Havekalender i uge 14
Havekalenderen

Havekalender | Uge 14

af Redaktionen 30.03.2021
Foto: Iben og Niels Ahlberg, Frank Kirkegaard.
Ukrudtet er i fuld gang, og det samme er vi! Vi forspirer de første afgrøder, beskærer buske og gør ved — få inspiration til ugens gøremål i haven her.

Haven er lige så meget et moralsk og filosofisk anliggende som en praktisk opgave.
- Michael Pollan.

Tilbage til oversigten: Isabellas’ havekalender.

INSPIRATION TIL GØREMÅL I HAVEN | UGE 14

Tjeklisten:

  • Forspir tomater
  • Beskære roserne
  • Så majroer
  • Lug det første ukrudt
  • Giv frisk jord til overvintrende planter

Forspir tomater

Der går cirka halvanden måned fra forspiret tomatfrø til udplantningsklar plante, så forspir nu, hvis du vil lave dine egne småplanter til at plante ud i drivhuset eller køkkenhaven. Tomatfrø spirer let, men for at få gode planter er det vigtig, at de får mest muligt lys, ikke står alt for varmt og kun vandes, når jordoverfladen er tørret ud.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Beskær roserne

Det er tid til at beskære roserne, så de skyder med friske, nye skud nedefra. Beskær altid grenen lige over en knop, der vender væk fra midten, og sørg for, at formen er harmonisk. Jo hårdere du beskærer rosen, jo senere vil den blomstre. På klatreroser og buskroser kan du fjerne større grene helt nede ved jorden for at forynge dem. Klip også alle visne, frostskadede og syge grene af. Slut af med en langtidsvirkende rosengødning.

Så majroer

Majroer har en kort udviklingstid og er rige på C-vitamin. Hvis du sår dem nu, kan du nå at høste dem tidligt nok til at dyrke en afgrøde mere på samme sted bagefter.

Tidlig lugning af ukrudt giver fordel.

Lok ukrudtet i baghold

Rens køkkenhavens bede for overvintrende frøukrudt ved at forberede jorden, som hvis den skulle sås til, og dæk med klar plastik. Under plastikken spirer ukrudtet hurtigt, og da der ikke er nogen afgrøder at tage hensyn til, er det let at fjerne. Gentag evt. kuren, inden du sår bedet til.

OBS! Slimet ukrudtshjælp

Vinbjergsneglen vågner lige nu op af sin vinterdvale og er glubende sulten. Vinbjergsnegle er ikke uønskede. Den kaster sig over det spæde ukrudt for hurtigt at få genetableret væskebalancen og få energi til at begive sig ud i livet for fuld sneglefart. Plettet voldsnegl derimod er invasiv, den vil vi gerne af med.

Frisk jord til de overvintrende

Overvintrende planter som laurbær, fuchsia og citronverbena plantes om i frisk jord og klippes til, så de sætter nye, friske skud. Brug det afklippede til top- og ledstiklinger, og stik dem i fugtig så- og priklemuld, overdækket med en plastikpose.