Gomphrena globosa, Ungkarleknap, skal stå et varmt og solrigt sted.
Blomster & Planter

Pasning og pleje af Ungkarleknap

Tekst og 13.12.2016
foto: Kenn Römer-Bruhn
Gomphrena globosa, Ungkarleknap, er oplagt som kantplante, hvor den pynter smukt i dine bede. Det er vigtigt, at den står et varmt og solrigt sted. Læs mere om den smukke plante her.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Gomphrena globosa, Ungkarleknap, er en meget varmekrævende sommerblomst. Pas på de ikke ender med at stå i skygge, de vil gerne have lys og luft for at kunne komme til sin ret.

Plantefakta: Gomphrena globosa, Ungkarleknap

  • Højde: 30-50 cm
  • Blomsterfarve: Rød, hvid og lilla
  • Blomstring: Juli til oktober
  • Placering: Sol
  • Jord: Sandblandet, næringsrig muldjord
  • Pasning: Regelmæssig vanding og masser af varme
  • Planteafstand: 60 cm
  • Giftig: Nej
Vil du have Gomphrena globosa til at stortrives, skal du plante den i fuld sol. Den bliver kun 30-50 cm høj, så du kan anvende den som kantplante el.lign. Og du kan sagtens placere den forrest i dine bede, da den ikke vil komme til at skygge over dine andre planter. Planten får en busket form, som fylder godt i bedet. Den får smukke blomsterhoveder, som den sætter på tykke stilke. Planten har blomster hele sommeren og langt ind i sensommeren, hvis vejret er mildt, så du kan nyde de fine lagdelte, runde blomster i din have i meget lang tid.

Gomphrena globosa er rigtig god til dine bede, men er også velegnet til potter. Du kan både placere den indendørs i et rum, hvor der er lidt køligere end andre steder i hjemmet, og sætte den ud på terrassen. Den vil altid kvittere med et væld af de skønneste blomster.

Så frøene indendørs i det tidlige forår, og plant dem ud, når der ikke længere er fare for, at planterne får frost. Når du skal vælge frø, som du vil plante ud i haven, skal du huske at vælge netop de planter, som har den farve, du bedst kan lide. Tag også højde for, hvad der passer bedst ind i dit bed.

Når blomsterhovederne tager sig allerflottest ud, kan du klippe en håndfuld af dem af planten og tørre dem indendørs. Planten egner sig nemlig rigtig godt som evighedsblomst, som du kan hænge op på vægge rundtomkring i hjemmet. På den måde bliver du mindet om forår og sommer hele året rundt. De tørrede blomster kan holde på form og farve i flere år.

Læs også: Echinacea purpurea, Purpursolhat