Forsythia
Træer og buske

Forsythia: Sådan passer du den blomstrende forsårsbebuder

af Charlotte Kobberøe Fink 21.02.2022
Foto: Frank Kirkegaard og Shutterstock
Forsythia er en populær have-busk, fordi den allerede i det tidlige forår lyser op med sine smukke gule blomster. Og er du flittig med beskærersaksen, er du sikret en smuk blomstring år efter år. Her guider vi dig til hvordan.

Det giver rigtig god mening, at forsythia også kaldes for vårguld. For når vinteren stadig er over os, og både have, vejr og humør synes trist og gråt, bryder forsythiaen pludselig ud i lys lue og minder os om, at foråret er på vej.

Her ser vi nærmere på, hvordan du giver forsythia-buske de bedste betingelser.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Forsythias unikke blomstring

Forsythiaen blomstrer i det tidlige forår. Allerede i marts kan du være heldig at få glæde af dens smukke gule farvevæld i haven, som typisk varer ved til hen i april. Hvornår forsythia præcis springer ud, afhænger dog af, hvor mildt vejret er, men der skal ikke mange solstråler til for at få forsythia til at vågne af sit vinterdvale som den første af havens træer og buske.

Længes du efter et skud forår indendøre, er det også oplagt at klippe et par grene af din forsythiabusk og sætte dem i vand for at drive blomstringen frem. Det kan du med lidt tålmodighed gøre allerede fra januar måned.

Efter blomstringen får forsythia grønne blade sommeren over, ind til efteråret sætter ind.

Sådan driver du forsythiagrene i blomst

Forsythia er populær for sin tidlige blomstring, men faktisk kan du allerede i slutning af december lykkedes med at klippe grene af og drive dem i blomst i en vase indendørs.

  1. Giv forsythiagrenene et skråt snit med en havesaks, og stil dem i fx en vase med koldt vand.
  2. Ved tidlig drivning skal forsythiagrenene ikke stå for varmt og tørt, mens de vækkes til live. Nu du kan se, at knopperne begynder at svulme, skal grenene stilles lunt og lyst.
  3. Placér dem i en solrig vindueskarm − gerne over en radiator.
  4. Skift vandet ofte, gerne flere gange om ugen.
  5. Når der er kommet blomster og blade på grenene, skal du huske at fjerne de nederste, så der ikke er nogen under vand. Eller rådner grenene hurtigt.

Forsynthia i vase
Forsynthia giver et kærkomment forårsstrejf til den vintermørke stue. Allerede i januar-februar måned kan du drive grene og nyde den gule farveeksplosion.

Placering af forsythia-buske i haven

Mange haveejere ynder at placere forsythia blandt andre stedsegrønne buske og planter. På den måde kommer forsythia til sin ret i blomstringsperioden, mens dens kedeligere grønne sommerdragt kan træde i baggrunden, når de andre buske blomstrer. Nogle nyere arter er også velegnede som solitærbuske, der kan for eksempel kan give forhaven eller gården et skud farve.

Du kan også plante forsythia som hæk, men vær opmærksom på, at den kraftige beskæring hvert år vil resultere i, at den ikke blomstrer nær så meget. Læs meren om det her.

Forsythia er hårdfør og behøver ikke at stå i læ, så den stiller ikke store krav til placering. Den kan endda trives i halvskygge, men blomstringen bliver mere intens ved at placere busken i sol. Den er dog ikke kræsen med jordforholdene – så længe jorden ikke er for tør, skal den nok trives.

Sådan planter du have-forsythia

Har du forsythia i forvejen, kan du formere busken ved stiklinger i foråret. Denne metoder kræver selvfølgelig lidt tålmodighed, hvis du drømmer om en stor busk.

Skal det derfor gå lidt hurtigere, kan du også købe forsythia, som du kan plante direkte ud. Det bedste tidspunkt at gøre det på er i efteråret.

Når du har udvalgt stedet til din nye forsythia, så grav et rigeligt stort hul. Sørg imens for at væde jordklumpen, som planten står i, godt med vand.

Derefter placerer du forsythiaen i hullet og fylder det 2/3 dele op med jord – den sidste del fylder du med vand.

Når jorden har suget væsken til sig, fylder du jord i, så den sidste del også er dækket, og vander godt igen.

Forsythia Intermedia Lynwood
En meget almindelig forsythia-sort her hjemme er Forsythia intermedia 'Lynwood' som kan blive op til to meter høj med fine blomster jævnt fordelt over hele busken.

Hvornår skal forsythia beskæres?

Forsythia kræver som udgangspunkt ikke ret meget pasning. Dens rodnet er dog overfladisk, så i meget tørre perioder vil den blive glad for lidt ekstra vand.

Til gengæld har din forsythia brug for beskæring, hvis den skal blive ved med at blomstre smukt år efter år. Sørg for kun at beskære forsythia lige efter blomstring, da du ellers risikerer at skære dens nye knopper af, som er dem, der vil blomstre det følgende forår – og så nedsætter du mængden af blomster i stedet for at fremme den.

Er busken blevet for stor, kan man tynde ud ved at fjerne ældre grene helt nede ved jorden. Ellers kan grene, der sidder for tæt, er visne eller uskønne, klippes af så tæt på stammen som muligt for at give plads til nye skud. Pas dog på med ikke at beskære din forsythia for hårdt, da den ellers kan få et uharmonisk udseende.

Hvilken sort skal man vælge?

Forsythia kommer i mange arter og sorter, som alle kan blive mellem 150 og 400 centimeter høje.

Hybridarten Forsythia intermedia er især populær herhjemme på grund af sin flotte grenbygning, som, modsat ældre, mere risede arter, gør den velegnet til at stå solitært. Arten kan også bruges som espalierplante, da dens smidige grene nemt kan ledes i forskellige retninger.

De mest almindelige sorter af Forsythia intermedia herhjemme er blandt andet:

  • ’Lynwood’ – en mellemstor busk, der bliver op til to meter høj med masser af gule blomster fordelt over hele busken.
  • Spectabilis' – der har meget brune grene og mørkegule og tætte blomster. God til hvis du vil drive grene indenfor.
  • ’Beatrix Ferrand’ – som er kraftigt opretvoksende og bliver op til fire meter høj.