Hus

Boliggalleri: Fra pigeskole til nordisk hjem

af Mette Helena Rasmussen. Redigeret til web. / FOTO Tia Borgsmidt 12.03.2020
Cecilie Hertz og Malte Fryd forvandlede den tidligere Marie Kruse skole til et nutidigt nordisk hjem. Kom med indenfor i den historiske ejendom på Vesterbro.
Da Cecilie Hertz og Malte Fryd fik mulighed for at købe den historiske ejendom på Vesterbro, slog de til. Den havde tidligere huset Marie Kruses Pigeskole og krævede den helt store ombygning. – Jeg forelskede mig hovedkulds i de charmerende detaljer, de brede vindueskarme og de originale vinduer – ja selv støbejernsradiatorerne fik mit hjerte til at hoppe, fortæller Cecilie Hertz, der straks så potentialet i håndværkertilbuddet. Her var både direkte udgang til gården og en kælder, der kunne udnyttes til beboelse. De genbrugte de originale paneler, døre og karme for at bevare de klassiske elementer og fik en stukkatør til at fremstille nye rosetter og stuk i gips til hele lejligheden.

Titanic i kælderen

Cecilie Hertz og Malte Fryd brugte et år på at istandsætte overetagen, men da de flyttede ind, var kælderen endnu ikke klar, og de måtte selv støbe cementgulvet og bo i byggestøv. I dag er kælderen stadig et vedvarende istandsættelsesprojekt for familien. – Kælderen er blevet vores never ending story, og der er stadig meget, der halter dernede. Vi fandt en gammel avis midt i renoveringen fra 1912 om Titanic, der snart skulle afsted på sin jomfrurejse. Den slags minder en om, hvor gammel en ejendom det er, siger Cecilie. SE OGSÅ: Nordisk lejlighed på Frederiksberg

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Sætter i stand igen

Trods ejendommens historie og de mange herskabelige detaljer gik parret i en helt anden retning, da der skulle vælges køkken. Her faldt valget nemlig på et stringent grønt køkken fra &Shufl, som nu står som en moderne kontrast til lejlighedens mange krummelurer. Det store køkken-alrum fungerer også som Cecilie Hertz' atelier, hvor hun maler sine abstrakte malerier, der hænger overalt i hjemmet. Lejligheden skal bruges og være et sted, hvor familien kan leve uden bekymring for pletter og ridser, mener de.

Boliggalleri: Fra pigeskole til nordisk hjem

Hvem: Cecilie Hertz, 30 år, forsker og billedkunstner, og Malte Fryd, 36 år, ingeniør. Bolig: Lejlighed på 180 m² fordelt på to plan i en historisk ejendom fra 1870 i Absalonsgade på Vesterbro i København. Stil: Nordisk vintage.
Har du paneler og døre med flotte, gamle detaljer, kan du fremhæve dem med en sart farve som her, hvor panelerne er malet i farven touch of grey fra File Under Pop. Sofaen i blå velour er fra Hay, og de to spanske stole designet af Børge Mogensen fås hos Fredericia Furniture. Væggene er malet med farven la vie en rose fra File Under Pop.
Gentagelse og forlængelse af interiør giver sammenhæng i et hjem. Her giver lamper, stole og lysestager tilsammen et forløb, der gør, at rummet ikke virker tomt, selvom det er enkelt indrettet. Wegner-spisebordet er købt brugt, lamperne er fra Louis Poulsen, og Tolix-stolene samt lysestager er fra butikken Magnifique.

Har du mørke vægge, kan du med en stor hvid lampe skabe kontrast og på den måde fremhæve vægfarven. Det gamle skab er et genbrugsfund, og bordet har parret selv bygget af MDF. Lampen i silke er fra Oi Soi Oi. Væggene i kontoret er malet med farven green bananas fra File Under Pop.

SE OGSÅ: Nyrenoveret rækkehus på Frederiksberg

Med bogkasser eller en reol malet i samme farve som væggen træder møblet i baggrunden, og du fremhæver i stedet de ting, der står i reolen. Farven hedder la vie en rose fra File Under Pop. Sofaen i blå velour er fra Hay, den spanske stol fås hos Fredericia Furniture, og krukken er købt hos Magnifique.

Få ældre bygningsdetaljer kan gøre meget for den samlede fornemmelse af historien bag et hjem. F.eks. som her i kælderen, hvor bygningens originale bjælker træder frem. Daybeden er fra Handvärk, loftslampen er fra Shop Dora, og tæppet er købt på en rejse til Marokko. Maleriet til højre har Cecilie Hertz malet.

Et gulv udført i flydende Weber-beton understreger, at soveværelset ligger i kælderen og derfor er et lidt mere råt rum. Sengetøjet er fra svenske Midnatt, og Myrestolen designet af Arne Jacobsen er fra Fritz Hansen.

Den historiske ejendom på Vesterbro I København husede tidligere Marie Kruses Pigeskole, der blev oprettet i 1869, men i dag er flyttet til Farum.

Mere inspiration?

Så se dette hjem, der blev forvandlet fra skole til billedkunstnerhjem