Dyrk de skønneste forårsblomster
Blomster & Planter

Dyrk de skønneste forårsblomster

Tekst og 16.03.2024
foto: Jytte Boch.
I marts dukker forårsblomster op i flok og vi begynder for alvor at se, at vi er gået fra vinter til forår, når haven vækkes til live af martssolen. Vi har samlet et udvalg af vores forårsblomstrende favoritter!

Når vi runder den første forårsmåned i marts, myldrer det frem med forårsblomster, der med deres klare kulører viser vejen imod varmere og mere farverige tider.

Forårsblomstrende løg, buske eller stauder bør der findes plads til i enhver have, og de fås i størrelser fra de mindste, spinkle skovbundsplanter til store buske og træer.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

De skønneste forårsblomster til haven

De første, som lukker kronbladene op, er skilla, snepryd og perlehyacint, og får de lov til at brede sig, kan de hurtigt blive til store, bunddækkende tæpper.

Havens forskellige anemoner begynder også at springe ud, og de yndige martsvioler udsender den skønneste duft. Hulrodet lærkespore er en fin, lille forårsblomst med fligede blade, der breder sig villigt og kan dukke op på uventede steder i haven. Det er nemme planter, der blomstrer over flere måneder i foråret.

Den lille, hvide peberbusk kan begynde sin blomstring allerede i februar, mens den rødviolette kommer lidt senere. Blomsterne har en helt fantastisk duft, og det mærkes især, hvis man tager en gren indenfor i stuen.

Det er også i marts, kirsebærkornellen springer ud, samtidig med at de tidligste rododendroner viser farve. Så der er gode muligheder for at få farve i haven med stauder, løg og buske i de tidligste måneder af året.

Planter med blomstring i marts

 • Almindelig guldstjerne, Gagea lutea.
 • Blodurt, Sanguinaria canadensis.
 • Blå anemone, Hepatica nobilis.
 • Balkananemone, Anemone blanda.
 • Hulrodet lærkespore, Corydalis cava.
 • Hvidplettet lungeurt, Pulmonaria officinalis.
 • Hvid peberbusk, Daphne mezereum f. alba.
 • Japansk pieris, Pieris japonica ’Valley Vallentine’.
 • Kugleprimula, Primula denticulata.
 • Martsviol, Viola odorata.
 • Opret kobjælde, Pulsatilla vulgaris.
 • Peberbusk, Daphne mezereum.
 • Perlehyacint, Muscari.
 • Porcelænshyacint, Puschkinia scilloides.
 • Rhododendron dauricum.
 • Russisk skilla, Scilla siberica.
 • Rød lungeurt, Pulmonaria rubra.
 • Snepryd, Chionodoxa.
 • Ægte hundetand, Erythronium dens-canis.

Her er vores favoritter, der alle har blomstring i det tidlige forår:

Martsviol, Viola odorata

Martsviol, Viola odorata

Den her har grønne, hjerteformede blade, og blomsten dufter vidunderligt. Man forstår godt, den bliver brugt i sæber og parfumer. Martsvioler kan gro i al slags jord, men bliver smukkest og breder sig hurtigst i skovbundsbedet. Den blev tidligere brugt som lægeplante og er fin kandiseret som pynt på desserter.

Snepryd, Chionodoxa

Snepryd, Chionodoxa

Snepryd er en af de tidligste forårsblomster. Den er blå og kan ligne skilla, men adskiller sig bl.a. ved, at blomsten har en hvid midte og vender opad. Den breder sig både ved frø og løg. Graver man løgene op og deler dem, skal de straks plantes igen. Ellers tørrer de ud, da de ikke har en beskyttende skal som tulipaner.

Ægte hundetand, Erythronium dens-canis

Ægte hundetand, Erythronium dens-canis

Den her har smukke, plettede blade og er den første hundetand, der blomstrer i marts. Blomstens kronblade er bagudrettet og kan minde lidt om alpeviolens. Det er en skovbundsplante, der også gror fint i halvskygge i surbundsbedet, hvor jorden er fugtig. Bladene forsvinder omkring juli måned og dukker op igen i foråret.

Blodurt, Sanguinaria canadensis

Blodurt, Sanguinaria canadensis

Blodurt blomstrer i marts-april. Det er en staude med store, oprette blade, der kommer efter blomstringen. Blodurt findes også med fyldte blomster, der holder længere, hvis den står i halvskygge.

Russisk skilla, Scilla siberica

Russisk skilla, Scilla siberica

Russisk skilla har nikkende klokker i en stærk, blå farve. Den breder sig meget og kan gro i al slags jord. Den klarer sig fint i både sol og halvskygge. Når tuerne er blevet for tætte, kan løgene graves op og deles. Plant straks, så løgene ikke tørrer ud.

Balkananemone, Anemone blanda

Balkananemone, Anemone blanda

Balkananemone findes i tre farver, blå, rosa og hvid. Den skal stå solrigt i veldrænet jord og er et fint bunddække, der blomstrer fra tidligt i marts. Hen på sommeren forsvinder de helt, indtil næste forår. Anemoner indeholder en del pollen og er derfor gode biplanter.

Påskeklokke, Helleborus orientalis

Påskeklokke, Helleborus orientalis

Påskeklokke er en fantastisk, vinterblomstrende staude, der står med frøstandene til langt hen i maj. Påskeklokkerne selvsår sig i de smukkeste farver og kan være både dobbelte og enkle og have små kraver. Det er en stærk og robust plante med stedsegrønne blade, som man har fornøjelse af året rundt, og de kommer troligt igen år efter år. De tåler frost og bliver ikke spist af rådyr og snegle.

Himmelblå lungeurt Pulmonaria angustifolia ‘Azurea’

Himmelblå lungeurt Pulmonaria angustifolia ‘Azurea’

Den her lungeurt blomstrer fra marts og hele foråret med lysende azurblå blomster. Ved frost stopper blomstringen, men fortsætter igen ved tøvejr. Den kan gro i både almindelig havejord og lerjord, men vil helst ikke stå for tørt. De hvidplettede blade danner et fint bunddække frem til oktober.

Rød lungeurt, Pulmonaria rubra

Rød lungeurt, Pulmonaria rubra

Blomstrer sidst i marts og får store blade. Den kan danne et fint bunddække.

Rød, langstilket lærkespore, Corydalis solida ’G. P. Baker’

Rød, langstilket lærkespore, Corydalis solida ’G. P. Baker’

Dem blomstrer tidligere end de hvide lærkesporer og frem til slutningen af maj. Langstilket lærkespore findes i forskellige sorter og farver og breder sig villigt ved frø.

Kinesisk akshale, Stachyurus chinensis ’Celina’

Kinesisk akshale, Stachyurus chinensis ’Celina’

Denne skal stå lidt beskyttet mod den stærke forårssol. Busken er utrolig smuk året rundt. Om vinteren kan man nyde den flotte stamme, der er mørkebrun med lysebrune prikker. Den får lysende gule blomsterranker i slutningen af marts, begyndelsen af april.

Kugleprimula, Primula denticulata

Kugleprimula, Primula denticulata

Kugleprimula er nem at dyrke og kan stå alle steder i både sur-, almindelig eller sandet jord. De runde kugler fås i mange farver. Står den lunt, kan den springe ud allerede fra sidst i marts. Kugleprimula selvsår sig, men kan også formeres ved omplantning og deling hvert andet eller tredje år.

Kirsebærkornel, Cornus mas

Kirsebærkornel, Cornus mas

Den her bliver en stor busk eller et mindre træ. Det blomstrer før løvspring fra marts med små, gule blomster, der sidder samlet i skærme. Om efteråret får træet flotte, kirsebærstore, røde frugter, som fuglene gerne spiser. Frugterne kan syltes. Cornus mas ’Variegata’ får hvidbrogede blade.

Massere af inspiration til forårsblomster

Hvis haven skal fyldes af kulør i det tidlige forår, så er der også masser af forårsblomstrende planter at finde blandt de mere kendte løgplanter. Se bare her: