Tips & tricks

5 tips til at gøre det nemt at sortere affald

af Freja Bang Lyngbo 17.07.2018
Foto: Tia Borgsmidt.
Affaldssortering kræver ikke meget, men hjælper en hel del i det store klimaperspektiv. Det handler blot om at kende til de få tips, der gør det nemmere at smide tundåserne og æggebakkerne hver for sig.

Verden over produceres der hver dag utallige mængder affald, og det er slet ikke det hele, der bare fortjener en plads i skraldespanden.

Rigtig mange materialer og effekter kan genanvendes på ny, så det er en stor fordel for miljøet, at du sorterer dit affald. Det kan bare godt virke lidt besværligt. Derfor giver vi dig de 5 bedste tips til at mindske affald og sortere det, der er uundgåeligt.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Se også:5 myter om bioaffald

1. Indret dig smart

Det lyder måske som lige lovlig meget at gøre ud af det, men det giver faktisk rigtig god mening at tænke en smule over, hvordan du indretter dig smart i forhold til affaldssortering. Der findes en del spande og reoler, som gør det nemmere at holde styr på affaldet og holde det adskilt. Gør plads til flere spande, så du slipper for at skulle sortere gamle makreldåser og kødbakker ved containeren.

2. Rutineret affaldssortering

Gør affaldssorteringen til en del af dine faste rutine, fx når du laver mad. Vask konservesdåserne af med det samme, så de ikke begynder at lugte, og gør det til en rutine at tage beholderen med ned, når du alligevel skal ned med skraldespanden.

3. Nej til engangsprodukter

Der er rigtig mange produkter, som er pakket ind i engangsemballage. Det er her, du kan undgå en del affald, hvis du tænker dig om en ekstra gang. Anskaf dig fx en god vandflaske, og bliv kvit med engangsflaskerne. Køb også isterningebakker af silicone i stedet for isterningeposer.

Her er 5 ting, du aldrig må smide i skraldespanden!

4. Aflevér dit affald

Rigtig meget affald kan genanvendes, omsmeltes og bruges på nyt. Og det er selvfølgelig derfor, det er så vigtigt at sortere det. Har du en genbrugsstation i nærheden, kan du stræbe efter at gøre det til en ugentlig rutine at køre forbi for at aflevere batterier, gamle ting osv.

5. Genbrug er guld

Det siger måske sig selv, men genbrug et af de allervigtigste parametre at have in mente, når du forsøger at undgå affald. Dine æggebakker kan bruges til spirebakker, konservesdåser kan trylles om til pyntende lanterner til haven, og dine syltetøjsglas kan genbruges til opbevaring af nødder, hjemmelavet marmelade osv.

Mangler du motivation? 10 tips til at gøre en grøn forskel