Anlæg en køkkenhave - sådan anlægger du en nordisk køkkenhave
Køkkenhave

Anlæg en køkkenhave - sådan dyrker du i nordisk klima

af Bente Halkjær 6.04.2020
Foto: Kira Brandt.
Når man bor i et land, hvor sommeren er lunefuld, er det klogt at dyrke afgrøder, der trives særlig godt i det nordiske klima. Anlæg en køkkenhave ud fra vores bedste tips til, hvordan du kommer godt fra start!

Når man anlægger en køkkenhave, handler det om at komme godt fra start, så du ikke opgiver, inden sommeren er slut. Derfor er det klogt at vælge nemme afgrøder, som kan trives i det danske klima. Derudover er placeringen af haven alfa og omega. Du skal gå efter et sted, hvor der er godt med sol og nogen læ, og derudover skal der ikke være store træer eller kraftige hække lige i nærheden, som suger al vand og næring fra jorden.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Anlæg en køkkenhave: Find de nemmeste afgrøder til køkkenhaven her!

Anlæg en køkkenhave - kom godt fra start

Køkkenhaver kan have alle størrelser, og det er en god idé at sætte dig realistiske mål – hellere begynde med en lille have, der bliver en succes, og så udvide til næste år frem for at anlægge en stor køkkenhave, der ender som sur pligt i stedet for en glæde. Derudover er det væsentligt at gå efter planter, der trives godt i vores klima – så er der stor sandsynlighed for et godt udbytte.

Forbered jorden, inden der skal sås

Er der græs på det sted, hvor køkkenhaven skal anlægges, starter du med at fjerne græslaget med en spade. Jorden skal løsnes godt med en greb, gerne ned i to spadestiks dybde. Den skal ikke vendes, blot løsnes. Fjern ukrudt og andre uønskede planter, og vær omhyggelig med at få fjernet alle synlige rødder i jorden, så du ikke risikerer, at fx senegræs og skvalderkål begynder at skyde frem senere. Herefter kan du gå jorden igennem med en kultivator, så store jordklumper løsnes, inden du river det hele igennem, så jorden er pæn og jævn.

Vand ikke jorden, inden du begynder at så, for det gør den mere besværlig at arbejde med. Lav såriller, fx med skaftet af en rive eller en hakke. For at få dem helt lige kan du spænde en snor ud mellem to rundstokke, som du sætter i hver sin ende af bedet. Er jorden meget tør, kan du vande rillerne godt igennem ad flere gange, inden du sår.

Så eller plant ud, når temperaturen er den rette

Så frøene med passende afstand (står på frøposen), og dæk dem med jord. Tryk den let til med hakken eller riven. Hermed får frøene med det samme forbindelse med jorden, så de kan begynde at spire. Det er vigtigt, at du vander regelmæssigt, så planterne hele tiden kan holdes i vækst. Viser det sig, at planterne står meget tæt, når de kommer op, er det nødvendigt at tynde lidt ud i rækkerne, så den enkelte plante har den fornødne plads at vokse på. Vær opmærksom på, at når du vander, skal jorden vandes grundigt og med længere interval mellem vandingerne, så vandet trænger langt ned. Sjatvander du flere gange om ugen, vil kun overfladen blive våd, og det betyder, at planterne ikke sender deres rødder langt ned efter vand. Dermed får de et dårligere rodnet, som gør dem mere sarte over for tørkeperioder.

Se også: 5 hårdføre krydderurter til haven

I stedet for at så direkte i haven kan du forspire visse afgrøder indendørs (se boks om forspiring) eller købe dem som småplanter og plante dem ud i køkkenhaven i løbet af foråret. Uanset om du sår eller udplanter, skal du holde øje med temperaturen, så de små planter spirer, og planter ikke bukker under for det kolde klimas luner. Er du i tvivl, så vent hellere lidt længere, og husk at læse anvisningen på frøpakken grundigt.
Mix gerne afgrøderne i bedet frem for at lave flere rækker med den samme plante. Så minimerer du risikoen for sygdoms- og skadedyrsangreb, da planterne har indbyrdes gavn af hinanden, og skadedyrene har sværere ved at finde frem til de enkelte planter.

Pas på ukrudt og udtørring

Hvis du vil dyrke afgrøder med succes, er det vigtigt, at du vander jorden regelmæssigt, så den ikke tørrer ud. Det er især vigtigt om sommeren, når planterne er store og kræver masser af vand. Jorden holder på fugten, hvis den dækkes med et lag kompost, græsafklip eller andet organisk materiale, hvilket også gør planterne sundere og stærkere. Når du dyrker i blandingskultur, dvs. mixer planterne, kan de stå tættere, hvilket også nedsætter fordampningen fra jorden.

Læs også: Guide til sukkulenter

Husk også at fjerne ukrudtet med jævne mellemrum. Lugearbejdet er især vigtigt, mens planterne er små, så ukrudtet ikke tager magten fra de små planter. Har du bearbejdet jorden grundigt, før du såede eller plantede ud, er risikoen for ukrudt heldigvis mindre. Jorddække minimerer mængden af ukrudt betydeligt, og du undgår at hakke i jorden og derved forstyrre afgrødernes rødder.

Lad afgrøderne skifte plads fra år til år

Det er en fordel at benytte dig af sædskifte i køkkenhaven, hvilket vil sige, at du lader planterne få nye voksesteder fra år til år – afgrøderne cirkulerer med andre ord i haven. Dette bevirker, at jordens næringsstoffer udnyttes på den bedste måde, og at planterne får gode vækstbetingelser. Når du bruger sædskifte, er det oplagt at inddele køkkenhaven i afdelinger på mindst fire, og derudover skal du bruge et sted til flerårige planter som rabarber og asparges.