Blomstrende orkidéer i forskellige farver
Stueplanter

5 almindelige orkidéproblemer - og hvordan du fikser dem

af Max Martinussen & Hans Christiansen & Jytte Boch 9.11.2020
Foto: Inge Skovdal.
Orkidéer blomstrer overdådigt og længe – bortset fra når de ikke gør det. Orkidéen er en frustrerende plante at se gå til i vindueskarmen. Her er 5 lette tips til, hvordan du får din orkidé til at blomstre igen.

Phalaenopsis, som orkidéen hedder, er populær og gavmild, når den trives. Når en blomsterstængel begynder at rejse sig fra potten, så kan man ikke andet end at glæde sig, og se frem til de imponerende blomster, der pryder boligen på fineste vis.

Men når der ikke sker noget, og der blot står en nøgen stængel i potten, er det knap så spændende, og den manglende blomstring skyldes altid en form for mistrivsel. Her er 5 gode råd til, hvordan du hurtigt retter op på dine orkidéer.

Sådan fikser du de mest almindelige orkidéproblemer

Din orkidé vil ikke blomstre

Hvis din plante ikke vil blomstre igen, så er det oftest, fordi den ingen rødder har. Orkideer er som regel plantet i bark som formulder med tiden, og efter ca. 2 år får rødderne ikke længere ilt, og rådner. Omplant orkidéerne i GreenMix eller lignende orkidéjord, og din plante vil blomstre igen efter noget tid.

Knopperne drysser af

Blomsterknopper, der går i stå og falder af, skyldes at planten får for lidt eller for meget vand. Det kan også skyldes, at den står for mørkt i vinterhalvåret. Stil potten lyst i et øst- eller vestvendt vindue.

Bladene visner

Brune eller visne blade kan skyldes manglende vanding, eller at orkidéen bliver solskoldet. Ret op på problemet ved at skåne planten for sol mellem kl. 9 og 18 for en tid, og sæt så planten i et østvendt, vestvendt eller lyst nordvendt vindue.

Bladene får sorte pletter

Din orkidé er ramt af svamp. Det skyldes, at rødderne står i for våd bark, der klasker sammen om rødderne. Det kræver en omplantning i frisk GreenMix.

Bladene er blege

Bliver bladene for lyse, kan det skyldes direkte sol eller mangel på gødning. Flyt potten til et lyst vindue uden sol ─ eller giv lidt orkidégødning.

Følg disse råd, og hav lidt tålmodighed, så vil du snart se blomterstængler rejse sig fra orkidéens potte med et løfte om rig blomstring!

9 smukke orkidéer

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.