Penstemon, Rørblomst, får klokkeformede blomster.
Blomster & Planter

Pasning og pleje af Rørblomst

Tekst og 17.01.2017
foto: Kenn Römer-Bruhn
Penstemon, Rørblomst, er en staude, som får smukke rør- eller klokkeformede blomster. Den bliver omkring 70 cm og får opretstående stængler. Læs mere om planten her.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Penstemon, Rørblomst, kræver en del i forhold til pasning, hvis du ønsker at sikre, at den tager sig bedst muligt ud i din have. Planten foretrækker et voksested, hvor den i størstedelen af tiden står i læ, og hvor der er sol. Læs også: Cleome hassleriana, Edderkoppeplante

Plantefakta: Penstemon, Rørblomst

  • Højde: 50-70 cm
  • Blomsterfarve: Lilla, blå og rød
  • Blomstring: Juni til september
  • Placering: Sol
  • Jord: Ingen særlige krav
  • Pasning: Brug for læ og vinterdække
  • Planteafstand: 30-40 cm
  • Giftig: Nej
Penstemon, Rørblomst, er ikke særlig kendt i de danske haver, men det er en skam, for det er en smuk staude, som adskiller sig fra andre med dens unikke blomster. Planten er en smule krævende at dyrke, da den foretrækker sol og læ i sommerperioden, mens den i de kolde vintre har brug for vinterdække. Du kan dog få fat i mere hårdføre typer, som klarer sig bedre gennem kolde vinterperioder end andre. Her kan du med fordel vælge Penstemon ‘Pensham Plum Jerkum’. Oftest behøver planten ikke opbinding, så når du først har fået placeret den et godt sted i dit bed, behøver du ikke tænke på andet end at nyde de smukke blomster, indtil vinteren og frosten nærmer sig.
Penstemon, Rørblomst, får kønt og sundt løv, som er aflangt og spidset med fine takker. Blomsterne ligner klynger af små klokker, og de fås i et væld af forskellige farver, så det er bare med at vælge netop dem, der passer ind i dit staudebed. For at sikre pænere planter og større blomstring kan du beskære planten ned til 10 cm hvert forår. Den har det med at blive træagtig, og det er medvirkende til, at ældre planter kan have det svært i kolde vintre. Derfor kan du med fordel tage stiklinger i sensommeren og opbevare dem i et koldt vindue mod øst gennem hele vinteren, fx sammen med stiklinger af pelargonier. Så er du sikker på, at du kan nyde den smukke staude igen til næste år, selvom din ældre plante måske ikke klarer den. Du kan også frøformere Penstemon, men planten er ikke frøkonstant, så du kan godt være ude for, at den et år kun giver meget få frø eller slet ingen. Du kan så frøene koldt udendørs fra februar til marts eller indendørs fra september måned.