Stueplanter

Sådan dyrker du krydderurter i vindueskarmen

af Bente Halk jær 6.02.2017
Foto: Kira Brandt og Henrik Freek.
Du kan med stor fordel dyrke krydderurter i din vindueskarm. Her får du en guide til, hvordan du dyrker krydderurter derhjemme og tips til 12 krydderurter, som er nemme til at dyrke i vindueskarmen.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Det er både nemt og praktisk at dyrke krydderurter i vindueskarmen derhjemme. På den måde er krydderurterne aldrig langt væk, når du skal bruge dem til madlavningen, og de kan samtidigt pynte i dit hjem. Det er også langt billigere at dyrke sine egne krydderurter end at købe dem i supermarkedet.

Guide: Find vej i junglen af mærker

Sådan dyrker du krydderurter i din vindueskarm:

  1. Så meget lys som muligt: Der findes en række urter, som kan dyrkes indenfor i en kortere eller længere periode, hvis blot de står så lyst som muligt. De mere buskagtige urter såsom rosmarin og timian skyder kun for alvor med nye friske skud om foråret, mens de urteagtige krydderurter som mynte og kørvel skyder mere villigt om end med en mere spinkel vækst.
  2. Hul i bunden af potten: Når du dyrker krydderurter i vindueskarmen er det vigtigt, at der er hul i bunden af potten, så der aldrig står vand omkring rødderne.
  3. Temperatur: Jo varmere planterne står, jo mere lys kræver de, så står de lige over en varm radiator, kan de hurtigt blive ranglede og sarte.
  4. Gødning: Krydderurterne skal kun gødes til foråret.
  5. Vandning: Vand dem regelmæssigt med tempereret vand, dvs. vand med stuetemperatur eller køligere, alt efter hvor planterne står. Det er bedst at benytte opsamlet regnvand, da du derved undgår kalkskjolder på bladene.
  6. Hvis planterne en dag skal plantes ud: Hvis du har mulighed for det, er det oplagt at sætte planterne ud i haven eller på altanen, når du ikke længere ønsker at have dem stående i vindueskarmen. Du bør dog kun sætte dem ud, når det er forår, og der ikke længere er frost i luften. Planterne er sarte i forhold til temperaturer efter at have stået indenfor. Planterne kan fortsat stå i krukker, eller de kan plantes ud i havejorden. Inden planterne kommer udenfor, er det en fordel at hærde dem lidt. Det gør du ved at sætte dem udendørs nogle få timer hver dag i fx en uge − øg tidsrummet dag for dag, indtil planterne kan være ude døgnet rundt.
Grøn inspiration: Redaktionens 7 bæredygtige hverdagstips Læs også: Sådan dyrker du citronmelisse.

I galleriet her er 12 krydderurter, som er særligt gode til vindueskarmen:

Vil du hellere dyrke dine krydderurter på altanen? Se hvordan du gør i videoen: