Sommerhus

Boligreportage: Græsk feriebolig med nordisk strejf

af Kerstin Rose. Redigeret til web. / FOTO Christian Schaulin 3.08.2020
Middelhavsstemning og nordisk elegance går hånd i hånd i sommerboligen på den lille græske ø Mykonos, der udgør den perfekte ferieramme for familien fra Athen og deres gæster.

Til daglig bor Christina og hendes mand George i Athen, men sommeren nyder de i deres feriebolig på den lille græske ø Mykonos. Efter at have brugt 10 år på at læse, lytte til havet og finde ud af, hvor solnedgangen tager sig bedst ud, og i hvilken krog der er mest læ for nordenvinden, skulle der ske noget.

– Vi følte os virkelig godt tilpas her lige fra starten af, mindes Christina og fortsætter:

– Men det var også på tide, at huset i den traditionelle græske stil blev moderniseret og fik lidt tryllestøv, der matchede vores ønsker.

Derfor hyrede parret det unge arkitektur- og designfirma Block 722 Architects i Athen, der på få år har formået at skabe sig et stort navn i Grækenland med deres lyse og luftige – og samtidig hyggelige og afslappede – projekter. Stifterne af studiet er den græsk-svenske duo Sotiris Tsergas og Katja Margaritoglou.

Intimitet og åbenhed

Designduoen var med det samme betaget af husets atmosfære, lys og beliggenhed ved havet. De blev hurtigt enige med Christina og George om at bevare husets rumfordeling, fordi den giver en fornemmelse af intimitet og åbenhed på samme tid.

Det næste, det unge designteam gjorde, var at udskifte det blålige trægulv med et enkelt lysegråt cementlag. Dernæst måtte de rustikke tapeter lade livet for glatte, hvide vægge, og mere lys blev lukket ind ved hjælp af nye vinduer i blandt andet køkkenet. De anlagde også små gårdhaver og balkoner, så det blev muligt at gå direkte udenfor fra alle rum.

Plads til gæster

Interiørmæssigt blev der skruet op for rummenes individuelle udtryk ved hjælp af behagelige loungemøbler, små borde og hylder, og der blev valgt bløde, lette tekstiler i gråblå og brune toner, som afspejler øens omgivende natur.

– Jeg tror på, at atmosfæren er meget vigtigere end en masse fancy møbler, siger designeren Katja Margaritoglou.

Udendørs ønskede beboerne mere variation og flere kroge, så der blev mere plads til forskellige aktiviteter.

– Vi har mange gæster, når vi er her på øen, forklarer Christina og uddyber, at det i Grækenland er almindeligt at installere familie og venner i sit hjem om sommeren. Af den grund var det afgørende, at den nederste del af huset blev indrettet som en lille gæstebolig med egen indgang og eget bad.

SE OGSÅ: Kunstnerisk villa i Belgien

Boliggalleri: Græsk feriebolig med nordisk strejf

Hvem: Christina og George, der til daglig bor i den græske hovedstad, Athen.

Bolig: Et traditionelt græsk hus, der er blevet indrettet på ny af den svensk-græske arkitekt- og designduo Block 722, på øen Mykonos.

Få materialer kan som nordiske træsorter få den nordiske vibe ind i indretningen. Gå efter bøg og eg, der begge er meget hårdføre og velegnede til flader og genstande, der skal være robuste. Hvis du ikke er til det olierede look, er sæbebehandling mindre synligt, men lige så effektivt til at undgå gulning af træet. Køkkenet er speciallavet af Block 722 til huset.

Hans J. Wegners CH24, der blev designet for Carl Hansen & Søn i 1949, kender de fleste danskere nok bedst som Y-stolen. Glaslamperne er fra Bomma Lighting Bank, og spisebordet er specialfremstillet af Block 722.

En daybed i skyggen på terrassen gør det mere oplagt at flytte dagliglivet udendørs i sommermånederne – også når den ikke lige står på havearbejde, solbadning eller grill. Daybedden her er speciallavet af Nikos Haritos.

En bænk, der er bygget direkte på husmuren, virker pladsbesparende og giver mere plads til store selskaber.

De blå og brunlige nuancer afspejler farverne i naturen omkring huset og giver en sammenhæng mellem omgivelserne og indretningen. Sengegavlen er specialdesignet af Block 722.

En indretning uden for mange farver, der kæmper om opmærksomheden, giver plads til at skeje ud på andre fronter – f.eks. med et mix af materialer, der giver taktilitet og liv.

Det enkle badeværelse med betongulv og fuldspartlede vægge er så enkelt indrettet, at udtrykket næsten bliver hammershøisk.

Mere inspiration?

Så se også denne landejendom på Ibiza

Landejendom på Ibiza