Margueritter i blomst
Blomster & Planter

Dyrk margueritter i haven

af Dicte Geertinger 27.01.2021
Foto: Panther Media og Claudi Thyrrestrup.
Margueritter er smukke år efter år, det er en nem og medgørlig staude. Her i artiklen kan du blive klogere på en meget folkekær staude, nemlig margueritten. Læs vores tips og tricks til pasning.

Margueritter er smukke og traditionel stauder, som blomstrer om sommeren. Den er en flerårig plante, hvilket vil sige, at den kan leve mange år under de rette forhold. Som mange andre stauder er margueritten nøjsom. Derfor er der kun ganske få ting, du skal gøre, for at have succes med den – det kan du læse mere om længere nede i artiklen.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Margueritten er Danmarks anden nationalblomst. Dog er planten importeret fra De Kanariske Øer i slutningen af 1800-tallet og er derfor ikke så dansk igen. Den associeres ofte blandt andet med møbelklassikere og den meget populære smykkeserie fra Georg Jensen.

SÅDAN DYRKER DU MargueritteR

Margueritblomster er det fineste, hvide indslag i haven, og den er evigt populær blandt stauder. Det skyldes nok at den er en meget medgørlig plante og er derfor nem at plante ud. Et af dens eneste krav er, at den skal have rigeligt vand i den første periode efter udplantning. Udover gode mængder vand, trives den bedst i fuld sol.

Plantning af marguerit

  1. Grav et dybt og bredt hul, således at planten kan komme ned uden at beskadige rødderne.
  2. Vand hullet med jord, så det er helt fyldt op. Lad derefter vandet trænge ned i jorden.
  3. Placer den i plantehullet i en passende højde og fyld dernæst hullet med jord.
  4. Til sidst vandes planten igen og jorden omkring trædes fast.

TIP: Husk at nippe de døde og tørre blomster af planten, så holder du blomsterdannelsen i gang.

Marguerit

Margueritten kan også plantes i en potte. Potterne kan stå fint i vindueskarme, på terrassen eller rundt omkring i haven. Derudover er den fantastisk som værtindegave til venner og familie. Samme gælder dog som når den plantes i jorden – den skal vandes og eventuelt gødes, når den plantes i potte. Du kan gøde med kompost eller give den gødning i foråret inden planten blomstrer.

Dette gælder også for planten, hvis den er udplantet i haven.

Brug blomsten som dekoration

Udover at være særdeles smuk udenfor i bedet, kan de fx bruges i afskårne buketter og som unikke borddekorationer. Her kan du finde inspiration til dekorationer fra Pinterest. Hvis du har mod på det kan du selv tørre dine blomster fra haven og sammensætte dem i buketter. På den måde kan du lave smukke og personlige dekorationer som denne.

Sommerblomsten i mange farver

Den mest klassiske variant er hvid som vi kender den. Dog er der den spanske marguerit, som findes i flere forskellige farver. Farverne kan være med til at leve dit staudebed op. Den spanske marguerit kan du købe i lilla, røde og gullige nuancer.

En vokseglad staude

Margueritten kan blive helt op til 100 cm høj. Derfor kan det være vigtigt, at den har noget at læne sig op ad eller bindes op.