Tips & tricks

Sådan fjerner du rødvinspletter

af Cecilie Bille Larsen 22.08.2017
Foto: Skovdal & Skovdal Fotografi ApS.
Rødvin smager dejligt, men kan give grimme pletter på tøjet eller møbler, hvis du spilder. Heldigvis kan det lade sig gøre at slippe af med dem, det er bare ikke helt ligegyldigt, hvordan du gør. Vi hjælper dig!
De fleste af os har været der. En aften med vin og godt humør, og før du ved af det, er der rødvin på dit elskede spisebord eller din hvide sommerkjole. Måden, hvorpå du fjerner en rødvinsplet, afhænger af, hvilket materiale du har spildt på, og om pletten har nået at tørre ind. Vi guider dig til, hvordan du bedst kan slippe af med rødvinspletter på dit tøj, gulvtæppe eller spisebord. Læs også: 9 tips til rengøring med citron

Rødvinspletter på tøjet

Jo før du handler, jo bedre. Har du en smule danskvand, kan du bruge det til at fjerne pletten fra dit tøj. Du må dog ikke bruge sodavand, da sukkeret kan gøre pletten endnu værre. Hæld en rigelig mængde danskvand på pletten, så vinen ikke når at tørre ind. Brug køkkenrulle til at suge vandet op samt en ren klud til at presse godt på pletten. Hvis der efter et stykke tid stadig er lidt farve tilbage, kan du duppe lidt glycerin på pletten og lade det virke i ca. 7-8 timer.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Har du ikke mulighed for at fjerne pletten her og nu, er det en god idé at lukke tøjet ind i en plastikpose, så pletten ikke tørrer ind. Når du har fjernet pletten, skal du vaske tøjet i vaskemaskinen på normal vis. Så er pletten forhåbentlig helt væk. Har du ikke danskvand stående derhjemme, kan du også bruge bordsalt. Det skal helst på pletten indenfor 2 minutter.

Rødvinspletter på gulvtæppet

En våd rødvinsplet på gulvtæppet kan fjernes med koldt vand og en svamp. Her er det dog vigtigt, at du ikke gnider på pletten, men dupper forsigtigt. Læg et håndklæde under pres ovenpå pletten - helst natten over. Er rødvinspletterne tørret ind i tæppet, findes der en anden metode. Inden du gør noget, skal du være sikker på, at dit gulvtæppe kan tåle glycerin. Du kan evt. snakke med din forhandler eller teste glycerinen af på et mindre synligt område. Bland lunkent vand op med 1 deciliter opvaskemiddel, og pisk det op til skum, som du smører på pletten. Igen kan du lægge et pres mod tæppet med køkkenrulle, som vil suge det sidste op. Gentag gerne behandlingen flere gange, hvis pletten ikke er helt forsvundet. Se også: Sådan undgår du madspild

Rødvinspletter på bordet

Har du en rødvinsplet, der har fået lov at sidde lidt for længe på dit spise- eller sofabord, kan du også her bruge glycerin til at fjerne pletten - eller i det mindste gøre den mindre synlig. Hæld en god mængde glycerin på pletten, så den er helt dækket. Dæk derefter området med en ren bomuldsklud, og kom et stykke plastfolie henover kluden, så pletten er pakket godt ind. På den måde bliver rødvinspletten suget op i kluden. Lad virke i ca. 12 timer.

Problemer med dine fliser på terrassen? Se her, hvordan du kommer flisepest til livs!