Dyrk vilde planter i haven

Roser og klematis blander sig i min blomsterhave med stauder og sommerblomster, og det gør min have til en helt vidunderlig blomsterhave. Derudover har jeg mange vilde planter, som selvsår sig overalt i haven. Sådanne planter er med til at gøre blomsterhaven endnu smukkere, og det både fylder bare pletter ud, skaber et herligt miks med de øvrige planter, og så beriger det også havens insekter med god nektar.
 
 
Der findes en række et-, to- og flerårige blomster, der er lette at have med at gøre. De er alle fordringsløse og passer fuldstændig sig selv. Planterne kan i perioder overtage en del af haven, men bliver dog aldrig et problem, for de er nemme at luge ud i, hvis det bliver for meget.
 

Flotte vilde planter

Jeg forsøger mig hvert år med nye frø, og af og til finder en ny plante derfor vej ind i blomsterhaven. Sådan har det efterhånden været i nogle år, og sådan vil det blive ved med at være. For selvom min blomsterhave er ganske velplejet, er det vigtigt også at dyrke det vilde præg.
 
Geranium pyrenaicum
En af mine vilde geranier er Geranium pyrenaicum, der med sit lette løv og fine små lilla blomster giver fylde mellem de øvrige planter. Det er en staude, der sætter en forholdsvis stor rod i jorden, og som selvsår sig ivrigt. Men den er nem at hive op trods roden. I min blomsterhave giver Geranium pyrenaicum en fin fylde.
 
Geranium sanguineum Album
En nem Storkenæb, der med sit mørke løv og sine kridhvide blomster kan indpasses næsten hvor som helst. Det er en rigtig god udfylder, og jeg har med succes brugt den i både skygge og halvskygge. Især de hvide blomster er med til at lysne op i de mere skyggefulde områder af blomsterhaven. Læs mere om Geranium sanguineum her.
 
Digitalis purpurea
En af mine absolutte favoritter er Fingerbøl, Digitalis purpurea, der er med til at give højde, karakter og en helt unik skønhed til havens bede. Planten er toårig og selvsår sig villigt.
 
Jeg såede i sin tid en række kridhvide Digitalis, og de har efterhånden blandet sig med de almindelige Digitalis, der allerede var i haven. Hvert år får jeg nu en masse Digitalis, der blomstrer om midsommeren med spændende rosa og hvide blomster.
 
Thalictrum aquilegifolium
Akelejefrøstjerne, Thalictrum aquilegifolium, er en herlig nem staude, der med sine smukke lilla duskede blomster vil pryde havens bede i det sene forår. Senere vil frøstandene give en spændende kontrast. Akelejefrøstjerne selvsår sig velvilligt og er en flerårig plante. Læs mere om Thalictrum her.
 
Myosotis sylvatica
En anden af mine favoritter er Forglemmigej, Myosotis sylvatica. Planten er toårig, og har det med at dukke op alle mulige og umulige steder i min blomsterhave. Men det får de også lov til, for de er med til at fylde huller ud hen over foråret og midsommeren.
 
Jeg høstede for en del år siden frø af en ren hvid plante og har siden haft succes med dem forskellige steder i haven, selvom de almindelige blå nu er begyndt at tage over.
 
Nigella damascena
Jomfru i det grønne, Nigella damascena, er en helt vidunderlig sommerblomst, der med sine lyse himmelblå blomster og dekorative frøstande kan passes ind næsten alle steder mellem stauder, roser og andre sommerblomster.
 
Jeg drysser selv frø ud i bedene i det tidlige forår, og de planter, der kommer og vokser bedet til, bliver smukke og fylder godt ud. Skulle det vise sig, at de rent farvemæssigt ikke passer ind, hvor de dukker frem, fjerner jeg dem.
 
 
Cynoglossum amabile
Kinesisk hundetunge eller Kinesisk forglemmigej er begge navne på Cynoglossum amabile ‘Mystery Pink’, der er en flot sommerblomst med små pink blomster. Den er flittigt selvsående, men bliver aldrig et problem i blomsterhaven. Plantens pink blomster kan passes ind de fleste steder, og den fylder glimrende ud med sine 40-50 cm højde.
 
Viola tricolor
Hornviol, Viola tricolor, er ligesom stedmoderblomst, Viola wittrockiana, en rigtig nem toårig plante, der dog mange gange kan opføre sig som egentlige stauder. Den er en af de allertidligste sommerblomster, som oven i købet tåler let frost.
 
Allerede i marts måned folder blomsterne sig ud og tilfører dermed det farveløse forår en farvepragt uden sidestykke. Hvis du høster frø fra planten i løbet af sommeren og drysser dem rundt i havens bede, vil nye planter dukke op hist og her og være med til at give haven et vildt præg.
 

Se de skønne vilde planter i galleriet nedenfor.