Pletfjerning: De bedste tips til tøj, gulve og møbler
Tips & tricks

Guide: Sådan fjerner du pletter på tøj, møbler og gulve

af Charlotte Kobberøe Fink 25.06.2021
Foto: Shutterstock
Uanset om de sidder på en sart silkebluse eller et lyst trægulv, så er pletter et drønirriterende – og ofte genstridigt – bekendtskab. Men der er hjælp at hente lige her, hvor vi har samlet vores bedste tips til pletfjerning fra tøj, gulve og møbler.

Rødvin, rødbede, bær, kaffe og tyggegummi.

Det er ikke ingredienserne til en mærkværdig menu, men derimod nogle de ting, der hurtigt kan ødelægge glæden ved lyst tøj eller ubehandlede træborde. For ikke at tale om stearin, mælkebøttesaft eller en god omgang bolognese …

Har du bare én gang erfaret, at dine fingerkrydsende hænder og en almindelig omgang vaskemiddel ikke var nok til at blive tomatstænk og kaffespild kvit, så kan angsten for pletter hurtigt vokse sig faretruende stor. Måske undgår du helt hvidt tøj, når der er farverig mad på menuen, eller du våger konstant over ungerne, når tuschpennenes streger kommer faretruende tæt på kanten af papiret.

Selv de sværeste pletter kan fjernes

Men der ER faktisk hjælp at hente i selv de mest genstridige plet-situationer.

Tricket er først og fremmest at handle hurtigt. Har en plet først fået lov til at trænge dybt ind i tøjet på bunden af vasketøjskurven over flere uger, eller – endnu værre – HAR det plettede tøj været en tur i tromlen uden forbehandling, så kan løbet være kørt.

Behandl derfor altid pletten så snart, det er muligt, og altid inden du vasker tøjet i maskinen. Er det gulvet eller et møbel, det er gået ud over, vil du alleroftest også få størst pletfjernings-succes ved at reagere med det samme.

Derudover skal du kende plettens oprindelse. Der er fx stor forskel på, om pletten er forårsaget af bær eller olie, når du skal blive den kvit. Og endeligt skal du også tage forbehold for, hvilket materiale pletten sidder på. Dét har betydning for, hvilke pletfjerningsmidler, du kan bruge, og hvor hårdhændet du kan gå til værks.

NB: Test altid pletfjerningsmetoderne på et ikke-synligt sted på materialet, før du går i gang, så du er sikker på, at det kan tåle det – og brug generelt din sunde fornuft. Husk altid handsker, når du beskæftiger dig med rengøringsmidler.

Vi har samlet vores bedste tips til pletfjerning på forskellige materialer herunder!

Rødvin:

Sådan fjerner du rødvin fra tøj:

Den dybe røde farve er bare ikke bedste venner med hvidt tøj. Men er uheldet ude til middagen, så kan du hive fat i vinens lyse fætter, hvidvinen, og duppe et par dråber på pletten.

Har du mulighed for at skifte tøj, kan du også skylle pletten med danskvand ad flere omgang, inden den størkner, og lade køkkenrulle suge vandet op, mens du presser godt på pletten – eller du kan dække pletten med almindeligt bordsalt, som så vil opsuge vinen. Lad det virke mindst en time, inden du børster saltet væk.

Sådan fjerner du rødvin fra trægulve og -borde:

Hvis du tørrer rødvinen op med det samme, den er blevet spildt, så kan du få succes med at fjerne det meste med køkkenrulle, der suger godt. Dup efter med en fugtig klud.

Har rødvinspletten fået lov til at tørre ind, så er det dog en lidt sværere sag, især hvis overfladen er ubehandlet. Her kan du dække pletten med en opløsning af sæbespåner, eller du kan ty til opvaskemiddel med en lav pH-værdi (omkring 4) – begge dele skal virke op til en time, inden det vaskes væk.

Et andet kendt middel til at fjerne rødvinspletter fra træ er glycerin. Smør det på pletten, og dæk den derefter gerne til med plastik, så den får så lidt luft som muligt – og lad det virke natten over.

Hjælper ingen af ovenstående ting, ja, så er der ikke andet at gøre end at gribe til sandpapiret og forsigtigt forsøge at slibe pletten væk. Rådfør dig eventuelt med en fagmand, hvis skaden er stor eller sidder et meget synligt sted.

Olie:

Sådan fjerner du olie fra tøj:

Olie er uundværligt i køkkenet, men kommer det i nærkontakt med tøjet, efterlader det ikke særligt flatterende pletter. Sker det, så kan du heldigvis bruge noget, som vi alle har i køkkenet i forvejen: Opvaskemiddel! Vær venlig med dosseringen, og gnub gerne på pletten, inden tøjstykket lægges i en plasticpose. Pres luften ud, bind en knude, og lad opvaskemidlet udvise sin magi natten over. Vask derefter tøjet normalt.

Har du været i karambolage med cykelkæden, så er du dog nødt til at ty til skrappere sager. Væd pletten med rensebenzin (test gerne på et mindre synligt sted, om stoffet kan tåle dette), og gnid den lidt. Gentag gerne – og væd til sidst pletten med opvaskemiddel, inden tøjet vaskes i maskinen.

Frugt- og rødebedesaft:

Sådan fjerner du frugt- og rødbedesaft fra tøj:

Er det dit tøj, der har været i nærkontakt med saft fra diverse bær, så gælder det om at være hurtig – og at alliere dig med klar opvaskemiddel og høje temperaturer!

I guiden her kan du læse meget mere om, hvordan du fjerner bærpletter fra bomuld, silke og uld.

Sådan fjerner du frugt- og rødbedesaft fra trægulve og -borde:

Er det trægulvet, det er gået ud over, så kan du også her forsøge dig med opvaskemiddel – gerne et svagt basisk – men er trægulvet ubehandlet, og er saften meget farveægte, så kan du desværre komme i en situation, hvor du også her må forsigtigt i gang med sandpapiret.

Tyggegummi:

Sådan fjerner du tyggegummi fra tøj:

Tyggegummi kan være et værre stads at få på tøjet. Er uheldet ude, så smid det en tur i fryseren. Kulden får klisteret til at størkne, så det let kan skrabes væk med en kniv (ikke for skarp - pas på med sarte materialer!). Er der stadig en lille rest, så brug en gammel tandbørste og lidt opvaskemiddel til nænsomt at skrubbe pletten, inden du vasker tøjet som normalt.

Sådan fjerner du tyggegummi fra møbler, gulvtæpper og fliser:

Har du trådt tyggegummi ned i gulvtæppet, eller har det på mystisk vis fundet vej til sofaen, så kan du også her forsøge at ”fryse” pletten med et køleelement eller en pose frosne ærter, så tyggegummiet størkner og er lettere at skrabe af – og ellers er god, gammeldags brun sæbe din ven. Pas på med ikke at gennemvæde tekstilet, og dup efter med en våd klud.

Er det dine havefliser, der har været udsat for tyggegummi på afveje, så kan du også forsøge dig med sæben – og som en sidste udvej ty til rensebenzin.

Mælkebøttesaft:

Sådan fjerner du mælkebøttesaft fra tøj:

Mælkebøtternes gule farveflor og sjove afblomstringsproces kan hurtig lokke børn og barnlige sjæle til, men kommer blomsternes hvide saft på tøjet, kræver det virkelig knofedt at få af.

Du kan dog gøre et forsøg ved at skylle tøjet grundigt med koldt vand på begge sider af stoffet og derefter lægge det i blød i en blanding af vand og brun sæbe. Begynd gerne med at hælde blandingen direkte på pletterne, og skrub godt. Lad tøjet ligge i blød i et døgn, inden behandlingen eventuelt gentages.

Skyl til sidst tøjet i koldt vand, og vask det i maskinen.

Tusch, farveblyant og kuglepen:

Sådan fjerner du tusch- og kuglepenspletter fra tøj:

Et gammelt husmorråd til fjernelse af blæk er lunkent mælk! Lad tøjet ligge i blød et døgns tid, gentag eventuelt behandlingen, hvis pletten ikke er væk, og vask til sidst tøjet.

Genstridige pletter kan dog være nødvendige at behandle med almindelig husholdningssprit (tjek et ikke-synligt sted, om materialet kan tåle spritten). Gnub pletten med en tør klud, skyl efter med koldt vand, og vask til sidst i maskinen.

Sådan fjerner du tusch- og kuglepenspletter fra vægge, gulve og møbler:

Papiret kan af og til være det mindst tiltrækkende sted for vores små poder at placere deres kruseduller, og har vi glemt en tusch eller en kuglepen et lidt for tilgængeligt sted, kan kunstudfoldelsen hurtigt brede sig til både møbler, vægge og gulve.

Hvordan fjerner man permanent marker?

Permanent marker fjernes oftest med sprit. Kom husholdningssprit på pletten og dub med vand og køkkenrulle — så suges farven ud af materialet. Gentag processen, hvis pletten er stædig. Test altid rensemetoder af på et ikke-synligt sted på dit materiale.

Men frygt ej! Vi har lavet en hel guide, som viser dig, hvordan du kan få fjernet tusch, farvekridt og kuglepen fra gulve, vægge og møbler.

Tomatsovs:

Sådan fjerner du tomatsovs fra tøj:

Kødsovs er en plet-klassiker – på den virkelig dårlige måde. Men som i så mange andre situationer, gælder det om at handle hurtigt. Få skyllet tøjet godt igennem, og vask det grundigt i hånden med (op)vaskemiddel, inden det kommer i maskinen.

Er det ikke muligt, og når pletterne at trænge ind, så kan du forsøge dig med en blanding af bagepulver og brintoverilte, som du lader trænge ind en rum tid, inden du vasker tøjet. Denne metode kan kun anvendes til hvidt bomuldstøj, da brintoverilten ellers vil blege. Alternativt kan du duppe kødsovspletterne med citronsaft – eller bruge metoden, hvor du kommer godt med opvaskemiddel på pletten, inden det får lov til at trække i en lufttæt pose natten over. Afslut altid med vask.

Sådan fjerner du kødsovs fra gulv, møbler og tæpper:

Her skal du igen have fat i den brune sæbe. Lav en blanding med lunkent vand, og gnub pletterne godt. Tør efter med lunkent vand. Gentag om nødvendigt.

Blod:

Sådan fjerner du blod fra tøj:

Skyl pletterne med iskoldt vand, og skrub dem samtidigt med en svamp – gerne på indersiden.

Brug aldrig varmt vand, det binder pletterne endnu bedre til stoffet. Du kan også bruge brintoverilte til at blege pletten, hvis den er sat på hvidt tøj (det bleger!). Lad det virke en rum tid, inden du tørrer efter med en ren, tør klud. Gentag eventuelt behandlingen. Vask tøjet, når pletten er væk.

Kaffe:

Sådan fjerner du kaffepletter fra tøj:

Har din iver efter kaffetåren mandag morgen efterladt stænk på din yndlingsbluse? Så skal du igen have fat i opvaskemiddel. Put et par dråber på pletten, dup det med køkkenrulle, og vask derefter i maskinen.

Er det meget slemt, kan du lade opvaskemidlet arbejde med stoffet natten over ved at lægge blusen i den famøse lufttætte plasticpose.

Husmodertricket med den lune mælk skulle efter sigende også virke på kaffe.

Sådan fjerner du kaffepletter fra tæpper, gulve og møbler:

Påfør lidt glycerin på kaffepletterne, og lad det virke en halv dags tid. Fugt løbende pletterne med glycerin, så de ikke tørrer ind. Vask efter med lunkent vand, og vask til sidst pletterne med opvaskemiddel.

Stearin:

Sådan fjerner du stearin fra tøj:

Får du stearin på tøjet, så skal du modsat alle andre pletsyndere lade det sidde, til det størkner. Begynder du desperat at tørre det af, gør du kun problemet værre.

Når stearinen er fast, kan du forsigtigt skrabe så meget af som muligt med en kniv eller en negl. Læg derefter et håndklæde under den del af tøjet, hvor stearinpletten er, og læg et par stykker køkkenrulle ovenpå pletten. Stryg derefter med svag varme ovenpå køkkenrullen, som derefter vil suge stearinresterne til sig.

Sådan fjerner du stearin fra borde, gulve og andre overflader:

Har lysene dryppet på dit bord eller gulv, skal du på samme måde som med tøjet lade det tørre – og derefter forsigtigt skrabe det væk, du kan. Er bordet eller gulvet i ubehandlet træ, så vask til sidst pletten med en mild opløsning af sæbespåner. Til sten- eller laminatoverflader kan du bruge en blanding af opvaskemiddel og vand.

Græs:

Sådan fjerner du græs fra tøj:

Skyl først tøjet med koldt vand. Varmt vand får ikke-fedtende pletter til at sætte sig bedre fast, så koldt vand er klart at foretrække, selvom det kan virke lidt mærkeligt. Put derefter opvaske- eller flydende vaskemiddel direkte på pletten, og gnub godt. Vask til sidst i maskinen. Tjek, om pletten er væk, mens tøjet stadig er vådt – er det ikke tilfældet, så gentag behandlingen.

Kilder: Pletvæk.dk, Bolius.dk, Cleanipedia.com