Arkitekttegnet villa af Mogens Lassen - inspiration til boligindretning
Hus

Boliggalleri: En klassiker i nye klæder

af Karin Gråbæk / Styling: Louise Kamman Riising / Foto: Pernille Kaalund 27.01.2017
Denne smukke villa fra 1850'erne har fået en gennemgående og moderne opgradering uden at give køb på fortiden. Kom med indenfor her!

Hvad skal der til for at bevare det oprindelige udtryk uden at bo i et museum? Det er lykkedes rigtig godt i villaen, som i 70'erne blev moderniseret af en af Danmarks helt store arkitekter Mogens Lassen, der er kendt som manden bag den berømte Kubus-stage og som er en af funktionalismens pionerer i Danmark. Udgangpunktet for den seneste renovering har været at bevare mest muligt af de oprindelige Mogens Lassen-detaljer, men alligevel fjerne noget og skabe nye løsninger – selv tidløst design skal trods alt også justeres lidt for at bevare sin relevans i ny æstetisk ramme. Det gælder for eksempel det særlige træ med den orange glød. Ved kun at bevare træet på nogle døre træder det mere rent frem mod de hvide vægge, og det føles ikke længere som at træde ind i en 70’er-kirke.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Se også: Sådan skal de stue se ud!

Fra tidstypisk til tidløs

Kun udvendigt kan man se, at huset stammer helt tilbage fra 1850. Med de mættede gule mure og sprossede ruder kunne det sagtens forveksles med et hus i Nyboder i København. Men villaen ligger lidt udenfor byen i et område med fælles idyllisk park og har sin helt egen spændende arkitektoniske historie, hvor specielt tre årtier stikker markant i øjnene. Byggeåret er naturligvis det første, og de højtplacerede vinduer med små sprosser er et karakteristisk træk fra dengang. Indenfor er der ikke mange andre tegn fra den tid. Mogens Lassen designede i sin tid alt fra køkkener, stole, sofaer og huse og større bygningsværker blandt andet i samarbejde med vennen og kollegaen Arne Jacobsen. Her i huset rykkede han ind med flere af sine signaturer. Han brugte den meget eksklusive oregon pine til næsten alt træværk inklusive skabe og døre, lofterne var buede, alt var funktionelt og meget modernistisk med Mogens Lassens særlige sans for også at skabe hygge. Blandt andet med indbyggede huller i væggene til vaser og anden pynt og hele fire pejse. Hans stil var på mange måder så tidløs, at huset rent stilmæssigt stod knivskarpt før den seneste renovering.

Se også: Tips til indretning af stue

Modernisering med respekt for fortiden

Husets nye ejere troede først, at sådan en unik designperle ville være en smal sag at sætte i stand. Måske bare et lag frisk hvid maling over det hele. Sådan lidt groft sagt. Men da de først gik i gang, udviklede det sig hurtigt til den helt store tur. Det har været en modernisering med en perfekt balancegang mellem respekten for en mesters stil og en families behov for en nutidig bolig. Rigtig mange mere grundlæggende ting som vvs, el og varme var simpelthen forældet. De nuværende beboere har installeret ny vvs, el, Genvex-anlæg, varme og nyt tag. En del af de originale klinkegulve er blevet pillet op, der er lagt gulvvarme, og derefter er de oprindelige klinker blevet genbrugt, hvor det har været muligt. Et af toiletterne står eksempelvis originalt med grønne fliser. Med den rene stil og sjove tvists som boksebold og gymnastikringe hængende fra loftbjælkerne øverst oppe på det store børneværelse har familien sikret, at den legende og eksperimenterende Mogens Lassen-ånd kan leve videre i mange år på en både moderne og tidløs måde.

Kom med ind i hjemmet her ...