Du kan med fordel dække dine jordbær med fiberdug.
Blomster & Planter

Dæk dine jordbær med fiberdug

Tekst og 18.08.2014
foto: Kenn Römer-Bruhn
Vi har i år været en smule udfordret med hensyn til vores jordbærplanter, fordi vi bl.a. har haft besøg af rådyr i køkkenhaven. Derfor har vi været nødt til at dække vores jordbær med fiberdug.
Alt tegnede i det tidlige forår godt, hvor de nyplantede jordbær tog godt fat. Dog havde vi en smule problemer med et par irriterende rådyr, der åd bladene fra mine Honeoye-jordbær. Vi har imidlertid i løbet af den første rigtige sæson i køkkenhaven nogenlunde lært at leve med dem, fordi vi har kunnet mindske deres hærgen ved at bruge fiberdug på vores jordbær.   Læs også: Rådyr: Dæk jordbær med fiberdug   Jeg lagde et fint lag af halm mellem planterne og jordbærrækkerne, og jeg nærmest savlede ved tanken om den forestående jordbærhøst.   Men sådan skulle det ikke gå, for her i Smør- og Fedtmosen findes et hobetal af slimede dræbersnegle, og selvom jeg i starten kunne holde dem på afstand, blev det en ulige kamp. Sneglene vandt til sidst. For det viste sig, at sneglene er vilde med halmen.   Desuden havde vi besøg af nogle fluelignende dyr rundt omkring jordbærplanterne, og de mæskede sig også i mine nye jordbær. Så selvom vi havde sat mange nye planter, fik vi bestemt ikke lov til at nyde smagen af friske jordbær fra egen have.   Læs også: Jordbær som bunddække  

Dæk dine jordbær med fiberdug

Den bedste måde at sikre sig mod både fluer, snegle og fugle er at pakke jordbærplanterne ind i fiberdug. Du kan enten pakke dem ind enkeltvis eller i grupper af jordbærplanter. Så er man sikret, at der i hvert fald er nogle jordbær tilbage, som man kan nyde. Det er noget af et besvær, men der er ingen, der har sagt, at det skal være nemt at være haveejer.  
  Det er så op til én selv, om man synes, at det er besværet værd, om bedene skal ryddes, eller om der skal gøres noget helt tredje.    Vi vil tænke i nye baner, for i første omgang beholder vi bedene, men vi har taget stiklinger af jordbærplanterne og har i sinde at starte nye jordbærbede op på en ukrudtsdug. Og så vil vi ikke forsøge os med halm igen, i hvert fald ikke lige med det samme.   Da jordbærbedene ikke gav det, vi havde håbet på, blev de mere eller mindre overladt til sig selv. Og nu kommer regningen, for hold da op et arbejde med at luge. Hele bedet var nemlig groet fuldstændigt til af ukrudt.