Tips til januar
Tips & tricks

5 lette tips til at blive mere bæredygtig

af Anita Banner 4.01.2017
Foto: Inge Skovdahl
Der skal ikke meget til for at leve mere økologisk og bæredygtigt i hverdagen til gavn for både dig selv og miljøet. Få 5 gode tips her!
I januar går mange på slankekur, men vil du være helt fremme i skoene, burde du i stedet overveje, hvordan du kan slanke dit forbrug. Eller i det mindste gøre din hverdag mere økologisk og bæredygtig. Her er 5 tips, der vil gøre en stor forskel for dig og vores planet. Læs også: Derfor er klementiner farlige

5 bæredygtige tips

1: Spis mindre kød Danskernes kødforbrug står for over 15 % af gennemsnitsdanskerens CO2-udledning. Dermed er vi et af de mest kødspisende folkefærd i verden. Men hvis vi reducerer kødforbruget med en femtedel, vil den personlige udledning reduceres med et ton. Måden at gøre det på kan fx være ved at indføre en ugentlig vegetardag, hvor du fx serverer grønsagstærte eller suppe (fx tomatsuppe eller porre-kartoffelsuppe). Eller ved at indføre en fiskedag (de fleste børn og voksne kan lide laks og makrel). Og en restedag, hvor I får spist rester fra hele ugen, evt. suppleret af rugbrødsmadder. Du kan også blot skrue ned for frikadellerne og op for kartoflerne og grøntsagerne til hverdag. Bonuseffekten er, at du også vil få en sundere krop. 2: Vælg økologi, og få færre tilsætningsstoffer En af de mange gode grunde til at købe økologiske råvarer er, at du slipper for sprøjtemidler og unødvendige tilsætningsstoffer. I danske økologiske fødevarer må der fx kun anvendes ca. 40 tilsætningsstoffer. Det er x fortykningsmidlet pektin, som udvindes af citron- og appelsinskal, og som anvendes i økologisk marmelade. I konventionelle fødevarer må der derimod anvendes op til 350 tilsætningsstoffer. Bl.a. stoffet nitrit, som anvendes som konserveringsmiddel og rødt farvestof til kød. Spiser du økologiske pølser, slipper du for at bekymre dig om det.

Læs også: Derfor er økologisk frugt og grønt sundere

3: Husk at aflevere dine brugte dåser og flasker Næsten 9 ud af 10 dåser og flasker med pant afleveres heldigvis igen og bliver genanvendt, fx til ny fødevareemballage. Man kan genanvende 16 dåser for den samme energi, som man bruger på at udvinde ny aluminium til én enkelt dåse. Så husk at bruge pantsystemet i stedet for at smide dåserne i naturen eller blot i skraldespanden. Har du købt dåseøl eller -sodavand i Tyskland, er der ikke pant på. Men du kan stadig godt indlevere dem til genbrug. 4: Send tøjet til genbrug, og køb mindre nyt Vores tøj ender alt for ofte i skraldespanden uden egentlig at være slidt op, og derfor går mange ressourcer unødigt tabt. På verdensplan genbruges blot 20 % af vores tøj. Dermed kasseres hvert eneste år ca. 42 millioner ton tøj, der ellers kunne være genbrugt enten direkte, som det er, eller bearbejdet til noget nyt. I Danmark indsamler velgørenhedsorganisationer omkring 45 % af de 89.000 ton tekstiler, som danskerne hvert år skiller sig af med, men mindst 24.000 ton sendes direkte til forbrænding og går dermed tabt. Vil du gøre en forskel, så brug dit tøj en sæson eller to længere. Invester også i tøj af god kvalitet, som ikke skal smides væk efter kort tid. Hvis du bliver virkelig træt af det, så sælg det på loppemarked, på dba.dk eller Trendsales. Eller indlever det i en genbrugsbutik. H&M tager også imod poser med brugt tøj. Og husk: Det er moderne at gå i genbrugstøj, for en unik og personlig stil er det nye sort! Læs også: Økologiske æg eller buræg? 5: Spar nu på strømmen Der er intet nyt i, at vores elforbrug er en af de store miljøsyndere på grund af CO2-udledningen. Men med et par fif kan du nemt sætte forbruget ned og tilmed spare penge: Sluk for wifi, når du ikke er hjemme og om natten, hvor du ikke bruger det. Sluk også på kontakten på væggen i stedet for blot på tv’et og andre elektriske apparater. En elspareskinne, der slukker det hele på en gang, er også en mulighed. Tag mobilen ud af stikkontakten, når den er opladet, så den ikke står og tanker strøm konstant. Og husk at købe hårde hvidevarer, der er miljømærket med mindst A+ og gerne mere. Og tør så tøjet udenfor i haven, så snart vejret er til det, så du slipper for at bruge tørretumbler. Kilder: Miljøministeriet, Concito, Danmarks grønne tænketank og Dansk Retursystem.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.