Hyacinter i vinterdekorationer
Buketter & kranse

Driv hyacinter til smukke vinterdekorationer

af Bente Halkjær 8.09.2018
Foto: Tia Borgsmidt.
Vil du prøve selv at drive hyacinter i blomst, skal du i gang allerede nu, hvis de duftende skønheder skal pryde julestuen. Læs vores guide til drivning, og få inspiration til, hvordan du kan pynte op med de farvestrålende blomster.

Hyacinter blomstrer naturligt i foråret, men de små løgvækster kan drives i blomst, så vi kan nyde dem allerede i december. Men du skal i gang allerede nu, hvis du skal have glæde af de farvestrålende blomster! Det er heldigvis nemt, når du først har købt løgene, og når blomsterne springer frem, er der uendelige muligheder for at pynte op med de blomstrende hyacinter.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

De fine løgblomster kan bruges til et væld af smukke dekorationer i både potter og vaser, såvel som inde og ude. I juletiden, hvor vi er glade for ekstra pynt og hygge, er hyacinter derfor den perfekte plante at lege med, hvad end du skal lave en dekorativ dørkrans eller dække et flot julebord.

Vi guider dig til, hvordan du driver hyacinter herunder. Bagefter kan du finde masser af inspiration til at bruge de blomstrende hyacinter i smukke vinterdekorationer længere nede i artiklen.

Sådan driver du hyacinter

Løgene kan plantes i potter med sandblandet jord eller drives frem på glas, så det også giver mulighed for at følge med i røddernes udvikling. Hyacintglassene fyldes med vand, hvorefter løgene placeres. Det er vigtigt, at der er et ganske lille mellemrum mellem løg og vand – på den måde undgår du, at løgene rådner, og samtidig vil rødderne hurtigt komme i forbindelse med vandet.

Hyacinterne har nu brug for at stå køligt, og det ideelle sted er mellem vinduer og forsatsruder, men da denne placering efterhånden er en sjældenhed, er det nødvendigt at finde en anden kølig plads, hvor temperaturen er omkring 10° – det kan fx være i et skur eller en kælder. Der er brug for mørke omkring spidsen af løget, og det ønske kan du nemt opfylde ved at lave et kræmmerhus, som du sætter over løget.

LAv kræmmerhuse til hyacinter

Du kan selv lave de kræmmerhusformede hætter af papir, så hyacinterne pynter selv før, der er blomst.

I løbet af kort tid begynder rødderne at vokse, og når toppen begynder at lette på ”hatten”, kan du tage kræmmerhuset af og tage planten med ind i stuen. Toppen kan være en anelse gullig på grund af det manglende lys, men når planten kommer med indenfor, bliver blade og knopper hurtigt grønne. Nu kan du nyde de flotte hyacinter, og du får glæde af dem i længst tid, hvis du stiller dem køligt om natten, og når du ikke er hjemme.

Sådan skyder du genvej til blomstrende hyacinter

Får du ikke selv drevet hyacinterne frem fra løg, kan du skyde genvej ved at købe planter i potter. Fjern forsigtigt så meget jord som muligt, inden du skyller rødderne og sætter hyacinterne i glas. Bunden af løget hedder i øvrigt løgkagen, og det er herfra, rødderne kommer.

Plant hyacintløgene ud i haven til næste år

Der kommer sædvanligvis en enkelt blomsterstængel med et væld af blomster, men undertiden dukker der et blomsterskaft mere op. Når blomsterne er visnet, klipper du stænglen af, men det er vigtigt, at du lader bladene sidde, hvis du senere vil plante løget ud i haven.

Løget bruger mange kræfter under drivningsprocessen, så mange vælger at kassere det efter afblomstring. Vil du gerne prøve at plante løget ud i haven, så det kan blomstre igen, skal du passe det med vand og næring, og du kan med fordel placere planten lidt køligere. Når vi kommer hen på foråret, kan du plante løget ud i haven, og det vil blomstre igen det efterfølgende forår.

Blomstringen bliver typisk noget mere sparsom, idet der er langt færre blomster på stænglen, end da du drev løget i blomst. Dette minder faktisk mere om den oprindelige, naturlige blomstring hos hyacinten, for den helt overdådige blomstring skyldes forædling.

Vælg de rigtige løg

Når løgene skal drives frem indendørs, skal du gå efter såkaldte præparerede løg, der har fået en behandling, så de kan blomstre flere måneder tidligere end normalt. Du kan altså godt drive hyacinter indendørs fra løg, som ikke er præparerede, men de vil ikke kunne nå at komme i blomst til jul.

Inspiration – 9 blomstrende vinterdekorationer med hyacinter

Hyacinter i potter på terassen

1. Hyacinter på terrassen
Hyacinter har deres naturlige blomstring i haven i løbet af foråret, men hvis du køber planter og sætter dem i potter og dækker jorden med blødt mos, kan du nyde dem allerede ved juletid. Det forudsætter dog, at vinteren er mild, for de blomstrende hyacinter tåler ikke frost. Sæt gerne flere potter sammen i en gruppe, f.eks. sammen med en lanterne og en potte med juleroser.

TIP: Kommer der perioder med frost, efter du har plantet hyacinterne ud, kan du rykke dem til et beskyttet sted.

Buket med hyacinter

2. Kulørt buket til jule- og nytårsbordet
Bind en buket, der julens og nytårets mange kulører. Vælg hyacinter i forskellige farver, og bind dem med matgrønne blade fra eukalyptus. Buketten er bundet med løs hånd, så udtrykket bliver lidt vildt og tilfældigt.

I stedet for at købe hyacinter på løg, kan du købe afskårne hyacinter. De fås i mange fine farver, som er smukke sammen i buketter. Hvis du fjerner de grønne blade og i stedet bruger gran eller andet stedsegrønt, får buketten et mere julet udtryk.

Bordpynt med hyacinter

3. Blomstrende bordkort
Vil du lave fin tallerkenpynt, kan du trække hyacintens blomster på et stykke ståltråd, som du former til en krans og binder et stykke bånd i. Læg hver krans på en tallerken sammen med en dekorativ lærkegren.

Hyacinter i fakir

4. Farverig fakir
Når du dyrker hyacinter i potter, kan stilkene blive forholdsvis lange, og fordi blomsterstandene er tunge, kan de let vælte. Hvis det er tilfældet, kan du klippe blomsterstænglerne af og sætte dem i en fakir, som du bagefter sætter i en skål eller vase med vand. Alternativt kan du stikke et tyndt træspyd i din krukke, som hyacinten kan læne sig opad.

Opsats med hyacinter

5. Lysende opsats med hyacinter
Hyacinter står typisk i plastikpotter, når du køber dem, men prøv at sætte dem over i forskellige glas, og saml dem på et fad sammen med et par lysestager. Så har du en flot lysende blomsteropsats på ingen tid.

TIP: Sørg for ikke at komme for meget vand i glassene, så rødderne rådner. Stil hyacinterne køligt om natten, for så kan du forlænge holdbarheden.

Minibuket med hyacinter

6. Minibuket fyldt med farver
Det kræver ikke mange hyacinter at fremtrylle en fin buket til bordet. Her står et par lyserøde og lilla hyacinter i en lille kande sammen med enkelte kviste fra den grålige arizonacypres. Skift gerne vandet hver anden dag, og skær samtidig et lille stykke af stænglerne. Så holder buketten sig flot og frisk i længere tid.

Julekrans med hyacinter

7. Køn julekrans
En køn blomsterkrans i kølige vinterfarver er smuk at hænge både inde og ude til at sprede skøn vinterstemning. Se, hvordan du binder den elegante julekrans her.

Blomsterdekoration med hyacinter og mos

8. Blomstrende skovbundsdekoration
Du kan lave en flot og frodig dekoration ved at plante hyacinter i et stort fad og dække jordbunden med mos. Pynt evt. med et par julekugler eller anden velvalgt pynt.

TIP: Vælg et fad, der er så dybt, at hyacinterne ikke vælter, når de har vokset sig store.

Blomsterkurv med hyacinter

9. Duftende blomsterkurv
Det behøver ikke at være svært at lave en flot blomsterdekoration. For en kurv med plastik, jord og evt. mos, og plant hyacinter i forskellige farver i den. Sæt gerne nogle kviste arizonacypres imellem løgvæksterne – så har du den skønneste, lille blomsterhave, der emmer af vildskab.