Vil du overraske dine nærmeste med en æresport, kan du her læse, hvordan man laver den selv.
Højtider & mærkedage

Sådan laver man en æresport

af Thea Lind Thomsen. 28.02.2020
Foto: Colourbox.
Overrask brudeparret om morgenen med en flot æresport ledsaget af tonerne fra Det er så yndigt at følges ad. Vi guider dig til, hvordan du selv kan lave en smuk æresport og glæde dine nærmeste på dagen.

Denne artikel indeholder sponsorerede links.

Det at lave en æresport er en gammel tradition, som stammer flere hundreder år tilbage. Det er en hyldest til ægteskabet, og det er en fin måde at fejre sine nærmeste på. Men husk at spørge brudeparret ad, om de er interesserede i at få en æresport og morgensang.

Både sølvbryllup og guldbryllup er noget, man har fejret med en æresport i mange år. En nyere tradition er også at fejre kobberbrylluppet med en æresport – dog en halv en af slagsen, fordi kobberbryllup markerer, at brudeparret er halvvejs sølvbrylluppet.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Traditionen lyder, at familie og venner dagen inden bryllupsdagen samles for at lave en fin æresport, som bygges op på et skelet, der beklædes med gran og blomster i massevis. Om morgenen møder familie, venner og gerne et mindre hornorkester op foran parrets dør og synger et par sange, fx I østen stiger solen op og Det er så yndigt at følges ad, mens de venter på, at brudeparret dukker op i den pyntede døråbning.

Til morgenvækningen hører oftest et efterfølgende morgenbord, hvor de fremmødte inviteres ind i brudeparrets hjem. Det forventes ikke, at man medbringer gaver til selve morgenvækningen, men snarere den efterfølgende aftenfejring, hvis der er sådan en. Tidligere skulle gaverne svare til det bryllup, der blev holdt, dvs. til sølvbryllup skulle gaverne være af sølv, til guldbryllup guld etc.

Hvornår skal æresporten sættes op?

Det er som regel familie, venner og naboer, der står for at lave æresporten. Men der kan være forskellige traditioner i forskellige familier og vennekredse, så forhør dig ad. For at grene og blomster er så friske som muligt laves den dagen før, brudeparret skal vækkes med morgensang. Her samles de indbudte så til en hyggelig og kreativ aften.

Når æresporten er lavet, sættes den enten op omkring døren om aftenen inden morgenvækningen eller umiddelbart inden om morgenen. Vigtigst er det, at blomster og grene ser friske ud. Det er forskelligt alt efter tradition, hvor æresporten skal placeres – ved parrets hjem, festens lokaler eller begge steder.

I nogle familier er der tradition for, at morgenvækning og -sang til sølvbryllup skal foregå enten tirsdag eller onsdag, hvis brudeparret blev gift en lørdag, mens det til et guldbryllup skal foregå fredag eller lørdag. Men aftal med familie og venner, hvornår I skal vække parret.

Hvilke bryllupper er der tradition for at lave æresport til?

Kobberbryllup: 12½ års ægteskab. Det er en nyere tradition, så her opsættes en halv æresport og et halvt skilt for at markere, at brudeparret er halvvejs sølvbrylluppet.

Sølvbryllup: 25 år.

Guldbryllup: 50 år.

Sådan laver man en æresport

Der er tradition for, at en æresport består af et skelet, der dækker hele dørens bredde og højde. Dog med undtagelse af kobberbryllup, hvor brudeparret får en halv æresport. Enten dækker den kun den ene karm, eller så er toppen af æresporten midt på døråbningen.

En æresport kan både bygges op omkring træ, jern og tov og kan personliggøres med parrets yndlingsblomster og personlige minder. Nogle foretrækker tovskelet, men det er nemmere at lave et træskelet eller bruge et jernstativ. Du kan købe og leje færdige skeletter, hvis du ikke har mod på at kaste dig ud i projektet. Men med lidt tålmodighed kan I nemt lave det helt fra bunden. Se hvordan herunder.

Det skal du bruge

Sådan gør du

  1. Begynd med at måle dørens bredde og højde, så du ikke risikerer, at æresporten er for lille eller stor. Sav træbrædderne til, eller klip tovet til i de rigtige størrelser.
  2. Beklæd træskelettet med hønsenet, som du kan stikke grene og blomster igennem. Bruger du et tovskelet, kan du vikle det grønne om det med vindseltråd.
  3. Begynd med at lave den grønne baggrund af grangrene eller bøgegrene. Brug evt. en klipsepistol til at fæstne grenene ordentligt på porten. Begynd nedefra, og arbejd dig op ad. Afslut med toppen af æresporten, da det giver det mest harmoniske udtryk.
  4. Spray aks, kogler el.lign. med en spray i den passende farve. Vikl dem på æresporten. Laver du æresporten aftenen inden, kan det være en god idé at vikle fugtet køkkenrulle omkring blomsterne og komme dem i små poser, så de holder længere. Sæt nu blomsterne på.
  5. Skær et skilt af en krydsfinerplade med en stiksav. Oftest er skiltet enten hjerte- eller skjoldformet. Mal det i en passende farve, og skriv navne, datoer og evt. Tillykke med en anden farve på skiltet. Hæft det fast på æresporten.