Kalenderlys, der endnu ikke er brændt ned til 1. december
DIY & kreative ideer

Har du undret dig? Derfor er der så langt ned til 1. december på kalenderlyset!

af Freja Bang Lyngbo 5.12.2022
FOTO: MARTIN PANDURO/STÖJ FOTO.
Hvorfor er der så langt ned til den 1. december på dit kalenderlys? Forklaringen er knap så magisk som den hyggelige juletradition!

Sikken voldsom trængsel og alarm! Julen er for mange fyldt med stress, jag og en alt for lang to do-liste, der gør, at vi konstant føler, at vi er et par dage bagud – og det gælder også kalenderlyset, hvor tændstikkerne helst skal findes frem, inden vi når december.

Der er nemlig ganske meget plads på lyset, før tallene starter. Og det er der faktisk en helt logisk forklaring på, skriver Den Gamle By på deres Facebook-side.

Derfor er der så langt ned til 1. december på kalenderlyset

- Svaret skyldes en banal teknikalitet. Maskinen, der trykker tallene på kalenderlyset, skal nemlig have en plan del af lyset at holde fast i. Med andre ord kan den ikke bruge det skrå stykke af toppen (kronen).

- Den store afstand mellem 24 og lysets bund tager derimod hensyn til en placering af kalenderlyset i en stage eller i en juledekoration.

Kalenderlysets historie

Selvom du garanteret husker kalenderlyset fra din barndom, er den hyggelige tradition med at bruge stearinlyset til at tælle ned til den 24. faktisk en forholdsvis ny juletradition.

I 1942 lancerede den danske virksomhed Asp-Holmblad de første massefremstillede kalenderlys. De blev oprindeligt solgt som ”Jakobslyset” med henvisning til patriarkens Jakobs drøm, men blev senere omdøbt til Kalenderlys No. 1, som stadig produceres i dag.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.