Hjemmelavet adventskrans med bloklys
De første juleforberedelser

14 flotte adventskranse, du selv kan lave

af Redaktionen. 24.10.2022
Foto: Nick Degn.
Planlæg din adventskrans i god tid, så du er klar til første søndag i advent. Lad dig inspirere af vores fine idéer, og begynd allerede nu at samle materialer!

Uanset om du er i god tid eller ej, så får du her en nem vejledning i, hvordan du laver din egen adventskrans på en halmkrans, og lige efter videoen finder du en liste med vores yndlingsadventskranse til inspiration.

Sådan laver du en adventskrans

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Når du har teknikken på plads, er det på tide at tage nogle beslutninger om, hvordan din egen krans skal se ud. Der er mange spændende versioner: Helt klassisk på et fad med fire lys eller overdådigt og hængende med en sværm af lys?

Den traditionelle adventskrans er fyldt med natur

Traditionelt består en adventskrans af en krans af gran eller halm med fire lys placeret symmetrisk og pyntet med sløjfer, bånd og kugler. Årstidens natur har også spillet en rolle, og adventskranse af skovens materialer er blandt de mest almindelige. Det kunne være en juledekoration lavet af grankogler.

Oprindeligt hang en adventskrans fra loftet i fine bånd, men nu har de fleste deres adventskrans stående på bordet. Den type kranse har ført til, at det ikke er ualmindelig med mere advancerede adventskranse, der hænger fra grene eller stativer.

14 smukke adventskranse

Historien bag adventskransen

En adventskrans bruges til at tælle ned til jul, og de fire lys symboliserer hver af de fire sidste søndage op til jul.

Traditionen med at lave en adventskrans med fire lys stammer, ligesom traditionen med juletræet, fra Tyskland. Traditionen kom senere til Danmark via Sønderjylland, som fra 1864 til 1920 var tysk, og i 1918 indførte Dronning Alexandrine skikken i kongehuset.

Adventskranse fik deres store gennembrud under 2. verdenskrig, hvor den klassiske adventskrans havde bånd og lys i røde og hvide farver i protest mod den tyske besættelsesmagt.