanske pandekager med slåensirup
Slåensirup
Ca. 2 dl
- 200 g slåenbær
- 4 skærme hyldebær
- 5 dl vand
- 175 g sukker
- ½ citron
Sådan gør du:
- Skyl og frys slåenbærrene inden brug – det bringer sødmen frem i bærrene.
- Skyl hyldebærrene, og kom dem i en gryde sammen med slåenbær, vand og sukker.
- Bring i kog, og lad bærrene koge, til de brister.
- Si saften fra til sirup.
- Pres citronsaft, og kom den i saften.
- Bring den i kog, og kog ind til sirup.
- Hæld siruppen på 1 rent, skoldet glas, og opbevar det køligt.
Læs også: Derfor er økologisk frugt og grønt sundere
Pandekager
Ca. 8 stk.
- 1½ dl hvedemel
- 2 tsk. rørsukker
- 2 tsk. bagepulver
- 1 knivspids groft salt
- Ca. 50 g smør
- 1 æg
- 1½ dl mælk
- Pynt:
- Rødkløverblomster
Sådan gør du:
- Bland mel, rørsukker, bagepulver og salt.
- Smelt 25 g smør ved svag varme – det må ikke brune.
- Slå ægget ud i en skål, rør det smeltede smør i, og rør melblandingen i lidt efter lidt med et piskeris.
- Kom en klat smør på panden, og varm op, til det syder. Steg de små pandekager i smørret, til de er gyldne på begge sider.
- Servér pandekagerne varme pyntet med blomster af rødkløver og med slåensirup til.
Nutella på pandekagerne?: Få opskriften her på den hjemmelavede version
Se mange flere opskrifter fra sanketuren her!
Sund brunch af naturens guld


Ca. ½ l
- 600 g blandet hvidtjørnebær, sejlerønnebær, vilde hyben og alm. hyben
- 5 dl vand
- 2 dl alm. eddike trukket på vilde æbler (eller æbleeddike)
- Røllikekviste i blomst
- Gråbynke
- Pastinakblade
- 75 g sukker
- Salt og peber
Skyl bærrene. Kom bær, urter, vand og eddike i en gryde. Lad det simre ½ time. Fjern urter, og mos bærrene gennem en si – det tager lidt tid. Kog mosen op med sukker, og smag til med salt og peber. Hæld ketchuppen på rene, skoldede glas, og opbevar den i køleskab.


- 1 håndfuld brændenældeskud
- 4 æg
- Lidt smør
- Salt og peber
Vask brændenældeskuddene godt, og tør dem i en salatslynge. Når du skal hakke dem, så beskyt din hånd med en handske eller en plastikpose, så du ikke brænder dig. Hak brændenælderne fint. Slå æggene ud i en skål, og pisk dem med en gaffel, til massen er ensartet. Tilsæt brændenælderne. Varm en pande godt op, kom smør på, og lad det lige bruse op, men pas på det ikke begynder at branke. Tilsæt æggemassen, og skrab langsomt med en paletkniv på pandens bund. Giv æggemassen lidt tid til at sætte sig ind i mellem. Servér varm.


Ca. 2 dl
- 2 håndfulde døvnældeskud
- 1 håndfuld mælkebøtteblade
- ½ agurk
- 2 forvildede æbler
- 1 cm ingefær
Skyl døvnældeskud og mælkebøtteblade godt i en salatslynge. Vask agurk og æbler, og skræl ingefæren. Kom et æble i en juicer og herefter de øvrige ingredienser på nær det sidste æble. Det juices til sidst og er med til at få saften fra de øvrige ingredienser med.
TIP: Har du en slowjuicer, får du mere ud af bladene.


Ca. 1/3 l
- 1 appelsin
- 1½ cm ingefær
- 2 forvildede æbler
- 4 gulerødder
- 2 dl havtornbær
- Evt. isterninger
Skræl appelsin og ingefær, og skyl de øvrige ingredienser. Kom et æble i en juicer og herefter de øvrige ingredienser på nær det sidste æble. Det juices til sidst og er med til at få saften fra de øvrige ingredienser med. Servér evt. med en isterning i hvert glas.


Ca. 1 dl
- 25 strandkarseblade
- 1 dl vindruekerneolie (eller anden smagsneutral olie)
Skyl strandkarsebladene i en salatslynge, og sørg for, at de er slynget fri for vand. Dup dem evt. i et rent viskestykke for at fjerne vandrester. Hak bladene i mindre stykker. Kom blade og olie i et blenderglas, og blend, til det er meget findelt. Hæld dippen på et rent. skoldet glas, og opbevar den i køleskabet.