Driv små, søde, røde juletulipaner
Blomster & Planter

Sådan driver du juletulipaner

af Mette Winther 11.11.2021
Foto: Tina Brok Hansen.
Driv juletulipaner, så du har søde, røde tulipaner til julens dekorationer og stillebener. Se her, hvordan du gør.

Brilliant Star er den tulipan, vi kalder juletulipanen, når vi driver den frem til jul. Den er fremavlet i 1906, og den blomstrer naturligt ude i haven sidst i april, hvor den bliver ca. 35 cm høj.

Juletulipaner er i bund og grund et vidt begreb, for der findes ikke en tulipan, der officielt kaldes juletulipan. Det forholder sig sådan, at tulipaner deles ind i 15 grupper. De to første grupper er tidlige tulipaner med henholdsvis enkle og dobbelte blomster.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Når nu det har været – og til dels stadig er – så populært at drive hyacinter i blomst til jul, kan det undre, at det samme ikke er tilfældet med tulipaner, for de er også lette at få til at blomstre, hvis du vel at mærke er tidligt ude.

Sådan driver du juletulipaner

Det er i de to grupper, der findes tulipaner, som egner sig til drivning indendørs, så hvis du får lyst til at forsøge dig som tulipandriver, skal du derfor vælge lave sorter, der tilhører en af de to grupper.

Vil du kunne stille juletulipaner af egen avl på julebordet, skal du faktisk i gang allerede i september. Da skal løgene lægges i potter eller kasser i en let jord, så »næsen« er lige i jordoverfladen.

Som afslutning dækkes med et tyndt lag sand eller grus, inden det hele vandes grundigt igennem, og potterne eller kasserne kules ned et beskyttet sted ude i haven.

Ved nedkuling forstås, at potter og kasser skal dækkes med nedfaldne blade, spagnum eller halm. Der skal de stå i 8- 10 uger, inden de graves frem og stilles til drivning indendørs, helst i et køligt rum (ca. 15°).

Indtil de første blade er ude af løget, skal spirerne beskyttes mod lys, derefter skal de have fuld sol og også gerne lidt mere varme. Fra tulipanløgene kommer ind, til de er i blomst, går der ca. fire uger, så juletulipanerne skal tages ind sidst i november.

Stil dine juletulipaner køligt

Nok skal der varme til, når juletulipanerne skal drives i blomst, men derefter skal temperaturen helst ikke være høj, i al fald ikke hvis tulipanerne skal holde længe. Så dengang man havde koblede vinduer, var de flotte, røde tulipaner mange steder fast juleinventar i mellemrummet mellem det rigtige vindue og forsatsvinduet. Her var der lyst og koldt, men alligevel frostfrit.

Det er fristende at plante juletulipaner på kirkegården og i krukker, f.eks. ved hoveddøren. Desværre tåler tulipanerne ikke særlig godt frost, så dem du har hjemme, bør du derfor dække med en avis eller et stykke stof, hvis der er udsigt til nattefrost.