Tips til syltning med succes
Tips og tricks

Syltning med succes - 8 gode tips

af Anita Banner 7.08.2013
Sensommerens og efterårets bær og frugter er skønne til sylt. Her får du lækre opskrifter på, hvordan du gør og 3 gode tips til sytlning med succes.

Har du flere gode bær og frugter i sensommerhaven, end du kan nå at bruge? Ingen grund til panik - for selvom sensommerlækkerierne smager skønt, når de er friske, er de ligeså gode i syltede version. Samtidigt kan du på denne måde opbevare dem i længere tid, og bruge de gode herligheder fra haven som tilbehør til din mad langt ind i efterår og vinter.

Vi har derfor samlet vores bedste syltetips, så du kan kaste dig ud i alt fra klassisk marmelade til vitaminrigt frysetøj.

TIP: Med frysepulver kan du lave syltetøj helt uden kogning. Frysepulveret gør syltetøjet stift, som erstatning for den naturlige pektin, der bliver nedbrudt under frysningen. Mos dine bær i en skål, tilsæt sukker og frysepulver, bland godt, kom det i en beholder, og sæt det i fryseren. Dermed får du syltetøj (også kaldet frysetøj) med flere vitaminer og helt uden konserveringsmidler.

Syltetøj eller marmelade?

Syltetøj indeholder ofte hele bær og laves af hel frisk frugt, hvor kogetiden begrænses så meget som muligt. Det er især sommerens bær såsom hindbær, jordbær, solbær osv., der laves syltetøj af, og gerne lige før, at de er helt modne. Marmelade kan derimod laves af al slags frugt og bær. Konsistensen er mere geléagtig og kogetiden længere. Syltetøj indeholder derfor ofte flere vitaminer end marmelade. Når du laver marmelade af meget saftige frugter, kan det være nødvendigt at si noget af saften fra. Ellers bliver marmeladen for tynd.

Se også: Sådan laver du super nem frysetøj

Det skal du typisk bruge til din syltning

  • En meget bredmundet tragt, der gør det lettere at fylde syltetøj og marmelade på glas.
  • Et sylteposestativ til at lave saft. Man kan også bruge en sigte med et stykke fint vævet stof i.
  • En bred gryde - det giver den bedste varmefordeling. Gryden skal være af rustfrit stål eller emalje - endelig ikke aluminium, som kan gå i forbindelse med syren i det syltede.
  • Rene glas med låg, en målekande, en køkkenvægt, træskeer, en øse, en hulske.

8 gode tips til syltning

1. Rengøringens kunst
Skal din syltning lykkes, er det vigtigt, at redskaber og glas er pinligt rene. Det vil nemlig forhindre, at der pludselig optræder især skimmel- og gærsvampe i dine lækkerier. Vask dine glas godt af i sulfovand, og skyl efter i varmt vand. Stil glassene med bunden i vejret på et rent viskestykke. Skold glas, låg og gummiringe med kogende vand, lige inden de fyldes. Brug evt. atamon. Fisk gummiringe og løse låg op med en gaffel - ikke en finger!

Sylter du kun en lille portion samt opbevarer indholdet i glas i køleskabet, er det overflødigt at skylle med konserveringsmiddel.

2. Tænk økologisk
I dag er det muligt at få både økologisk sukker og krydderier samt usprøjtede bær, så det er ikke svært at lave økologisk marmelade. Vil du eksperimentere med citrusfrugter, er det især vigtigt, at du bruger usprøjtet frugt, hvis du vil bruge skallen, som indeholder meget smag.

3. Når du sylter marmelade
Lav evt. en prøve for at tjekke, hvor meget syltetøjet eller marmeladen stivner: Hæld lidt syltetøj/marmelade i en underkop, og sæt den i køleskabet et øjeblik. Hvis du kan trække en ske igennem, uden at det løber sammen, har det syltede marmeladekonsistens. Synes du, det er blevet for fast, kan du tilsætte lidt vand og koge det syltede op igen.

Se også denne skønne opskrift på brombærmarmelade

4. Slip smagene løs
Vil du give din marmelade lidt kant, kan du tilsætte den næsten alle slags krydderier. Vi anbefaler især ingefær, stjerneanis, kanel, kardemomme og krydderurter, fx mynte og citronmelisse. Brug helst hele krydderier, som du rister og knuser. Stødte krydderier fra supermarkedet smager ikke af lige så meget.

5. Stor gryde, små glas
Det er smart at lave syltetøj i en stor syltegryde, så kogningen kan gå hurtigt og effektivt. Laver du små sylteportioner, får du dog det bedste resultat, dvs. bedre konsistens, mindre tab af vitaminer og bedre smag. Anvend små sylteglas på 2-3 dl, så afkølingen sker hurtigt.

6. Pektin er vigtig
Pektin er frugter og bærs naturlige geléstof. Det findes især i æbler, men også i andre friske bær og frugter. Pektin og sukker sørger for, at syltetøjet og marmeladen stivner. Hvis syltetøjet (eller marmeladen) bliver meget tyndt, kan noget af saften hældes fra. Det kan også koges igen med mere sukker eller koges op og tilsættes et fortykningsmiddel. Vær dog opmærksom på, at jo længere syltetøjet koger, jo færre vitaminer vil det indeholde. Vil du gøre syltningen nemmere, kan du bruge syltesukker, der indeholder pektin og dermed får marmeladen til at stivne hurtigere.

Prøv også: Hyldeblomstmarmelade med citron

7. Forlæng holdbarheden
Den store mængde sukker i syltetøj sikrer en nogenlunde holdbarhed. Men hvis du vil være helt sikker på, at det kan holde sig længe, skal du opbevare det tørt, mørkt og køligt – helst under 12° − og gerne i køleskabet. Du kan også tilsætte et konserveringsmiddel (Atamon), følg da opskriften på produktet. Husk, at låg til marmelader og syltetøj skal lukke helt tæt. Bind evt. tæt med plastfolie, inden glassene lukkes med låg. Og stil altid syltetøj og marmelade mørkt og køligt.

8. Surt til det søde
Når du laver syltetøj af frugt, kan du tilsætte lidt citronsaft for at bevare frugtens farve og for at udtrække saften. Bær behøver sjældent citronsaft, da de har stærke farver og let trækker saft.

Måske du også vil kunne lide: Sådan laver du syltede grønne tomater

TIP: Det meste syltetøj indeholder meget sukker, da det foruden at smage godt virker konserverende og fortykkende. Hvis du ønsker et lavere sukkerindhold og en kortere indkogningstid, kan du tilsætte et fortykningsmiddel. Følg doseringen på pakken, og nedsæt sukkermængden med ca. 100-200 g. Ofte er det kun nødvendigt at koge frugten op, til den er mør.

Vil du lave syltetøj med mindre sukker, kan du også vælge steviasukker, der består af 50 procent sukker og 50 procent stevia. Vil du have en rundere smag, kan du bruge rørsukker i stedet for almindelig hvidt sukker.