koekken_boligreportage_design_kvanum
Hus

Sara Aagaards finurlige og legesyge hjem: ”Jeg impulskøber, når jeg ser noget, der rammer mig”

Fredag, 20. maj 2022 - 10:25 af Missu Schneidermann. Redigeret til web. Foto: Nikolaj Thaning Rentzmann 20.05.2022
Sara Aagaard er vild med mange ting. Med farver, mønstre, stilarter, design, loppefund, humor og kunst. I herskabelige rammer i villaen på Frederiksberg har hun skabt et hjem, hvor der er plads til livet, og hvor der må spises i sofaerne.

Det kræver en sikker hånd at indrette sig med alverdens stilarter, farver, mønstre, kunst, nyt design og loppefund – og virkelig mange af dem alle sammen. Det er lykkedes for Sara Aagaard i sin store villa på Frederiksberg, hvor hun bor sammen med sin mand, Anders, og deres tre børn.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Måske egentlig ikke så overraskende, at det, der umiddelbart kunne lyde som et virvar, bliver til en inspirerende og – med et fortærsket udtryk – personlig indretning, for Sara Aagaard lever af at kunne se det, de færreste kan. Hun driver interiørbutikken Dora med dimser og dutter, tekstiler og interiør. Med overvejende nyt, men også en del gammelt, som Sara Aagaard og hendes mor finder på loppemarkeder og auktioner.

Det lyder gennemtænkt, men til hendes egen indretning er der ikke en plan eller en retning.

– Jeg er ikke sådan en, der går og overvejer eller har en overordnet tanke med min indretning. Jeg impulskøber, når jeg ser noget, der rammer mig, og jeg har også en tendens til hurtigt at blive træt af ting, og jeg skifter meget ud. Fordi jeg hele tiden er på udkig til min butik, falder jeg konstant over ting, der bare må hjem til mig selv, og så kan nogle andre få glæde af de ting, der skal videre, siger Sara Aagaard.

Hun og hendes mand flyttede ind i villaen på Frederiksberg for 10 år siden. Den blev bygget i 1929 af en af Nilfisks grundlæggere P.A. Fisker, der senere grundlagde Nimbus og sammen med sin søn bl.a. udviklede en af Nimbus-modellerne i kælderen under villaen.

Gennemgående finurlighed

Villaens klassiske stil er beholdt i rammerne, men får moderne kontrast af farvevalget i f.eks. den turkise hall og masser af moderne kunst. Og ikke mindst med den gennemgående finurlighed, der er vigtig for Sara Aagaard.

– Der skal være en vis humor i tingene, det må simpelt hen ikke blive for højtideligt. Her skal være hyggeligt og plads til, at børnene kan spise i sofaen, og at der vælter en lampe eller falder et billede ned fra væggen. Jeg binder mig ikke følelsesmæssigt til ting, og jeg gider ikke at have så fine ting, at man ikke kan være her, siger Sara Aagaard.

Til spørgsmålet om, hvordan hun får det til hele til at gå op i en højere enhed, svarer hun:

– Det gælder bare om at have nok ting, så passer det til sidst sammen.

Boligreportage: Se Sara Aagaards farverige og finurlige villa på Frederiksberg

Sara Aagaard er indehaver af interiørbutikken Dora, der sælger både nye ting og vintagefund. Her i sin stue foran et værk af Morten Schelde og Isamu Noguchi-gulvlampe.

sara_aagaard_lampe_maleri_bolig_dora

Hvem?

Sara Aagaard, indehaver af interiørbutikken Dora, med sin mand, Anders, og deres tre børn.

Hvad?

Villa fra 1929 på Frederiksberg.

koekken_boligreportage_design_kvanum

Vil du give den engelske køkkenstil en opdatering, er en idé at male et element i en helt anden farve. Det gør køkkenet mindre bastant og er desuden med til at opdele de forskellige funktioner. Køkkenet er fra Kvänum.

kunst_vase_maleri_detaljer_aestetik_bolig

Sara Aagaards mand er vild med at købe kunst, og nogle af de nyeste værker er af Anders Scrmn Meisner, hvoraf et af dem her får selskab af konveksspejle fra Dora. Urtepotte og vase er loppefund, ligesom fadet med strandfund fra Vietnam.

Understreg højden på en trappe ved at male væggen over panelerne en iøjefaldende farve. Har du ikke høje paneler, kan du nøjes med at lade det nederste af væggen være hvidt, evt. malet i en blank maling, så det syner af træværk. Den kæmpe Noguchi-lampe giver lys mellem etagerne, og Lille Petra-sofaen fra &Tradition giver gæster en blød landing. Gulvtæppet er fra Kirsten Fribert.

fransk_flet_thonet_noguchi_design

Sara Aagaard er ikke bange for at blande farver og ting, og det giver en helt særlig stil til de ellers klassiske designmøbler og -lamper. Gulvlampen er af Isamu Noguchi, den sorte stol med flet er Thonet. I vindueskarmen pynter japanske dukker hentet hjem fra Tokyo.

eklektisk_astep_vitrine_genbrug

Det gamle vitrineskab fandt Sara Aagaard på loppemarked, og det var tilfældigvis malet i den mørkegrønne tone, der harmonerer med køkkenet. Her kommer en del af de mange mindre fund til deres ret.

beoplay_kunst_barbord_hjem_sildeben_funkis

Sideborde er nemme at flytte rundt på, hvis du kan lide at ændre indretning, og fungerer som display for nips. Det rødmalede funkisbord er et loppefund. De grønne keramiklysestager er taget med hjem fra Marokko.

koekken_boligreportage_hyldesystem_design

Kvänums landkøkken er valgt, fordi det passer til husets engelsk inspirerede stil. Sara Aagaard ville gerne have et klassisk og diskret køkken og valgte farven Studio Green, som skifter fra helt mørk til lys flaskegrøn alt efter lysindfaldet. Alt det, der bruges i hverdagen, får lov at stå fremme, for som alt andet i hjemmet er køkkenet ikke en udstilling, men et sted, der skal bruges og leves i.

sara_aagaard_gubi_zanotta_linge_particulier_fribert_schelde

Bland farver, former, tekstiler og mønstre uden skelen til en særlig stil, hvis du vil opnå samme bohemiske indretning som her. Den gule lænestol med fodskammel, som har fulgt Sara Aagaard i mange år, er fra Gubi, de røde sideborde er fra Zanotta. Gulvtæppet er fra Kirsten Fribert, de bløde puder er fra Linge Particulier, og det kæmpe værk på væggen er af Morten Schelde.

wegner_ystol_dansk_design_vitrine_spisestue

Kunst, kulør på store flader og en blanding af kendt design og loppefund er vejen frem, hvis du vil opnå samme stil. Især referencerne til tidligere tider såsom den blå sofa, vitrineskabet og sidebordet i træ er med til at skabe et eklektisk mix, der virker meget personligt og legesygt. Stolene er Wegner-modeller, spisebordslamperne fra Astep, og køkkenet er fra Kvänum.

vase_glas_opvask_vindue_boligreportage

Dimser, funktionalitet, design og loppefund mødes overalt hos Sara Aagaard. Det er en god idé at samle ting i små klynger, hvis du kan lide at mikse mange indtryk.

spisestue_vitrine_plakat_boligreportage

I spiseafdelingen af det store alrum dominerer langbordet af Jean Prouvé og en blanding af Wegners Y-stol og CH26-stol samt højstole til de mindste. Lamperne over spisebordet er model 2065 fra Astep, messingstagerne er Sara Aagaards eget design fra Dora. Det imposante værk er af Morten Schelde, mens det gamle vitrineskab er fundet på loppemarked.

Bland med sikker hånd

Så længe du har basen i orden, kan du sagtens blande mere frit. Her mener vi de større møbler og lamper. Med gedigne klassikere og designs i markant formsprog vil indretningen næsten altid lande et sikkert sted. Brug farver aktivt på vægge, store møbler, i køkkenet, større kunstværker og andre steder, hvor de farvede flader kommer til deres ret. Så kan du lettere mikse forskelligt interiør. Saml dine nips – især hvis de stikker i mange retninger. Læg mønstrede puder i en bunke, stil træfigurer sammen i vinduet, og prøv så vidt muligt at holde de mange indtryk i grupper, især hvis du også mikser ting fra forskellige verdensdele.