Dyrk smukke georginer
Blomster & Planter

Guide: Dahlia/georginer — Dyrk med succes

af Tine Edinger og Anita Lindberg 4.05.2021
Foto: Jytte Boch
Den gamle dahlia er blevet moderne igen, og det kan vi godt forstå! Den er meget smuk og findes i mange farverige udgaver. Følg vores guide til dahlia, og nyd farvespillet i havens bede eller krukker.

Dahlia eller georginer, som de også kaldes, er blevet moderne igen. Hvis du også er faldet for denne skønne plante, så følg vores guide, og fyld bedene, krukkerne og vaserne med store, farvefine dahlia.

I en eksplosion af farver blomstrer den 15.000 sorter store dahliafamilie hvert år på samme tid, nemlig sidst på sommeren, og er til stor nydelse for alle de modige og hårdtarbejdende haveejere, der besidder en dahlia.

Sådan dyrker du de smukkeste dahlia/ georginer

Helt indtil den første nattefrost viser sit kolde ansigt, blomstrer dahliaer gavmildt og kan blive flere meter høje. De store skønne hoveder skinner om kap med solen og minder os om, at vi skal leve i nuet og glemme, at efteråret snart banker på.

Er du modig nok til at sætte en kæmpe vase med dahliaer ind i din stue en aften, hvor du venter besøg, løber de med al opmærksomheden. Vær sikker på det!

 

4 tips til ranke dahlia

 1. Knoldene skal lægges i jorden om foråret, når risikoen for nattefrost er ovre, hvilket som regel er midt i maj.

 2. Knoldene skal lægges, så det øverste af dem er ca. 5 cm under jordoverfladen, og med ca. 50 cm mellem hver knold.

 3. Husk at der skal være 1 m mellem rækkerne, så man kan komme ind og plukke og nippe dem, for blomsterne bliver store.

 4. Vand grundigt – ikke sjatvanding hver dag – ca. en gang om ugen og to gange i tørre perioder.

Hvornår skal dahlia plantes?

Du kan plante dahlia, når jordtemperaturen er over 15 grader - normalt sker det i slutningen af april. Dahlia kan ikke lide kulde, så sørg også for, at alt nattefrost er forbi. Plantes dahlia for tidligt, vil de ikke kunne gro optimalt. 

Hvornår planter man georginer?

Temperaturen er en afgørende faktor for, hvornår du skal plante georginer (også kaldet dahlia) i haven. Når du planter georginer, så lægger du enten de såkaldte georgineknolde direkte i jorden - det sker slut april/start maj, når jordtemperaturen er over 12-13 grader, og det er helt slut med nattefrosten. Eller du forspirer georgineknoldene, inden de plantes ud i haven. Forspiringen begynder i april, hvor knoldene lægges i krukker med spagnum, der opbevares i drivhuset. I løbet af maj, kan de forspirede georgineknoldene plantes ud haven.

Grav dahlia op til efteråret

Det er besværligt, men desværre nødvendigt! Hvis dine dahliaer skal pryde haven til næste år, skal de graves op af jorden, inden der kommer frost, for ellers går de til. Står de i sandet jord, skal knoldene blot rystes fri for jord og være helt tørre, inden du gemmer dem et frostfrit sted. Er jorden derimod leret, er det klogt at spule knoldene rene for at mindske svampeproblemer gennem vinteren. Det er vigtigt, at knoldene er helt tørre, inden du lægger dem i kasser i ét lag og dækker dem med savsmuld, tørt sand eller avispapir. Er de fugtige udenpå, vil der nemt kunne gå svamp og råd i dem.

Hvis du ønsker en ekstra flot blomstring

 • Så skal du skære plantens første blomsterknopper af og løbende fjerne de afblomstrede blomsterhoveder.
 • De høje dahliaer har tendens til at vælte, så støt evt. stænglerne med en pind.
 • Det er bedst at sætte støtten i jorden, samtidig med at knoldene lægges, så du ikke risikerer at stikke gennem dem.
Dyrk dahlia med success

Husk at gøde dine Dahlia

Dahlia skal have gødning for at få den bedste blomstring. Det gøres bedst på følgende måde:

 • Gød med kompost eller naturgødning. Alternativt kan du bruge kunstgødning med et lavt indhold af kvælstof, fx NPK-gødning 5-10-10.
 • Er kvælstofindholdet højt, vil der komme mange blade på bekostning af blomstringen.
 • Gød to gange i løbet af sommeren. Første gang ca. seks uger efter fremspiring og anden gang ca. seks uger senere.

Forspir dahlia og få glæde af dem tidligt

Hvis du gerne vil have planterne tidligt i gang, kan knoldene forspires fra marts-april på et frostfrit sted. Dæk knoldene med pottemuld, og hold jorden fugtig. Plant dem ud, når der ikke længere er fare for nattefrost.

Skadedyr: Snegle og især dræbersnegle vilde med dahlia. 

Tag følgende forholdsregler:

 • Hold derfor øje med planterne og jorden omkring bedet tidligt om morgenen eller om aftenen, og fjern sneglene. 
 • Nogle få korn Ferramol ved hver plante er effektiv beskyttelse, indtil planterne er blevet store og mere modstandsdygtige.
 • På planteskoler kan du købe små plastikbeholdere, som sneglene lokkes ind i og derefter ikke kan komme ud af igen.
 • Dahlia kan også blive angrebet af bladlus. De skal bekæmpes med insektsæbe flere gange, indtil de er væk.

Tjek dahliaknolde for skimmel og råd

Husk løbende at tjekke din opmagasinerede dahliaknolde, og kassér dem, der er bløde og har skimmel eller råd. Sidst på måneden kan dahliaknolde lægges i spirekasser eller potter til spiring indendørs. På den måde kan du få en tidlig blomstring af de smukke og mangfoldige dahliaer.

 

Dyrk dahlia med success i haven

Dyrk dahlia i krukker

Dahliaer kan også dyrkes i krukker, hvis du ikke har en have. De er fantastiske på altanen eller terrassen – du skal bare huske at grave dem op, inden frosten kommer og give dem ny jord til foråret.

Sådan dyrker du dahlia med succes

At dyrke dahlia er ganske let. Du kan vælge at forkultivere eller blot plante knoldene direkte ud i haven i maj. Forkultiveringen kan begynde indendørs i marts-april og har den fordel, at du får blomstrende dahliaer en del tidligere end ved direkte plantning. Læg knoldene i kasser eller enkeltvis i potter med fugtig pottemuld. Dæk dem, så den lille stump blomsterstængel, der sidder i toppen, kun lige stikker op over jorden. Vand til, og stil dem lyst. Forspirer du dine dahliaer i drivhus, skal du vente med at lægge knoldene til starten af april og sørge for at beskytte dem mod frost. Pas på ikke at vande for meget! Vand kun, når du kan se, at jordoverfladen er tørret ud. Når nattefrosten er helt væk i maj, plantes de ud i haven i en veldrænet jord. Dahliaer kvitterer med flest blomster, hvis de står i fuld sol, men kan også sagtens trives i halvskygge. Afstanden mellem de enkelte planter afhænger af sorterne, men det står som regel angivet på pakken, når du køber knoldene.

Rigelig vand og gødning til dine dahlia

Dahliaer skal have meget vand, og derfor er det vigtigt ikke at plante dem i nærheden af store planter, buske og træer, der optager al vandet i jorden. Sørg for vand hele sommeren. Hvis der ikke kommer regn, skal du vande dybt og grundigt en gang om ugen - ikke vande lidt hver dag. Hvis du vil have store planter, skal der gødning til. Brug helst kompost eller organisk gødning, så planterne gødes stabilt og lidt hele tiden. Kompost sørger desuden for at holde jorden fugtig. Når planterne vokser op, er det en god idé at nippe topskuddene af, så planterne på langt sigt bliver brede og tætte i stedet for høje og tynde. Nip også de visne blomster af, så der er mere plads og energi til de nye knopper. De høje sorter kan have brug for opbinding for ikke at vælte.

Grav georginers knolde op, og gem dem

Når den allerførste nattefrost har fået planterne til at visne, skal knoldene graves op og bringes i hi for vinteren, hvis du gerne vil gemme dem til næste år. Rens knoldene for det meste jord. Sidder jorden fast, skal du spule det af med en vandslange, så overfladen på knoldene ikke beskadiges. Læg dem et tørt og frostfrit sted, indtil de er helt tørre. Læg dem herefter i kasser foret med avispapir, sand, savsmuld eller spagnum, og sørg for, at de står tørt, køligt og mørkt ved 5-6° vinteren over. Et kælderrum eller en garage er fint til formålet, så længe temperaturen ikke kommer under 0° eller over den anbefalede temperatur. Om vinteren skal du se til knoldene indimellem og undersøge dem for svamp, der kan smitte. Kasser de syge knolde. Når vinteren er slut, er det så småt tid til at starte forfra med forkultivering og plantning.

Lidt dahliahistorie

Dahliaer er en broget flok, hvis blomster både kan være strittende og som bolde. Nogle dahliaer ligner en afart af anemonen, andre en åkande. I de nordiske lande kaldes de georginer efter den russiske professor og opdagelsesrejsende Georgi. Dahlia er det botaniske navn, som stammer fra en elev af den verdensberømte botaniker Linné, som hed Andreas Dahl. Han skulle efter sigende mest have anset dahliaen for en grøntsag - knolde, der kunne bruges som en slags kartoffel. I tidligere tider i Mellemamerika og Mexico, hvor dahlia stadig vokser vildt, har blomsten været anvendt som kvægfoder, medicin mod blæresygdomme og stilkene som vandrør. I 1856 dannedes det første dahliaselskab i England, og ca. 50 år senere ankom den til Danmark. I 1969 kom den første liste af klassificerede dahliasorter, der talte ikke mindre end 15.000.

Dahlia kommer i mange smukke former og farver

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.