Uhyggelige græskaransigter spreder hygge
Højtider & mærkedage

Skær sjove og smukke halloweengræskar + Skabeloner

af Line Hvid og Max Martinussen 5.10.2020
Foto: Panther Media, Shutterstock, Anne-Marie Øby, Tom Lindboe (Stilleben), Tina Brok Hansen og Jakob Valling
Lav smukke halloweengræskar ved at skære mønstre i dem. Her får du en guide til at skære samt et flot græskaransigt eller en fin lanterne!

Det er smukt og stemningsfyldt med halloween-græskar, der står og pynter ved din hoveddør. Det er slet ikke svært at skære et halloween-græskar, og så er det tilmed sjovt. Du kan vælge at lave et uhyggeligt ansigt på dit græsker eller et smukt mønster. Find en god skarp kniv og pas på, du ikke skærer dig.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Se her først hvordan du gør, og gå så på opdagelse i alle vores idéer til sjove og fine halloween græskar, lygter og græskaransigter.

Sådan skærer du et halloweengræskar

  1. Skær toppen af græskaret, evt. i takker, så der bliver et låg, hvor du bagefter kan sætte lyset ned i.
  2. Brug en ske til at grave det løse kød og kernerne ud.
  3. Tegn dit motiv på et stykke papir.
  4. Overfør motivet til græskaret ved at forsøge at tegne det samme som på papiret.
  5. Brug en lang skarp kniv til at skære efter stregerne. Skær tuschstregen væk. Hvis du ikke får skåret tuschen væk, kan du sikkert godt få det af med vand bagefter. Vær MEGET forsigtig, da kniven nemt kan komme til at smutte.
  6. Du kan pensle græskaret indvendig med atamon, når det er færdigt. Så holder det lidt længere. Men står græskaret ude, kan det også godt holde noget tid.

Tip: Du kan rense græskarkernerne og riste dem i ovnen i stedet for at smide dem ud.

Når du skal skære et halloween-græskar, så sørg for at din kniv er skarp nok, men pas samtidig på, at du ikke skærer dig. Et halloween-græskar giver den perfekte halloween-stemning. halloween-græskar er meget populære i USA, men det er også blevet populårt at lave halloween-græskar i Danmark. Husk at lave give dit halloween-græskar et uhyggeligt udtryk. Du kan kombinere dit halloween-græskar med andre uhyggelige ting som edderkopper og spindelvæv.

Idéer til græskaransigter

De klassiske halloween-græskar forestiller ofte ansigter, og det er da også dem der er sjovest at lave for alle aldre. Du kan komme langt med trekanter til øjne og næse og en stor glad mund, men ofte så melder der sig hurtigt et ønske om at lave nogle sjovere og mere særprægede, måske endda nogle rigtigt uhyggelige græskar-ansigter.

Skabelon til græskaransigt

Det er fantasien der sætter grænser, når du beslutter dig for et ansigt, og der er uendeligt mange græskaransigter at lave, hvis du sætter forskellige øjne sammen med forskellige næser og munde.

Se bare skabelonen herunder og lad dig inspirere, eller download dem, så du kan printe dem ud og tage dem med, når I skal i gang.

Her får du en skabelon med tre sider fyldt med forskellige hyggelige og uhyggelige ansigter: Halloween-græskar-skabeloner.pdf

Skabelonerne på billedet herunder kan du downloade her: graeskar_ansigter_skabelon.pdf

Skabelon til græskaransigter

Her får du vores favoritter, og længere nede findes en skabelon til flere sjove og uhyggelige græskar-fjæs!

Inspiration til sjove græskaransigter

Udnyt græskarrets form, når du beslutter hvilket ansigt du vil skære. Se bare det store, flade græskar her — der var plads til et stort, bredt ansigt.

Glad men uhyggeligt — lille græskar-ansigt.

Her får ansigtet lov at fylde græskarret godt ud, og det gør det til et sødt og sjovt ansigt, selvom græskaransigtet har nogle uhyggelige hugtænder. Den store, glade mund hjælper der også på det!

Et vredt ansigt, skåret af et græskar.

Tænder kan stå meget tydeligt frem, hvis du vælger at skrælle den yderste orange skal af dem — se bare her, hvordan munden bliver helt dødningeagtig, når tænderne får lov at stå helt hvide midt i græskaransigtet.

Andre idéer til græskarlanterner

græskarlygter med ord

Skær ord og andre søde budskaber i dine græskar. Du kan bruge en boremaskine til at lave fine runde huller i din græskarlanterne.

Sirlig græskarlanterne

Med lidt snilde, og en sikker hånd behøver græskarlanterne ikke have et håbløst halloweenudtryk, men kan i stedet blive en smagfuld og meget smuk lygte.

Græskarlygter med populære karakterer fra tegnefil. Elsa fra Frozen og Næbdyret Perry.

Samme teknik kan bruges til at lave fine lanterner med motiver af populære karakterer fra fx tegnefilm.

Brug græskar i søde stilleben.

Brug græskar i søde stilleben, og gør noget ekstra ud af det, bed at skære mønstre i skallen. Pensler du med atamon bagefter, så holder de stadig i lang tid, selvom der er hul på skallen.

Alternative idéer til halloween-græskar

  • Mal flotte mønstre på græskaret eller mal det ensfarvet.
  • Pynt græskaret med glimmer eller similisten.
  • Bor huller i dit halloween-græskar med en boremaskine. Prikkerne kan danne flotte mønstre.
  • Skær kun halvvejs igennem dit halloween-græskar, så kødet er tilbage og skallen er skåret af. Lyset vil skinne flot igennem græskarkødet.

Læsernes halloween-græskar

Vi spurgte efter læsernes halloween-græskar på Facebook, og vi fik mange svar. Vi har valgt de smukkeste halloween-græskar, som vi bringer til inspiration i galleriet nedenfor.