Du kan med stor fordel dyrke krydderurter i din vindueskarm. Her får du en guide til, hvordan du dyrker krydderurter derhjemme og tips til 12 krydderurter, som er nemme til at dyrke i vindueskarmen.
Det er både nemt og praktisk at dyrke krydderurter i vindueskarmen derhjemme. På den måde er krydderurterne aldrig langt væk, når du skal bruge dem til madlavningen, og de kan samtidigt pynte i dit hjem. Det er også langt billigere at dyrke sine egne krydderurter end at købe dem i supermarkedet.
Så meget lys som muligt: Der findes en række urter, som kan dyrkes indenfor i en kortere eller længere periode, hvis blot de står så lyst som muligt. De mere buskagtige urter såsom rosmarin og timian skyder kun for alvor med nye friske skud om foråret, mens de urteagtige krydderurter som mynte og kørvel skyder mere villigt om end med en mere spinkel vækst.
Hul i bunden af potten: Når du dyrker krydderurter i vindueskarmen er det vigtigt, at der er hul i bunden af potten, så der aldrig står vand omkring rødderne.
Temperatur: Jo varmere planterne står, jo mere lys kræver de, så står de lige over en varm radiator, kan de hurtigt blive ranglede og sarte.
Gødning: Krydderurterne skal kun gødes til foråret.
Vandning: Vand dem regelmæssigt med tempereret vand, dvs. vand med stuetemperatur eller køligere, alt efter hvor planterne står. Det er bedst at benytte opsamlet regnvand, da du derved undgår kalkskjolder på bladene.
Hvis planterne en dag skal plantes ud: Hvis du har mulighed for det, er det oplagt at sætte planterne ud i haven eller på altanen, når du ikke længere ønsker at have dem stående i vindueskarmen. Du bør dog kun sætte dem ud, når det er forår, og der ikke længere er frost i luften. Planterne er sarte i forhold til temperaturer efter at have stået indenfor. Planterne kan fortsat stå i krukker, eller de kan plantes ud i havejorden. Inden planterne kommer udenfor, er det en fordel at hærde dem lidt. Det gør du ved at sætte dem udendørs nogle få timer hver dag i fx en uge − øg tidsrummet dag for dag, indtil planterne kan være ude døgnet rundt.
I galleriet her er 12 krydderurter, som er særligt gode til vindueskarmen:
1/12
Salvien er en flerårig plante, der bevarer bladene året rundt. Du får det bedste resultat, hvis du stiller planten lyst og køligt. Den kan blive noget ranglet med tiden, men planten beholder den flotte vækstform, når bare du skærer den tilbage til foråret.
2/12
Rosmarin er en stedsegrøn plante, der sætter lyseblå blomster. Planten er flerårig, men den kan have svært ved at klare sig godt igennem vinteren. Rosmarin kan med fordel placeres i et lyst vindue i et forholdsvis køligt rum, fx i en havestue. Skær planten tilbage efter behov om foråret.
3/12
Havetimian er en lille, hårdfør halvbusk med vintergrønne blade. De små blomster er samlet i tætte stande. Farven er ofte lilla, men den kan også være hvid eller rosa. Planten klarer sig godt i en lys vindueskarm. Skær de etablerede planter tilbage om foråret for at bibeholde en flot vækstform.
4/12
Der findes adskillige arter og sorter af mynte med blomster i hvide, rosa og lilla nuancer. Planterne er som udgangspunkt både hårdføre og robuste med meget stor livskraft, hvilket bevirker, at de breder sig en hel del. Du holder derfor godt styr på dem, når du dyrker dem i potter. Myntes duft varierer fra art til art.
5/12
Citronaloysia dufter og smager fantastisk af citron. Planten er flerårig, men da den ikke er vinterhårdfør, er det helt ideelt at dyrke den i krukker, uanset om du har have eller ej. Planten trives indenfor, hvis den står lyst og ikke alt for varmt. Citronaloysia kan have en tendens til at få bladlus, så hold godt øje!
6/12
Vintersar er en flerårig, stedsegrøn plante, der sætter yndige lyse blomster midt på sommeren. Den bruges på samme måde som timian, og ligesom denne hjælper den også på fordøjelsen, når den tilsættes fed mad. Planten kan sås indendørs om foråret med henblik på senere udplantning, men det er også muligt at stiklingeformere den. Vintersar har en kraftig, krydret smag.
7/12
Persille er en toårig plante, og den kan sås i potter eller direkte i havejorden i efteråret eller foråret. Frøene spirer bedst og hurtigst efter en kuldeperiode, så det en fordel at putte frøene i fryseren et par dage, inden de puttes i jorden. Du skal være forberedt på, at persille er en plante, der er længe om at udvikle sig fra frø til høstklar plante. Det første år kommer de karakteristiske grønne blade, og det følgende år dukker blomsterskærmene op med et væld af gulgrønne blomster.
8/12
I haven kan planten have tendens til at brede sig ved hjælp af udløbere og ikke mindst frø, så derfor er det under alle omstændigheder en fordel at dyrke den i en krukke og gerne nippe de visne blomsterhoveder af, inden frøene udvikles og spredes. Når du dyrker planten indenfor, er der selvfølgelig ikke problemer med uhensigtsmæssig spredning. Planten er enårig, og frøene kan sås om foråret. Planten dufter ikke, men bladene har en delikat syrlig smag.
9/12
Karse er hurtigvoksende og kan dyrkes året rundt i vindueskarmen. Eneste krav er masser af fugt under væksten. Læg frøene på vådt vat eller i en åben spirebakke. Sørg for, at der hele tiden er vand under spirerne, så frøene ikke tørrer ud. Efter få dage kan de små grønne kimblade klippes med en saks.
10/12
Blomsterkarse er en enårig sommerblomst med skjoldformede blade og gule og orange blomster. Både blade og blomster kan spise, og smagen minder lidt om karse. Frøene spirer efter ca. 14 dage. De kan sås indenfor i potter og direkte i havejorden i maj. Du fremmer spiringen, hvis du lægger frøene i en lille skål med lunkent vand to timer før såning.
11/12
Havekørvel er en fin, enårig plante, der med fordel kan sås med jævne mellemrum, så der hele tiden er små friske blade at klippe af. Havekørvel er en skærmplante og udvikler blomsterskærme med ganske små, hvide blomster. Blade har en fin og behagelig smag af lakrids.
12/12
Ærteskud (også kendt som sukkerært) smager som ærter, så det er en stor fornøjelse at høste ærteskud i vindueskarmen i vintermånederne. Frøene kan sås direkte i potter efter at have ligget i blød natten over i lunkent vand.
Vil du hellere dyrke dine krydderurter på altanen? Se hvordan du gør i videoen: