Tips & tricks

5 rengøringsmyter. Sandt eller falsk?

af Bianca Anthony Sørensen. Redigeret til web. Foto: Karna Maffait. 9.09.2022
Der findes massevis af husråd og myter, når det kommer til rengøring, og det kan være ret svært at finde rundt i, hvilke der er værd at lytte til, og hvilke der ikke er. Vi be- og afkræfter de mest gængse rengøringsmyter!

Nogle af de gamle husråd og husmortips har det med at hænge ved, selvom de ikke nødvendigvis er helt sande. Vi har samlet 5 af de mest typiske rengøringsmyter, så du kan få dem be- eller afkræftet én gang for alle!

Få be- eller afkræftet 5 typiske rengøringsmyter

1. Vaskemaskinen er altid ren - FALSK

Selvom vaskemaskinen står for at vaske alt vores tøj rent, er det ikke ensbetydende med, at maskinen selv er fuldkommen ren. Snavs fra vasketøjet kan samle sig i maskinens filter, og selve tromlen kan blive fyldt med kalk fra vandet - og det får maskinen til at lugte, skriver bl.a. videncentret Bolius.

Husk derfor at rense både sæbeskuffen og trevlesien. Det er også en god idé at køre en tom vask på ca. 80° med et par deciliter eddike engang imellem, for det holder vaskemaskinen ren og pæn!

2. Man skal altid bruge varmt vand til at fjerne pletter – FALSK

De fleste finder det nemmest at gøre rent eller vaske op i meget varmt vand. Så det er naturligt at tro, at det også helst er varmt vand, der skal til, når uheldet er ude, og du har fået en ærgerlig plet på tøjet. Men nogle pletter - som f.eks. blod - fjernes faktisk nemmere med koldt vandt, skriver rengørignsmærket Vanish. Det skyldes, at koldt vand edbryder og opløser blodet i modsætning til varmt vand, som bogstaveligt talt vil "koge" blodet og dermed gøre pletten langt sværere at fjerne.

3. Du bør kun pudse vinduer i gråvejr – SANDT

Hvis du pudser vinduer i høj solskin, tørrer sæbevandet for hurtigt ind, og det kan give irriterende striber. Så det giver det bedste resultat at pudse vinduer, når solen ikke står direkte på ruderne!

4. Sølvtøj bør aldrig komme i vaskemaskinen – FALSK

Sølvbestik er umiddelbart noget, man forbinder med en god, gammeldags opvask. Men selvom det er lidt mildere for bestikket, så kan det meste af slagsen ifølge Samvirke sagtens tåle en tur i opvaskemaskinen. Sørg dog gerne for, at det ikke kommer i berøring med rustfrit stål under opvasken.

Du bør derimod holde igen med at sætte sine køkkenknive ned i opvaskemaskinen, da det over tid kan gøre bladene sløve.

5. Dit køkkengrej har ikke godt af at stå i blød – SANDT

Selvom det engang imellem er nødvendigt at lade en gryde med genstridige rester stå med vand, inden den skrubbes ren, så er det generelt ikke så godt for hverken gryder eller pander af rustfrit at stå i blød. Det kan nemlig give overfladerne misfarvede pletter. I stedet kan du opløse en halv opvasketabs (til opvaskemaskinen) i vandet. Skeer og andet køkkenværktøj af træ bør heller aldrig stå i blød, da træet kan blive skævt eller sprække.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.