Aerteblomst
Blomster & Planter

12 populære klatreplanter til haven

Af Jytte boch. 3.05.2022
Der er mange fordele ved at fylde haven med klatre- og slyngplanter, der både er smukke og praktiske. Bliv klogere på de mange klatreplanter, og hvilke du kan plante i haven lige her.

Klatre- og slyngplanter kan hurtigt dække kedelige hegn og skure eller slynge sig dekorativt i pergolaer, pavilloner og rosenbuer. De fleste af planterne fylder ikke meget i bunden og egner sig derfor også i små haver eller store krukker på terrassen eller altanen.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Klatre- og slyngplanter i haven

Der er mange gode grunde til at vælge klatre- og slyngplanter i haven. Det er grokraftige planter, der hurtigt giver haven frodighed, farve og højde, og de fås til ethvert formål og i et utal af forskellige arter og sorter som både enårige, flerårige og spiselige planter.

Nogle af de hurtigtvoksende og kraftige slyng- og klatreplanter som vedbend/efeu, rådhusvin, humle og tobaksplante er velegnede til at dække et kedeligt hegn eller skur, mens andre som klematis og klatreroser er gode makkerpar, der kan pryde enhver rosenbue eller pergola med skønne farver i højden. Ved terrasser, pavilloner og andre siddepladser er det oplagt at plante duftende slyng- og klatreplanter som blåregn, kaprifolie og vaniljeduftende akebia.

Både de spiselige og blomstrende klatreplanter er gode som farverige rumdelere i haven, mens de kraftige og bladrige slyngplanter kan danne tætte læhegn. Så der findes klatre- og slyngplanter til ethvert formål og behov – og til både store og små haver.

Derfor skal du plante klatre- og slyngplanter i haven

En have, der er tilplantet i forskellige højder med træer og klatreplanter, er meget mere dynamisk og spændende at gå på opdagelse i end en flad have, hvor man kan overskue det hele på én gang. Selv små haver syner større, når de opdeles i flere rum med klatre- og slyngplanter, der løfter sig i højden med smukke blade eller farverige blomster.

Planterne har desuden den fordel, at de primært fylder i højden, men optager en begrænset plads forneden, så der er plads til flere lavere stauder omkring ”fødderne”. Det betyder også, at du kan få frodige omgivelser, selv om du kun har en altan, da en stor klatreplante sagtens kan vokse i en potte. Er der ingen træer i haven til at give skygge, kan du med fordel lade de større klatre- og slyngplanter danne tag over siddepladsen ved pergolaer, pavilloner og rosenbuer.

Hvis haven skal være spiselig, er brombær, stikkelsbærkiwi, vin eller høje ærter og bønner gode klatreplanter, der blomstrer forår eller sommer og giver bær eller afgrøder i sensommer eller efteråret. Der er også en del enårige sommerblomster i prægtige farver, som kan blive flere meter i løbet af sæsonen, og er der plads i haven, kan du vælge klatreplanter, der afløser hinanden med blomstring, frugter eller flotte blade det meste af sæsonen.

Fordele ved klatre- og slyngplanter

  • De giver højde og farve i haven.

  • De fylder ikke meget i bunden, så der er plads til andre planter i flere højder.

  • De tætte slyngplanter er gode som læhegn for vinden.

  • Klatreplanter er smukke til opdeling af haverum.

  • Store slyngplanter kan skjule en kedelig udsigt eller et grimt skur.

  • Duftende klatreplanter er en fordel ved siddepladser og gangstier.

  • Store slyngplanter giver skygge som tag på buer og pergolaer.

  • Planter, der går op i højden, er gode hvilepunkter for øjet.

  • Spiselige klatreplanter er til glæde, både når de blomstrer og senere giver frugter.

  • Klatre- og slyngplanter er en god måde til at udnytte lodrette flader.

  • Ved at købe klatreplanter får du meget plante for pengene, da de vokser sig store og holder år efter år.

Hvilke klatre- og slyngplanter skal du plante i haven?

Inden du vælger klatre- og slyngplanter, er der flere spørgsmål at tage hensyn til for at give planterne de bedst mulige betingelser. Hvis planterne kommer til at stå lyst med sol en del af dagen, er der masser af muligheder inden for forskellige arter og sorter. Er der mest skygge eller halvskygge, f.eks. på en nordvendt væg, er det en fordel at vælge skyggetålende slyngplanter som efeu, kaprifolie, tobakspibeplante og rådhusvin eller nogle af de mere skyggetålende klematis.

Underlaget for planterne er vigtigt, da en del af slyngplanterne bliver kraftige. Store, tunge planter som blåregn, guldregn, tobakspibeplante, akebia og stikkelsbærkiwi er fantastisk smukke og frodige og til stor fornøjelse, blot de får det rette underlag at vokse på.

Det er planter, som laver lange lianer, der slynger sig rundt om underlaget. Så hold dem væk fra nedløbsrør, tynde træstammer og spinkle plantebuer, og brug i stedet kraftige pergolaer, hegn og stativer, der kan klare presset.

Det er også værd at overveje, hvor store de færdigudvoksede planter bliver, og om de skal være stedsegrønne, tætte eller luftige i bladsætningen, samt om de skal have en lang blomstring, være duftende eller have spiselige bær – eller hvor pasningskrævende de er med opbinding og beskæring.

8 ting du skal overveje, før du køber klatre- og slyngplanter til haven?

  • Er der lys eller skygge på voksepladsen, og er jorden tør eller fugtig?

  • Hvilke naboplanter skal den konkurrere med om næring?

  • Hvor høj og bred bliver planten som udvokset, og er underlaget (hegn, pergola, stativ) kraftigt nok til at bære planten?

  • Skal planten opbindes, eller klarer den selv at hæfte sig fast?

  • Skal planten beskæres og hvornår og hvor ofte?

  • Skal løvet lukke for lys eller udsigt eller være transparent?

  • Skal planten være stedsegrøn eller løvfældende?

  • Skal blomsterne dufte eller blomstre længe?

12 populære klatreplanter til haven

Der findes et væld af klatre- og slynplanter, du kan plante i haven, og her viser vi nogle af de mest populære. Når du skal vælge, hvilke du skal have i haven, kan du tage udgangspunkt i ovenstående spørgsmål og derefter se, hvilke planter, der lever op til dine krav i listen her.

Klatreroser i haven

Klatreroser findes i et utal af sorter og farver og i mange forskellige højder. De engangsblomstrende i juni-juli kan nå de største højder på 10-20 m og kan dække træer, skure og danne tag på store pergolaer. De remonterende klatreroser blomstrer fra juni til frosten, ofte med pauser, og kan blive fra 1½ til 4-5 m høje og er bl.a. gode makkere til klematis. Her ses klatrerosen ’New Dawn’, der bliver 2½-4 m med svagt rosa blomster helt til frosten.

Femfingret akebia

Femfingret akebia, Akebia quinata, kan nemt dække en stor rosenbue eller en pergola med slanke ranker, der kan strække sig op til 10 m i længden. Den blomstrer i forsommeren med små, mørkbordeaux og rødbrune blomster og har en fantastisk duft af vanilje. Bladene er femfingrede, deraf navnet. Den trives både i sol og skygge, men blomstrer flittigst i sol.

Kamaeleonbusk i haven

Kamæleonbusk, Actinidia kolomikta, ses ikke så tit i haverne, men kan bruges både som solitær busk og slyngplante. Den er i familie med kiwi og kan også få spiselige bær. Navnet kommer af de dekorative blade, der skifter farve gennem sæsonen fra grøn til hvid og til sidst til rosa, så bladene kan blive 3-farvede. Jo ældre den bliver, jo mere udpræget bliver bladfarverne.

Aerteblomst

Ærteblomst, fladbælg, Lathyrus, er en elsket klatrer i haven og fås både som enårig og staude. Sommerblomsterne dufter helt fantastisk og sidder på lange stængler, mens flerårig fladbælg, staudelathyrus, er uden duft, men til gengæld sidder der flere blomster på hver klase. Sommerblomsterne fås i alle farver, også flerfarvede, mens flerårig fladbælg, staudelathyrus, kan fås med pink, rosa eller hvide blomster. Jo flere blomster du plukker, jo flere kommer der.

Rosenslynger-plante

Rosenslynger, Rhodochiton atrosanguineus, benyttes både som sommerblomst i haven og stueplante til den kølige udestue. Den blomstrer dog mest, hvis potten stilles udendørs om sommeren. Rosenslynger er pink og lilla og kaldes også ’Prinsesseskørt’, da det øverste af blomsten minder om et strutskørt. Den klatrer flere meter og blomstrer til frosten.

Susannes sorte oje

Susanne med det sorte øje, Thunbergia alata, er en frodig og farverig klatreplante, der oftest dyrkes som enårig sommerblomst. Den bliver op til 2 m høj i løbet af sommeren og blomstrer fra juli til september. Den kendes bedst med gul-orange blomster med et sort øje, men fås også i hvide, rosa og gullige farver.

Blaaregn i haven

Blåregn, Wisteria, er en af de kraftigst voksende slyngplanter, når den først har etableret sig. Den blomstrer i maj-juni, evt. med en mindre efterblomstring i sensommeren. Blåregn findes, trods navnet, også i farverne lilla, rosa og hvid, og de nedadhængende blomsterklaser kan variere fra 20 til 100 cm i længden, alt efter sorten.

Klatrehortensia

Klatrehortensia, Hydrangea anomala ssp. petiolaris, adskiller sig fra andre hortensia, da den kan klatre på både vandrette og lodrette flader. Den kan blive 4-7 m i højden og blomstrer med store, flade, hvide blomsterskærme juni-juli. Det er en lidt langsom starter og skal i begyndelsen hjælpes med lidt opbinding. Derefter suger den sig selv fast til underlaget.

Guldregn klatreplante

Almindelig guldregn, Laburnum anagyroides, får lange, gule blomsterranker samtidig med syrenerne i maj-juni. Det er en stor, løvfældende busk, der kan dyrkes som træ eller i espalier, hvor den kan ”vandre” 6-7 m. Den er i ærtefamilien og får bælgfrugter efter afblomstringen, som kan forveksles med ærter. De er giftige, så guldregn er ikke egnede til småbørnshaver.

Brombær i haven

Almindelig brombær, Rubus plicatus, fås både med og uden torne. Det er en meget grokraftig klatreplante, så den kan blive stor og uregerlig, hvis ikke den tæmmes med espaliering eller beskæring. Brombær med torne klatrer selv, mens de tornløse skal hjælpes med opbinding. I foråret får den hvidrosa blomster. I sensommeren modner de blåsorte bær over en lang periode.

Vinplante

Vin, Vitis, fås med blå eller grønne druer og dyrkes oftest i drivhuset eller orangeriet. Men det danske klima er efterhånden lunt nok til forskellige frilandssorter, både til at spise friske og til vindyrkning. Planterne opbindes til pergolaer eller stolper forbundet med ståltråd. Vinplanter skal beskæres løbende, så planterne sætter flere drueklaser end blade.

Egefeu i haven

Vedbend, Hedera, også kaldet efeu, findes i en del forskellige varianter, både som stor- og småbladede og som gulbrogede, hvidbrogede og grønne. Efeu kan bruges som helt tæt hæk, hvis den har et hegn eller rionet at vokse op ad. Planten kan også klatre helt til tops i høje træer og kan bruges dekorativt på et formgivet underlag.