Sådan sparer du penge i julen
Mad, gaver & transport

Sådan sparer du penge i julen

Af Lene Hardt Andresen. Foto: Pernille Enoch 5.12.2022
Det er en ganske velkendt sag, at julen er en dyr affære, men du kan faktisk kan komme igennem december med skindet på næsen og plus på kontoen. Læs med, og få de mange gode sparetips her.

Danser kontoen limbo mellem plus- og minus i takt med, at kalenderlyset langsomt brænder sig ned mod den 24. december? Så er du ikke alene, for julen er en dyr tid med forhøjede udgifter til gaver, mad og ekstra hygge.

De bedste sparetips til julen

Du får her inspiration til at komme helskindet gennem december måned med tips om alt fra gratis juletræer til billige – men gode – gaver.

Inden du går juleamok

Inden du går i gang med julerierne, er det alfa omega at lægge et realistisk budget for måneden. Hvor mange penge har du til rådighed, og hvor mange udgifter har du? På den måde kan du holde hånd i hanke med dine penge og undgå, at budgettet løber løbsk.

Gør de mange udgifter nemmere at overskue ved brug af hjælpeværktøjer som Microsoft Excel eller budgetplanlægningsværktøjer online – for eksempel Finanstilsynets beregner.

Et andet godt tip er at hæve pengene i kontanter. Rent psykologisk kan det være en fordel, at du fysisk skal punge ud, når du står ved kassen, men det gør det også nemmere at overskue hvor mange penge, du har tilbage til rsten af måneden.

Når først det basale er på plads, kan du kaste dig ud i de mange sparetips og -tricks, der gør juletiden lidt sødere og nemmere at komme igennem.

Sådan sparer du penge på maden

Ingen jul uden gløgg, and og æbleskiver. Madposten er en af de helt store spillere i julebudgettet, og med samfundets stigende priser kan besparelser på netop maden være et godt sted at starte.

Læg en plan

Det hele begynder med god planlægning. Du har nok hørt det før, men vi siger det alligevel igen: En madplan er et afgørende værktøj, hvis du gerne vil nedbringe udgifterne til julemaden. Når du først ved, hvad du skal bruge, kan du nemmere undgå overflødige impulskøb og samtidig finkæmme tilbudsaviserne for gode tilbud.

Er du en af dem, der har klistret et skilt med ”Reklamer – Nej tak” på postkassen, så frygt ej. Alle tilbudsaviser kan nemlig findes lige her.

Hold øje med tilbud

Begynd allerede i begyndelsen af december at have antennerne ude efter gode tilbud. Priserne stiger nemlig ofte i takt med, at vi nærmer os den 24. Derfor kan du med fordel undersøge, hvilke madvarer der kan fryses ned, og hvilke råvarer der har ekstra lang holdbarhed, så du kan købe de gode tilbud allerede nu.

For eksempel kan rødkålen holde sig frisk længe – faktisk helt op til tre uger – ligesom fløden fint kan komme på frys. Du kan portionsinddele fløden ved at hælde den i isterningebakker, så du hurtigt og nemt kan smide en frossen flødeterning i sovsen. Vær opmærksom på, at fløden ikke kan bruges til flødeskum efter en tur i fryseren.

Du finder flere tips til julekøkkenet her.

Så mange penge bruger danskerne på jul

Sidste år regnede danskerne med i gennemsnit at bruge 5.477 kroner mere i december måned på julens mange forpligtelser. Det viser en undersøgelse lavet af analyseinstituttet YouGov på vegne af Nordea.

Selv om tallet er et gennemsnit, og nogen derfor bruger mere eller mindre, er sparetips altid kærkomne i en dyr tid.

Spar penge på gaverne

Den dyreste post i julebudgettet er gaverne, og det er derfor også her, at der kan være mange penge at spare. Det kræver bare en portion kreativ tænkning og lidt planlægning.

Skab et overblik

Men inden du når så vidt, er det en fordel at danne sig et overblik: Hvem skal du give gaver til? Og hvor mange penge vil du bruge på dem? Hvis du føler, at listen over gaver, der skal gives, ser ganske lang ud, kan du måske foreslå familien, at I hver især trækker et navn – og dermed kun giver én gave hver.

Giv en hjemmelavet gave

Løsningen er ikke for alle, og det kan være, at du gerne vil holde fast i julegavetraditionerne, hvor alle på din liste får en gave. I så fald findes der heldigvis andre måder at mindske budgettet på.

Du kan for eksempel kaste dig ud i de hjemmelavede gaver såsom en lampeskærm, sættekasse eller broderede kunstværker. Og har du grønne fingre, er stiklinger eller hjemmehøstede frø måske en idé for dig.

Genbrug er guld

Er du ikke fiks med hverken hammer eller synål, kan du i stedet kaste dig ud i at købe julegaverne brugt. Hvis du foretrækker at købe gaverne hjemme fra sofaen, er det muligt at handle på genbrugssider som DBA, trendsales og tradera, ligesom du også finder mange loppe-profiler på Instagram.

Sådan sparer du penge på gaveindpakningen

De pynter så fint, som de ligger der under træet og venter på at blive åbnet. Der findes mange måder at pakke sine julegaver ind på, men er du typen, der hvert år køber et par ruller med årets nissemotiv, er der altså penge at spare.

Pak gaverne ind i stof

Du kan for eksempel trække på inspiration fra en gammel japansk tradition, hvor man pakker gaverne ind i furoshiki-stof. Du kan også bare finde stofrester frem fra gemmerne eller tage et smut i genbrug – det fungerer mindst lige så godt og kan bruges igen år efter år. Det er både godt for pengepungen og miljøet.

Papir lige efter bogen

En anden måde at spare på indpakningsbudgettet er ved at bruge de gamle aviser eller siderne fra en aflagt bog. Du kan være kreativ med, hvilke sider du vælger ud – måske din niece synes, at det ville være sjovt med en gave pakket ind i tegneserier, som hun kan gå på opdagelse i? Du kan nemt peppe udseendet på gaven op med lidt gran og en sløjfe på toppen.

Frem med strygejernet!

Hvis du selv modtager gaver pakket ind i papir, kan du gemme og genbruge det. Det kan virke lidt skørt, men du kan faktisk stryge det – præcis ligesom du gør med dine skjorter. Start på allerlavest blus på strygejernet, og skru langsomt op efter behov.

Hvis du er bange for, at papiret går i stykker, kan du lægge et beskyttende ark bagepapir ind mellem strygejernet og gavepapiret. Udover at genbruge papiret kan du også gemme gavebånd, æsker og papkasser.

Spar penge på julepynt

Juletræet med sin pynt venter på, vi får begyndt. Et vigtigt element til at skyde julehumøret helt i top er de glimtende guirlander og de kravlende nisser, der får lov til at indtage vores hjem i december måned – og det kan samtidig være et af de steder, hvor det nærmest er sjovt at spare penge.

Luk naturen ind

Pak en termokande med varm kakao, og tag en tur i skoven efter mos og gran til den årlige adventskrans. Du kan også gå på jagt efter lærkegrene, som du kan pynte med dine yndlings-ornamenter fra gemmerne.

Klip, lim, fold

Hvis du er mere til indendørs hygge, kan du i stedet finde saksen frem. Det håndlavede hitter stort for tiden, og du kan finde en masse inspiration til hjemmelavet pynt på nettet. Et godt sted at starte kan være på en hjemmeside som papirpynt.dk, hvor du både kan købe skabeloner og få gratis opskrifter til pynt i enten stof eller papir.

Hvis du vælger at give dig i kast med stofpynt, kan du med fordel slå et smut forbi en genbrugsbutik, hvor du kan finde gamle duge og sengetøj til de hjemmelavede ornamenter. Det er både bæredygtigt og billigt.

Sådan sparer du på penge på juletræet

Endnu en udgift i den søde juletid er det obligatoriske juletræ, som kan koste op imod 500 kroner. Derfor er det et sted, du måske kan skære ned – uden at skulle undvære træet, vel at mærke.

Det kan lyde utopisk, men det er faktisk ikke løgn: Du kan være heldig at få fingrene i et gratis juletræ i dagene op til jul, hvor virksomheder og organisationer stiller dem ud til fri afhentning. Hold både øjne og ører åbne i slutspurten mod juleaften, hvor de lukker ned hen over ferien.

Sidste år kunne du blandt andet finde gratis træer ved København Zoo og Nationalpark Thy. Hold øje på Facebook-grupperne i dit lokalområde eller hos organisationer og parker nær dig.

Spar penge på transporten

En ting, der også skal med i budgettet, er den transport, du måtte have i juledagene. Måske du skal holde julen hjemme, og måske du skal tværs gennem landet. Hvis du befinder dig blandt sidstnævnte, kan det være en god idé at overveje transporten allerede nu.

Offentlig transport har det nemlig med at stige eksponentielt i takt med, at vi nærmer os juleaften. Inden du køber billetter i dyre domme, kan du undersøge, om du kan få gratis billetter ved SPAR. De gentager nemlig kampagnen ”Kom hjem til jul” for 6. år i træk, og du finder alle afgange her.

Det kan også være, at du ejer en bil og har planer om selv at transportere dig fra A til B. Selv i sådan et tilfælde kan der være penge at spare, hvis du deler din rute på en platform som GoMore, hvor juleglade rejsende kan betale for et lift. Det er win-win for både dig, den rejsende og for miljøet.