En lyseblå forglemmigej
Blomster & Planter

Pasning af forglemmigej

af Max Martinussen. 31.03.2020
Foto: Colourbox.
Når du planlægger forårsbedet, må du huske forglemmigej, der med sine aprilblomster er perfekt som bunddække omkring forårsblomster og -løg. Her kan du læse om forglemmigej.

Pasning af forglemmigej

Med foråret kommer blomster, og vi nyder synet af farverne, der kommer igen hvert år. En af de yndigste forårsblomster må være forglemmigej, der sætter karakteristiske små lyseblå blomsterklaser. Her er alt, du bør vide om at dyrke, passe og pleje den søde og uskyldige forglemmigej.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Udseende

Forglemmigej, Myosotis, er en toårig forårsblomst, der blomstrer på sit andet leveår – i april, maj og ofte ind i juni. Bladene er ru og aflange, og blomsterne står i klaser, med fem små, bløde blade i en krans om et ofte gult eller hvidt punkt.

Forglemmigej spænder mere end 60 forskellige arter, og ofte har de et tilnavn, der beskriver deres vækst eller voksested. Det kunne være rank forglemmigej, Myosotis stricta, eller sumpforglemmigej, Myosotis laxa ssp. caespitosa.

Ofte set i haven er alpe-forglemmigej, Myosotis alpestris, og skov-forglemmigej, Myosotis Sylvatica, der almideligvis findes som frø hos forhandlerne, med sorter som 'Rose', der bliver helt rosa, 'Victoria White' lysende hvid og 'Victoria Blue' sart lyseblå.

Der findes flerårige arter, men planten dyrkes oftest som enårig. Forglemmigej er generelt en lav plante, fra 15 og op mod 40 cm.

Forglemmigej minder til forveksling om både kærmindesøster og vårkærminde - disse to har bredere blade, vårkærminde er lysere grøn, og kærmindesøster har helt hjerteformede blade.

Placering og plantning af forglemmigej

Forglemmigej klarer sig fint under normale jordbundsforhold, gerne lidt fugtigt. Den kan trives i både sol og halvskygge, men når den selv vælger, dukker den ofte op i flimrende skygge under løvtræer og i skovbryn.

Den fås ofte som færdig plante, men i lige så høj grad som frø, der sås på voksestedet i efteråret. Frøene kan også forspires og plantes ud ─ tidspunktet varierer fra art til art, så læs producentens anvisninger på frøposen. Ligeledes kan du selv tage frø af dine planter og så dem igen. Ofte tager planten sig selv af formeringen, da den flittigt producerer frø og spreder dem, så der også næste år er nye spæde forglemmigej i haven.

Forglemmigejs væsen og størrelse gør den ideel som kantplante i bede og som bunddække omkring andre større vækster. Særligt løgplanter tager sig godt ud blandt forglemmigejs søde blomster. Bierne synes også at mene, at forglemmigej er sød og besøger planten flittigt i blomstringsperioden.

Pasning og pleje af forglemmigej

Planten er almindeligt sund og kræver ikke nogen decideret pleje. Gødning og vanding er en hjælpende hånd i blomstringsperioden, og skulle den få svamp, skyldes det forhold med for meget eller for lidt vand.

Forglemmigej overvintrer ofte uden problemer, men dæk den alligevel til for vinteren, da den kan blive ødelagt af frost.