Stueplanter

DIY: Planteterrarium - trin for trin

Tekst og 10.01.2019
foto: Gitte Høtbjerg Hansen / Regi: House Doctor.
Små planteterrarier er lette at lave, flotte at se på og nemme at passe. I et terrarium kommer planternes former og farver virkelig i fokus. Vi guider dig trin for trin til at lave dit eget planteterrarium!

Denne artikel indeholder sponsorerede links.

Hvis det kribler i de grønne fingre her i vintertiden, hvorfor så ikke lave et planteterrarium? En dekorativ indendørs minihave bestående af et plantearrangement i en glasbeholder, som er nem at lave og kræver meget lidt vedligeholdelse. Nederst på siden i galleriet kan du se, hvordan du selv laver et planteterrarium trin for trin.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Læs også: De mest populære potteplanter

En verden under glas

Du kan bruge alverdens beholdere, fra et syltetøjsglas til en glasvase, så længe den er gennemsigtig. Men når du vælger beholder, er det vigtigt at overveje, om du vil lave et åbent, lukket eller delvist lukket terrarium. Idéen med det lukkede terrarium er, at det fungerer som et miniøkosystem, der helt passer sig selv. Dog kan det være svært at opnå balance i det økosystem, der opstår i det helt lukkede terrarium. Det bliver let alt for fugtigt, så indholdet rådner eller mugner. Det er langt nemmere at arbejde med en åben eller kun delvist lukket beholder, fordi det her er muligt at justere fugtigheden.

Det skal du bruge til et planteterrarium:

Monstera: Sådan passer du den

Her er brugt:

  • Fregnefjæs, Hypoestes phyllostachya
  • Laurbærfigen, Ficus microcarpa
  • Brogetbladet birkefigen, Ficus benjamina Variegata

Grønne glæder: Guide til sukkulenter

Vælg de rette planter til dit planteterrarium

Når du tilplanter terrariet, er det en god idé at arbejde med planter af varierende størrelse og kulør. En sikker måde at skabe et flot arrangement på er først at plante én stor plante, som spiller hovedrollen i terrariet, for derefter at tilføje mindre planter, der passer til. Mange forskellige planter egner sig til at vokse i et terrarium, men præcis hvilke du skal vælge, afhænger af, hvilken beholder du bruger. Sukkulenter og kaktusser egner sig godt til åbne beholdere, mens miljøet i en lukket beholder vil være for fugtigt for dem. I en lukket beholder er tropiske og subtropiske planter velegnede, da de trives i et fugtigt miljø.

TIP: Vælg planter, der vokser langsomt, hvis beholderen lukker til foroven. Så undgår du at skulle plante terrariet om efter kort tid.

I galleriet her kan du se, hvordan du laver dit eget planteterrarium!

Har du brug for hjælp til stueplanterne? Tjek vores store guide til stueplanter her.