5 grunde til at beskære

5 grunde til at beskære

Beskæring af dine planter i haven kan gøre godt for mange ting. Det kan bl.a. føre til øget blomstring og frugtsætning. Her får du 5 gode grunde til at svinge saksen.

Onsdag, 14. februar 2018 - 12:30 - Test og foto: Eva Malmström

I naturen klarer planterne sig selv uden beskæring, så det er ikke en absolut livsnødvendigt for alle arter. Når vi dyrker grønt i pryd- eller frugthaven, kan der dog være rigtig mange fordelagtige grunde til at svinge saksen alligevel - lige fra øget blomstring og frugtsætning til pladshensyn.

Prøv også: 5 tips til vinteroprydning i haven

5 grunde til at beskære

1. Stimulér væksten
Når du klipper gamle grene af, stimulerer du busken eller træet til at sætte nye skud. Nye grene er ofte stærkere og mere produktive.

2. Kontrollér størrelsen
Brug beskæringen til at holde væksten under kontrol. På den måde kan du sikre, at klatreplanter, buske og træer ikke bliver for høje eller brede til din have.

3. Formgiv dine planter
Ved at beskære dine unge planter kan du sørge for, at de får en bestemt, ønsket form. Formklippede buske skal trimmes, mens andre buske skal skæres helt eller delvist ned for at holde sig tætte.

4. Flere blomster og frugter
Hvis du gerne vil sikre rig blomstring, masser af frugter og en god vækst på dine frugttræer og -buske, er beskæring et værdifuldt redskab. Det er dog meget vigtigt, at du tilpasser tidspunkt og metode efter, hvilken plante der er tale om. 

5. Raske og sunde planter
Ved regelmæssigt at fjerne gamle, syge eller skadede grene, giver du planterne de bedste vækstvilkår. Når du renser ud i grenene, får du mere luft i bladmassen, hvilket modvirker sygdomme og gør det nemmere for insekterne at komme frem til blomsterne.

Se også: Forspiringskalender: Start haveåret med sunde afgrøder

Læs også: