Raketblomst
Blomster & Planter

Raketblomst: En staude i eksotiske farver

af Hanne Gabel Christensen 23.02.2021
Foto: Hanne Gabel Christensen, Gunnar Christensens Planteskole, Thyboesminde Stauder, Beth Chatto Gardens Nursery.
Der er fest og farver over raketblomsten, som nok er mest kendt i sin orangerøde og gule udgave. Der findes imidlertid også mange andre sorter, så den imponerende og insektvenlige staude spænder bredere end som så.

Raketblomst, Kniphofia, er en staude, som stammer fra Afrika. Slægten omfatter cirka 70 arter foruden en lang række hybrider, der spænder fra høje planter til dværgformer med blomstring fra tidlig sommer til hen på efteråret. Herhjemme er den populær i haven med sine helt utrolige farver — her får du tips til pasning og pleje.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Pasning og pleje af raketblomst

Raketblomst kræver god plads, da den bliver både høj og bred. Den trives på en solrig, lun plads i veldrænet, næringsrig jord. Veldrænet jord er vigtigere end jordtypen, og våd vinterjord klarer den ikke. Den er delvist tørketålende, men klarer sig bedst med jævnlig vanding, så glem den ikke.

Efter blomstring kan blomsten fjernes, men endelig ikke bladene, da de fortsat giver næring til rhizomerne. De visne blade beskytter desuden planten vinteren over. Om foråret, når det bliver lunt i vejret, kan det visne løv fjernes.

Rødderne udgår fra rhizomer, der ligesom hos dahlia kan graves op om efteråret og opbevares i en tør, frostfri kælder vinteren over og plantes ud igen om foråret. Dog vil de fleste sorter klare vinteren udenfor.

Beskæring af raketblomst

Raketblomsten skal ikke beskæres og blomstrer helt fra juli til september. Hvis du ønsker at bruge den smukke blomst i en buket, kan du klippe den af til sidst i sæsonen, dog er det vigtigt ikke at få bladene med.

Raketblomstens særlige og smukke udseende

Karakteristisk for planten er de lange græslignende blade og høje blomsterspir tæt besat for enden med rørformede blomster. Blomsternes farve bevæger sig fra næsten hvid over gul, orange og rød til brun, ofte flammende i to farver. Blomsterne er nektarrige, og raketblomst er en god insektplante. En del arter er vintergrønne, dog er disse ikke altid fuldt vinterhårdføre herhjemme, selv om de tåler nogen frost.

Deling af raketblomst

Formering kan ske ved deling af ældre planter og ved frøformering. Bedste tidspunkt for deling er om foråret. Raketblomst er en kuldekimer, dvs. at frøene skal have kulde for at spire. De sås om efteråret, f.eks. i såbakke, som stilles på en beskyttet plads i et skur eller under halvtag. Jorden holdes fugtig, men ikke våd. Om foråret tages bakken indenfor, hvor varmen får frøene til at spire. Frøene kan også kuldebehandles i køleskab i en måneds tid og derefter forspires indenfor.

Sådan bruger du raketblomst i haven

I samlet flok er raketblomst et imponerende syn, og de gør sig også godt mixet enkeltvis ind i et staudebed, ikke mindst i farveafstemt sammenhæng.

Raketblomster fylder godt i et bed. Huller efter blomstring kan undgås ved at vælge vintergrønne sorter, hvis blade først visner ned om foråret. Raketblomst holder sig fint oprejst uden støtte og egner sig også til krukker, så længe der er plads nok til rodklumpen.

Raketblomst: Kniphofia "Ice Queen"

Kniphofia ‘Ice Queen’ blomstrer juli-september med lyse, creme­gule blomster. Bliver 1½ m høj og er fuldt vinterhårdfør.

Raketblomst: Orange Vanilla Popsicle

‘Orange Vanilla Popsicle’ blomstrer juli-september med 50 cm lange spir.

Raketblomst: Dummore Apricot

'Drummore Apricot' bliver 1,2 m høj og blomstrer juli-august. Vinterhårdfør.

Raketblomst: Kniphofia brachystachya

Denne specielle raketblomst, Kniphofia brachystachya, dufter af chokolade.

Raketblomst: Kniphofia brachystachya

Kniphofia brachystachya bliver op til 100 cm høj, blomstrer i juli-august og er vinterhårdfør.

Raketblomst: Kniphofia linearifolia

Kniphofia linearifolia er en hårdfør, stedsegrøn art med orangerøde og gule blomster. Bliver cirka 1½ m høj og blomstrer september-november.

Raketblomst: 'Lemon Popsicle'

'Lemon Popsicle' hedder denne sort med 40 cm lange blomsterspir med gule til limefarvede blomster. Blomstrer juni-september.

Raketblomst: Kniphofia ‘Papaya Popsicle’

Kniphofia ‘Papaya Popsicle’ får 40 cm lange blomsterspir juni-september.

Raketblomst: ‘Red Hot Popsicle’

‘Red Hot Popsicle’ med lysende røde, 40 cm lange blomsterspir. Blomstrer juni-september.