Lav selv dine granitgrukker
Indretning og trends

DIY: Granitkrukker

Tekst og foto 25.02.2021
af: Rikke Bjurstrøm.
De rustikke granitkrukker er smukke men også dyre at købe. Heldigvis kan du snyde dog til det flotte, rå look ved at spraye gamle potter eller vaser med maling med graniteffekt. Se den smarte og billige løsning her!

De rustikke naturmaterialer hitter fortsat i boligindretningen, men alt behøver ikke nødvendigvis at være fuldstændig naturligt – du kan nemlig snyde dig til en del af looket. Forny dine gamle æsker, dåser og krukker med et fint granitlook ved at spraymale dem med maling, der giver en lignende rå og rustik effekt, og som samtidig giver tingene struktur som granit.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Spraymaling med graniteffekt

De spraymalede lerpotter ligner ægte granitpotter, men er en hel del billigere.

Vi har forvandlet to små lerkrukker og to tomme flasker til fint interiør med rustikt granitlook. Det er nemt, for hvis du renser tingene grundigt, inden du spraymaler dem, sidder malingen rigtig godt fast på dem.

Spray ikke et for tykt lag på tingene, men spray hellere to eller tre gange, og lad malingen tørre godt mellem hver omgang.

Spray alt fra tomme dåser og flasker til alt af træ, metal og keramik, men aldrig ting, du skal bruge til mad, eller som du af og til vasker op, da granitmalingen så med tiden vil falde af. Det er altid en god idé at stå udenfor, når du spraymaler, så du undgår at skade dine møbler og gulve.

TIP: Vil du forny dine krukker i haven eller på altanen, kan du afslutte med et lag klar lak, der gør overfladen mere slidstærk.

Det skal du bruge:

  • Lerkrukker, tomme flasker, dåser el.lign.

  • Spraymaling med graniteffekt (fås i hobbybutikker og byggemarkeder)

  • Avispapir

Sådan gør du:

1. Find de ting frem, der trænger til at blive shinet op.

2. Skrub etiketter og andre mærkater af med varmt vand, så overfladen er helt blank.

3. Rens herefter resten af krukken, flasken eller dåsen grundigt, så der ikke er noget snavs tilbage – ellers kan spraymalingen have svært ved at hænge fast på overfladen.

4. Er det en lerkrukke, du vil male, kan det være en god idé at slibe den en smule med sandpapir, så den får en glat og ensartet overflade.

5. Lad tingene tørre grundigt, inden du begynder at spraymale.

6. Stil tingene udenfor på et bord, som du har dækket af med avispapir. Sørg for, at der ikke står andre ting i nærheden af bordet, så du undgår at få maling på dem, hvis det fx blæser.

7. Begynd nu at spraymale, og sørg for, at alle flader bliver dækket af et jævnt, ikke for tykt lag maling.

8. Lad malingen tørre fuldstændigt, og spray evt. igen, hvis krukken, flasken eller dåsen har brug for en ekstra omgang.