Grene der er sat i vase inde og sprunget ud.
DIY & kreative ideer

Sådan driver du havens grene i blomst

af Pia Buusmann, Anita Banner, Lene Samsø 4.03.2022
Foto Lene Samsø
Får du knopper af den lange vinter, så tag grene fra haven ind i varmen til drivning. Intet signalerer forår mere end små, spæde knopper af blade og blomster klar til at springe ud.

Det lyder næsten for godt til at være sandt, men allerede i januar kan du faktisk begynde at drive blomster frem på dine vintergrene fra haven. Resultatet kan dog være usikkert så tidligt på året, så husk at plukke rigeligt med grene, da nogle af dem kun sætter få blade og blomster. Vær desuden opmærksom på, at jo tidligere på året grenene drives, jo længere tid tager det at drive dem frem.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Når det så er sagt, så bør det bestemt ikke være en forhindring for at gå i gang allerede efter jul!

Sådan driver du grene

 1. Start med at stille grenene i en spand koldt vand i en kølig garage eller kælder, og lad dem stå sådan i en uge.
 2. Tag dem så ind i et rum, som ikke er for opvarmet, fx et bryggers, og lad dem stå sådan i en uge.
 3. Nu er grenene klar til at pynte hvor som helst i din bolig.

Sådan holder de udsprungne grene længere

Med en ganske lille indsats kan du sikre, at dine udsprungne grene holder længere tid:

 • Husk at skifte vand på grenene ofte.
 • Stil grenene køligt om natten.
 • Giv grenene en tur med en vandforstøver engang imellem.

De bedste grene at drive frem nu

De grene, som egner sig bedst til drivning, er dem, som naturligt springer tidligt ud, fx forsytia, kirsebærkornel, hassel, pil, birk og stenfrugter som kirsebær, mirabel, fersken, slåen og mandel. Grene fra bøg, eg, ask, pære, æble og syren kan ikke drives om vinteren.

Vores bedste tips til at drive vintergrene:

 • Giv grenene et skråsnit med en havesaks, og stil dem i vaser eller glas med koldt vand.
 • Ved tidlig drivning skal grene ikke stå for varmt og tørt, mens de vækkes til live. Først når du kan se, at knopperne begynder at svulme, skal de stilles lunt og lyst.
 • Placér glassene i en solrig vindueskarm − gerne over en radiator.
 • Skift vandet ofte, gerne flere gange om ugen.
 • Når der er kommet blomster og blade på grenene, skal du huske at fjerne de nederste, så der ikke er nogen under vand. Eller rådner grenene hurtigt.
 • Drømmer du om udsprungne blomstergrene i marts, kan stort set alle typer grene fremskynde deres blomstring. Husk blot, at overgangen fra kold have til varm stue er hård for de små knopper, der kan få varmechok, tørre ind og visne.

Godt at vide

 • Hav tålmodighed. Der kan gå op til flere uger for nogle grene, men pludselig springer knopperne ud.
 • Farven på blomsterne bliver ofte lysere ved drivning, end de bliver ude i naturen.
 • Hvis knopperne ser tørre ud, kan du spraye dem med lidt vand, så de liver op.
 • Har du ikke adgang til buske, kan du købe grene hos din blomsterhandler og drive dem frem på samme måde.

Klip med forsigtighed

Når du klipper grene af dine træer, skal du altid klippe med en ren grensaks, så du får et fint lige snit. Derved bliver såret på træet mindst muligt og nemmere at lukke.

Klipper du på midten af grenen, så sørg for, at den bliver klippet af lige over et sideskud eller en udadvendt knop – det giver den flotteste afslutning og mindre risiko for svampeangreb.

Når grenene skal i vaser, så sørg for at klippe dem skråt af, så sugefladen bliver størst mulig.

Driv havens grene i blomst. 6 eksempler
 1. Vild kaprifolies slyngende vækst giver livlige, skulpturelle buketter. Sæt rankerne i en høj vase og se, hvordan de små grupper af grønne blade vokser sig større og stærkere dag for dag.
 2. Magnoliaens knopper er så store, at de nemt bliver blikfang i buketter. Her har de fået selskab af bl.a. vild kaprifolie i vaser med låg med huller, men du kan også fordele de forskellige grene i flere små vaser. Vaserne er fra Kähler.
 3. Hvis du mikser flere forskellige forårsgrene og -blomster i en vase, vil din buket få et vildt og frodigt udtryk. Brug grene med varierende højder og former for et uhøjtideligt udtryk. Her har vi bl.a. brugt kirsebærgrene og tulipaner.
 4. Kastanjegrene kan være længe om at skyde, men når først de går i gang, bliver knopperne til store, majestætiske blade.Hvis du stiller de tykke grene i en stor vase, har du en skulpturel og minimalistisk dekoration.
 5. Blomstrende kirsebærgrene i hvide og rosa toner pynter på bordet. Sæt dem i vand i enten én stor vase eller flere små glas – og nyd, hvordan de spreder forårsstemning i stuen.
 6. Hvorfor vente på at de japanske kirsebærtræer springer ud i parker og haver, når du kan nyde synet af de rosa blomster indenfor om lidt? Sæt prydkirsebærgrenene i store gulvvaser, hvis du har plads.