Sådan lægger du puslespil med mange brikker
DIY & kreative ideer

Guide: 9 tips til at lægge store puslespil

af 15.04.2020
Trine Taub-Fisker. Foto Søren Lamberth
Vil du også prøve at samle et af de helt store puslespil med mere end tusind brikker, så læs med her, hvor du får vores bedste råd, så du kommer godt i gang.

Har du lyst til at give dig i kast med et hyggeligt projekt, der ikke handler om at kigge på en skærm, men som i stedet handler om nærvær og koncentration, så kan vi anbefale at prøve kræfter med at lægge et puslespil – og måske endda et af de helt store med mere end 1000 brikker.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

For der er noget tilfredsstillende i endelig at finde dén ene brik, der gør den blå himmel færdig og i at sætte den sidste brik i det store puslespil.

Men hvordan kommer du fra et virvar af små farvestrålende puslespilsbrikker til det færdige resultat?

Læs med her, hvor vi giver dig vores bedste råd til at lægge et stort puslespil med mere end 1000 brikker.

Hvordan lægger man et stort puslespil?

1: Hav god plads

Det kan sagtens tage flere dage at samle et stort puslespil, så det er vigtigt, at du finder et sted, hvor puslespillet kan få lov at ligge uforstyrret, så børn og kæledyr ikke roder rundt i brikkerne.

Du kan bruge en stor, jævn plade, som du kan flytte ind under sengen, hvis du ikke har plads til at puslespillet kan ligge fremme på et bord.

Der står på pakken, hvor stort det færdige puslespil er. Husk beregne ekstra plads, så du kan have brikker og skåle til at ligge rundt om puslespillet.

2: Sørg for god belysning

Når du skal samle et puslespil med mange små brikker, er det ofte de helt små detaljer i hjørnet af en brik eller en lille nuanceforskel, der er afgørende for, om du finder den rette plads til brikken. Og selv om du har et godt syn, er det vigtigt at sørge for god belysning.

Mangler du et DIY-projekt, så prøv at hækle dine egne vatrondeller. Find opskriften og en grundig trin for trin-video her!

3: Sortér brikkerne

Når du har fundet en god plads, så er næste skridt at sortere brikkerne.

Start med at dele brikkerne op i farverbunker. Derefter kan du vælge at finsortere brikkerne. Måske har de små særlige kendetegn som en lille stribe eller et strejf af en anden farve.

Afhængig af motivet giver det måske mening at sortere brikkerne i figurer. Måske er der et blomsterbed, mennesker eller andre figurer på dit puslespil.

Og sidst men ikke mindst – sorter kantbrikkerne for sig.

TIP: Lyt til god musik, en lydbog eller en god podcast, mens du lægger puslespillet.

4: Undgå at miste puslespilsbrikker

Der er ikke noget værre end at sidde og lede efter en brik, der så viser sig at være blevet væk.

Når du har sorteret brikkerne i farver og figurer, kan du med fordel lægge dem i små beholdere, i dybe tallerkener eller i små skåle, der kan stables, så de ikke fylder så meget.

HVIS en brik skulle være forsvundet — kig under sofaen, mellem hynder, og i støvsugerposen. Måske er den blevet suget op?

5: Start med at samle kanterne

Når de første brikker skal samles, anbefaler vi, at du begynder med de fire hjørner for derefter at fortsætte med resten af kantbrikkerne. På den måde får du rammen for dit puslespil på plads, og du kan nu gå videre til selve motivet.

6: Brug billedet på låget

Det er slet ingen skam at bruge billedet på låget, der viser det færdige motiv. Nærstudér billedet, og hav det stående et sted, hvor du nemt kan se alle de små detaljer. Det kan hjælpe dig, når du leder efter lige netop den brik, du mangler.

7: Se de små detaljer i puslespillet

Ligger der en bunke brikker foran dig, der ved første øjekast ser helt ens ud, så prøv at kigge efter en ekstra gang. For himlen er ikke bare blå, og de blå brikker er sjældent helt ens. Måske er der en lille fugl, en sky eller måske et fly. Når du får øje på disse detaljer, er det lidt lettere at få samlet himlen eller en hvilken som helst anden del af det store motiv.

8: Brug udelukkelsesmetoden

Hvis man for alvor er gået i stå, og brikkerne ikke vil falde på plads, så kan man altid falde tilbage på udelukkelsesmetoden. Har du 20 himmelblå brikker foran dig, så er det bare at starte fra en ende.

Du kan også udelukke alle de brikker med med tre "næser", hvis den manglende brik kun har to. Det kræver tålmodighed, og du skal nok finde den rigtige.

9: Hæng det færdige puslespil op

Hvis du ikke vil skille de mange tusinde brikker ad, når du er færdig, kan du klistre det færdige puslespil op på et stykke pap. Der findes flere steder på nettet, hvor du kan købe rammer specielt til puslespil, så du kan hænge resultatet op på væggen.

Fordele ved puslespil

Puslespil har mange gavnlige fordele. Det gælder især i hjernen og for børns udvikling. Puslespil øver problemløsning, giver dig større tålmodighed, bedre hånd-til-øje-koordination og forbedre hukommelsen. Det er afstressende, giver lavere blodtryk og modvirker Alzheimers.

Kilde: Teach.com