Dyrkning af radiser
Køkkenhave

Sådan dyrker du radiser på rekordtid

Af 0 8.02.2021
Af Anita Banner. Foto: Jes Buusmann
Radiser er en af de hurtigste afgrøder, du kan dyrke. Fra frøene er kommet i jorden, til der er små friske radiser klar til høst, går kun ca. tre uger. Se her, hvordan du gør!

Radiser kan dyrkes de fleste steder – inde, ude, i drivhuset, i krukker og på små bare pletter i havens bede. Det vigtigste er blot, at de aldrig må mangle vand. Har de det for tørt, bliver de bitre. Her kan du læse, hvordan du dyrker den lækre grøntsag med succes.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Guide: Dyrk de lækreste radiser

Alle radiser trives i almindelig havejord. Allerede i det tidlige forår omkring marts kan du så radiser i et uopvarmet drivhus eller en mistbænk. Dæk dem med lidt fiberdug, når der kommer let frost. De kan allerede spire ved 5°, men de spirer selvfølgelig hurtigere ved højere jordtemperaturer.

Hvornår sår man radiser?

Sidst i marts/start april kan du så radiser i haven. Så dem i en rille i jorden med ca. 15 cm mellem rækkerne. Tynd ud, hvis de er for mange planter. De små planter kan du plante et andet sted i krukker eller direkte i jorden, hvis du ikke vil kassere dem. De vokser uden problemer videre det nye sted, blot du holder dem fugtige hele tiden. Du kan også bruge de spæde radiseblade i salater.

Høst tidligt eller meget sent

Radiserne skal høstes, mens de er små, så de stadig er sprøde, saftige og milde. Får du ikke høstet dem alle sammen, så lad dem vokse videre, til de går i blomst og danner frøstande. Frøstandene kaldes for skulper og er meget lækre, hvis de høstes, inden de bliver for store. De smager som radiser, men er mildere.

Tip: Radisers kan smage forskelligt alt efter hvor ofte de har fået vand.

Gode økologiske radisesorter

Vil du dyrke økologiske radisser er der flere gode sorter på markedet. Prøv fx ’French Breakfast’, der er rød, hvid og oval og ligner en klassisk radise. Du kan også prøve Radise, Saxa 2, der er kuglerund og helt rød med en god frisk smag.

Brugen af radiser i køkkenet

Når du skal bruge dine radiser i madlavningen, skal du først sørge for de er rene. Fjern den lille rodspids og bladene — så er de klar til brug.

En radise kan bruges på mange måder. Du kan bruge dem rå fx i en salat, eller som top på fisk og ost. Salt og peber klæder den lille knold, især salt kan dæmpe skarpheden.