Indretning

Rodet på den dér tjekkede måde

af Frederikke Aagaard, uddannet arkitekt og arbejder med at dele ud af design- og arkitektur-idéer som bl.a. tv-vært, podcaster, forfatter og foredragsholder. Foto Joakim Züger 3.01.2022
Et hjem er en fortælling om et liv, der leves. Så hvorfor bruger vi så meget tid på, at rydde op, spørger Frederikke Aagaard, uddannet arkitekt og arbejder med at dele ud af design- og arkitektur-idéer som bl.a. tv-vært, podcaster, forfatter og foredragsholder.

Kender du dem, der bor som om deres hjem altid er klar til ejendomsmæglerens åbent hus? Hvor vasken ikke bare er ren, men også tør, og alting har et sted, hvor det hele tiden er ryddet på plads?

Den person havde jeg forleden besøg af, og jeg ville gerne gøre et godt indtryk – eller i det mindste give et indtryk af, at jeg også er ordentlig. Særligt med mit hjem. Så jeg havde både ryddet op, timet det med at rengøringshjælpen lige havde været der – og panik-smidt resten af det rene vasketøj, der ventede på at blive lagt på plads, tegninger og sedler fra skolen, en bunke kvitteringer og sko ind i mit skab og lukket døren grundigt.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

For det er ikke tjekket at rode – det har vi kollektivt aftalt. Ikke at være for rodet, ikke alt for tyk og ikke komme for sent. Vi har styr på det. Og min gæst kom ind og så sig omkring og sagde så: ”Ej, hvor bor du hyggeligt, det er så hjemligt med alle de ting, I har.” Og det var virkelig positivt ment – ingen tvivl om det, men mit svar var: ”Altså, siger du, her er lidt rodet?”. ”Jaeh ... altså på den gode måde.”

Vores hjem er vores puppe

Rodet på den gode måde er faktisk en ting. Mens vi har været så meget hjemme, og vores hjem har udfyldt flere funktioner – fra kontor til skolestue, café til træningscenter – har nogle af os ryddet op og ud.

Vi har givet til Røde Kors og er kommet lidt i bund med bunkerne, og vi har omorganiseret og fundet ny glæde og trøst i vores ejendele. Vi har forpuppet os i vores hjem i blød cashmere og flotte farver, planter og surdejsbrød, for vi har manglet stimuli, og derfor har vi skabt den inden for hjemmets fire vægge.

En have er det perfekte sted at skabe sin egen ønskeversion af verden. Læs hvordan Karina Demuth har skabt en grøn og frodig plet med få regler og plads til fri leg

Bevidst rod er en ny indretningstendens, også kaldet ”cluttercore”, som betyder at bo med mange historiefortællende objekter og møbler med personligheder, der absolut ikke passer sammen.

En stribet sofa med en blomstret pude og et quiltet tæppe. Og en samling af kunst, du elsker, og som betyder noget for dig, som du installerer på en væg med mønstret tapet og spejle. Det er nærværende, hyggeligt og varmt, og samtidig er det også inspireret af hoteller med tunge, juvelfarvede tekstiler og store vaser og lamper og tykke tæpper som astma og allergiforeningen ikke ville anbefale.

Sofie Riise Noors opfordrer kvinder til at skabe sig noget mere - og det budskab har hun illustreret. Se illustrationen her!

Man skal se, I bor der

Det skal stadigvæk være ting, der giver dig glæde, som Marie Kondo siger, men det er også okay, at man kan se, I bor der.

Vi kan kalde det eklektisk og maksimalistisk, eller forestille os at tekstildesigneren Josef Frank flytter sammen med en driftig kunsthåndværker og en italiensk kunsthistoriker med mange arvestykker.

Når min datter på syv ”rydder op” på sit værelse, foregår det i høj grad ved, at hun arrangerer sine skatte i flotte stillebener og symmetriske mønstre. Måske er det bare sådan, jeg (ikke) rydder op, næste gang jeg får gæster: Lægger papirerne i en flot bunke og stiller skoene på række og står ved, at jeg ikke er perfekt minimalist, men byder folk inden for i min fortælling om et liv, der leves.

Frk. Kræsen vidste intet om mad, da hun startede sin blog i 2011. Det gør hun nu. Læs om hendes rejse lige her

Skab dig!

Hej, hvem er du? Hvor er du på vej hen, og hvilket liv ønsker du at skabe for dig selv?

Der bor en sund skaberkraft i os alle, og hos Aller Media vil vi gerne gå forrest i kampen, når det gælder friheden til at skabe sig selv og sit eget liv. Med vores mange brands og interessefællesskaber hylder vi forskelligheden og rummeligheden i samfundet og for den enkelte. For når vi kan samles om at være forskellige, bliver vi bedre til at inspirere hinanden, lære af hinanden og forstå hinanden.

Vores mål er at finde og fortælle historier, som kan inspirere til at skabe dig lidt mere på den måde, der er helt rigtig for dig. Vi lykkes, når vi giver dig en lille smule mere styrke til at værne om din egen identitet og det liv, du gerne vil leve. Også selv om det skiller sig lidt ud og ikke smelter sammen med alt det andet.

Vores opfordring er klar: Skab dig!