Juleblomster forskønner boligen med flotte farver og skønne dufte.
Højtider & mærkedage

10 smukke juleblomster, der hitter hvert år

af Thea Lind Thomsen 26.11.2018
Foto: Kira Brandt.
Julen er en fest, også når det kommer til stueplanter. Der findes nemlig et hav af skønne juleblomster, som giver farve til boligen i december. Vi har samlet 10 af vores yndlingsblomster op til jul her.

Når det er vinter, og haven, hvis vi er heldige, dækkes af et snehvidt drys og derfor ikke er særlig farverig, er det skønt at kunne indrette hjemmet med farverige, blomstrende planter. Og der findes mange forskellige flotte slags juleblomster, som traditionelt set bliver forbundet med juletiden.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Juleblomster findes både som løgplanter og krukkeplanter. De fleste vil stå flot hele december, og nogle fortsætter endda blomstringen i de øvrige vintermåneder. Se listen over de 10 juleblomster herunder, og gå på opdagelse efter din favorit i galleriet nedenfor.

10 smukke juleblomster

  • Almindelig julerose, Helleborus niger
  • Hyacint, Hyacinthus orientalis
  • Ridderstjerne, Hippeastrum
  • Julestjerne, Euphorbia pulcherrima
  • Alpeviol, Cyclamen persicum
  • Stueazalea, Azalea
  • Lilje, Lilium
  • Julebegonie, Begonia Lorraine Gruppe
  • Koraltop, Kalanchoe blossfeldiana
  • Julekaktus, Schlumbergera truncata

Juleblomster - vores favoritter

Juleblomsterne kan være med til at sprede en skøn julestemning i hjemmet, hvad end du bruger dem i kreative dekorationer eller som selvstændige potteplanter på bordet. De fås i et væld af forskellige farver fra helt sart hvid og rosa til stærke røde og lilla nuancer. Gå på opdagelse i galleriet herunder:

Almindelige juleroser

1. Almindelig julerose, Helleborus niger

Julerosen blomstrer fra december/januar måned til marts april og sætter fine, hvide blomsterhoveder. Julerosen forveksles ofte med påskeklokken, Helleborus orientalis, men denne blomstrer først meget senere i naturen. Den kan dog købes i handlen tidligere. Brug både julerosen i fine dekorationer indendørs, i havestuen og udendørs. De kan nemlig klare let frost.

hyacint

2. Hyacint, Hyacinthus orientalis

Hyacintløg kan drives frem, men kig efter anmærkningen på potten, om det specifikke løg er velegnet til det. De kan drives i vand i en beholder, hvor løget kan hvile på kanten uden at ramme vandet. Hyacinter i potter skal stå lyst uden direkte sol indendørs. Sæt dem køligt eller i det mindste et køligt sted i nattetimerne.

Afskåret ridderstjerne

3. Ridderstjerne, Hippeastrum

En af de kendteste juleblomster er nok ridderstjerne eller fire verdenshjørner, som den af og til også kaldes på grund af de fire blomster, den sætter øverst på stilken. Den bliver fejlagtigt forvekslet med amaryllis, fordi det engang var dens botaniske navn. I dag er det botaniske navn ændret til Hippeastrum. Ridderstjerne er en løgplante, som fås i et væld af forskellige farver, så der er god mulighed for at finde den farve, du allerbedst kan lide.

Hvide julestjerner

4. Julestjerne, Euphorbia pulcherrima

Julestjernen er en hurtig, billig og nem løsning til at få lidt farve ind i boligen op til jul. Den fås nemlig i et væld af farver, fra de dybt røde til de sart hvide. Det er en plante, der holder længe. Placér den et lyst sted, men ikke i direkte sol.

Lyserøde alpevioler

5. Almindelig alpeviol, Cyclamen persicum

Den fine alpeviol trives bedst i kølige rum, men kan også sagtens nøjes med at blive sat i et køligt rum natten over. Alpeviol fås i farver fra rosa til mørkviolet, og blomsterne kan være frynsede, flerfarvede og storblomstrede.

Fine, hvide stueazalea

6. Stueazalea, Azalea

Stueazaleaen fås i mange forskellige farver, fra hvide til violette nuancer. Du kan både finde den med enkelte og dobbelte blomsterhoveder. Det er en kompakt stueplante, som ikke tåler at tørre ud. Sørg derfor for at vande regelmæssigt. Køber du planten inden jul, er det en god idé at finde en, der ikke er helt sprunget ud, så den står allerflottest hen over julen.

Buket med liljer.

7. Lilje, Lilium

Lilje er en smuk plante, der dufter skønt. Den er fin i buketter og dekorationer, hvor den giver et sart og fint udtryk.

Potte med julebegonia

8. Julebegonie, Begonia Lorraine Gruppe

Julebegonien kan købes fra november og blomstrer smukt i december. Den trives bedst i et lyst rum uden direkte sol, da det kan svitse bladene. Vand den moderat i julemåneden. Blomsten købes oftest som en engangsplante, men passer du godt på den, kan den sagtens blomstre igen året efter.

Julekaktus i potter

9. Julekaktus, Schlumbergera truncata

Det kan være en udfordring at holde julekaktussen ved lige, for den har svage rødder. Det gør, at den er følsom over for både overvanding og udtørring. Den blomstrer i juleperioden, men vil også pynte fint udendørs eller i havestuen resten af året.

Julet koraltop

10. Koraltop, Kalanchoe blossfeldiana

Mange forbinder nok koraltoppen med vinteren, fordi den blomstrer hele sæsonen. Men på grund af de julede farver, den fås i, er den for mange også forbundet med julen. Oftest er det en engangsplante, men det er muligt at få den til at blomstre år efter år. Står den for koldt, kan den blive angrebet af meldug og råd.