En lyseblå forglemmigej
Blomster & Planter

Pasning af forglemmigej

af Max Martinussen 31.03.2020
Foto: Colourbox.
Når du planlægger forårsbedet, må du huske forglemmigej, der med sine aprilblomster er perfekt som bunddække omkring forårsblomster og -løg. Her kan du læse om forglemmigej.

Om blomsten jeg nu synge vil, den er så let og ligetil, den vokser ved hver grøft og vej ─ og dens navn det er forglemmigej. 

Her er samlet, alt du bør vide om at dyrke, passe og pleje den søde og uskyldige forglemmigej. 

  Læs mere: Dyrk vilde planter i haven  

Pasning af forglemmigej, Myosotis

 

Udseende

Forglemmigej er en toårrig forårsblomst, der blomstrer på sit andet leveår, i april, maj og ofte ind i juni. Bladene er ru og aflange, og blomsterne står i klaser, med fem små, bløde blade i en krans om et ofte gult eller hvidt punkt. 

Alpeforglemmigej ses fx ofte med blå blomsterblade, der omkranser et gult indre, imens andre arter spænder alt fra lysende hvid, over sart blå til stærk rosa. 

Der findes flerårige arter, men planten dyrkes oftest som enårig. Forglemmigej er generelt en lav plante, fra 15 og op mod 40 cm. 

Forglemmigej minder til forvæksling om både kærmindesøster og vårkærminde - disse to har bredere blade, vårkærminde er lysere grøn, og kærmindesøster har helt hjerteformede blade. 

Plantning og placering af forglemmigej

 

Forglemmigej klarer sig fint under normale jordbundsforhold, gerne lidt fugtigt. Den kan trives i både sol og halvskygge, men når den selv vælger, dukker den ofte op i flimrende skygge under løvtræer og i skovbryn. 

Den fås ofte som færdig plante, men i lige så høj grad som frø der sås på voksestedet i efteråret. Frøene kan også forspires og plantes ud ─ tidspunktet varierer fra art til art, så læs producentes anvisninger på frøposen. Ligeledes kan du selv tage frø af dine planter, og så dem igen. Ofte tager planten sig selv af formeringen, da den flittigt producerer frø og spreder dem, så der også næste år er nye spæde forglemmigej i haven. 

Forglemmigejs væsen og størrelse gør den ideel som kantplante i bede og som bunddække omkring andre større vækster. Særligt løgplanter tager sig godt ud blandt forglemmigejs søde blomster. 

Bierne synes også at mene, at forglemmigej er sød, og besøger planten flittigt i blomstringsperioden. 

Læs mere: Hjælp bier i haven  

Pasning og pleje af forglemmigej

Planten er almindeligt sund og kræver ikke nogen decideret pleje. Gødning og vanding er en hjælpende hånd i blomstringsperioden, og skulle den få svamp, skyldes det forhold med for meget eller for lidt vand. 

Forglemmigej overvintrer ofte uden problemer, men dæk den alligevel til for vinteren, da den kan blive ødelagt af barfrost.

  Læs mere: Beskyt dine planter imod barfrost  

Forglemmigej arter

 

Forglemmigej spænder mere end 60 forskellige arter, og ofte har de et tilnavn der beskriver deres vækst eller voksested, det kunne være rank forglemmigej, Myosotis stricta, eller eller sumpforglemmigej, Myosotis laxa ssp. caespitosa.

Ofte set i haven er alpeforglemmigej, Myosotis alpestris, og skovforglemmigej, Myosotis Sylvatica, der almideligvis findes som frø hos forhandlerne, med sorter som 'Rose' der bliver helt rosa, 'Victoria White' lysende hvid, 'Victoria Blue', sart lyseblå. Fås som to- og flerårig. 

En mindre art er markforglemmigej, Myosotis arvensis, en et- eller toårig, med mindre blomster.   

Myosotis hybrida er en krydsning, og kaldes ofte almindelig forglemmigej, og findes som rigtblomstrende stueplante.

  Læs videre: Der for skal du plante i efteråret