Stine Busk spisestue
Lejlighed

Boliggalleri: Minimalistisk lejlighed med møbelklassikere

af Anja Blinkenberg. Redigeret til web. / FOTO: Birgitta Wolfgang Bjørnvad 18.05.2020
I lejligheden på Østerbro i København holder de fast i historien, samtidig med at den enkle, nærmest spartanske indretning giver plads til nutiden og hverdagen for familien på fire. Kom med indenfor.

Det nedlagte renseri på Østerbro i København havde været til salg i en lang periode, og Stine Busk havde længe gået og holdt øje med det.

Da prisen på lejligheden med den tilhørende butik i gadeplan blev sat ned, slog Stine Busk og hendes mand Henrik Busk til, og det gamle renseri blev endelig deres.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Ejendommen, der huser lejligheden, er fra 1931, og da parret overtog den, stod den efter 40 år med samme beboer stadig med det originale interiør fra opførelsen.

Lys og luft ind

I det gamle renseri var det ikke svært at bakke op om, at den totale renovering skulle ske med respekt for den oprindelige stil, og kun en enkelt væg er blevet væltet i jagten på at få mere lys og luft ind i boligen.

Samme trang til lys og luft fik parret til at afhøvle de gamle trægulve og give dem en ludbehandling efterfølgende.

– Vi prøvede også først at beholde både det originale køkken og badeværelse, men det holdt kun i knap to år, fortæller Stine Busk.

SE OGSÅ: Unik kunstnerbolig på Frederiksberg

Fortiden i nutiden

I dag står lejligheden med et helt nyt køkken – dog med fronter lavet af genbrugte plastikflasker, så fortiden er stadig nærværende i rummet.

Det samme kan siges om badeværelset, der er genskabt i samme stil som den oprindelige.

Terrazzogulvene står også, som de stod oprindeligt, og her er det endda de originale gulve, der er blevet reddet med en polering og en ny overfladebehandling.

En anden ting, der altid fanger hendes øje i ældre huse, er gamle radiatorer.

– De fleste ville sandsynligvis bekoste en smuk radiatorskjuler, men jeg elsker de gamle varmeapparater, som næsten er skulpturelle, forklarer Stine Busk.

Boliggalleri: Minimalistisk lejlighed med møbelklassikere

Stine Busk spisebord og maleri

Hvem: Stine Busk, indehaver af Munderingskompagniet, og Henrik Busk, designchef hos Selected Jeans, med deres to døtre.

Bolig: Lejlighed fra 1931 på 150 m² fordelt over flere plan på Østerbro i København.

Stil: Lys nordisk stil med et internationalt præg.

Stine Busk lædersofa

Få sorte møbler i et ellers lyst miljø giver en klædelig kant i indretningen. Lædersofaen her hedder Togo og er designet af Michel Ducaroy i 1973 for franske Ligne Roset. Over sofaen hænger to kunstværker af Joseph Beuys.

Stine Busk stue

Oksen er den største stol, møbelmesteren Arne Jacobsen nogensinde designede, og han arbejdede på den igennem hele fem år, inden den stod færdig i 1966. Maleriet bag stolen er lavet af parrets ene datter, da hun var to år, og standerlampen i børstet stål er designet af Jo Hammerborg. Vasen på sofabordet er et antikvitetsfund.

Stine busk sort køkken

Genbrugte plastikflasker som materiale i alt fra tæpper til køkkener er en trend, der ikke er til at overse i de her år – og så er det tilmed en meningsfuld en af slagsen. Køkkenfronterne her af genbrugt plast er fra Ikea, ligesom ovnen og de hvide spots i loftet også er det.

Stine Busk kontor

Du kan sagtens have en lille hjemmearbejdsstation i et hjørne af stuen, hvis du sørger for at holde det ryddeligt og i boligens øvrige stil. Bordet er designet af George Nelson, og bordlampen er Christian Dells Kaiser Idell-lampe, der i dag produceres af Fritz Hansen. Stolen er designet af Eames for Vitra.

Stine Busk soveværelse

Jo Hammerborg, der har designet pendlen i soveværelsets loft, var egentlig uddannet sølvsmed og arbejdede i en periode som netop det hos Georg Jensen. I 1957 blev han ansat som chefdesigner hos lampeproducenten Fog & Mørup, hvor han arbejdede indtil 1980. Sengetøjet er fra Ikea og Society.

Stine Busk badeværelse

Den sorte bort gør, at badeværelset ikke bliver alt for klinisk at se på med sine hvide fliser. Fliserne er fra Fired Earth, og det samme er vasken og blandingsbatterierne.

Mere inspiration?

Så se også denne minimalistiske lejlighed i Sydengland

Minimalistisk lejlighed i Sydengland