
Et af de skønneste rum i haven er drivhusets beskyttende og lune miljø, hvor du kan tage forskud på foråret og forlænge sommeren.
Det er et rum, hvor du kan udleve din plantepassion og dyrke de planter, der kræver mest varme, såsom tomater, chilier, auberginer og sågar meloner. Er drivhuset stort nok, kan du også bruge det som en stue og kræse om dine gæster i det. Drivhuset er simpelthen et rum, som man kan gå hen og blive helt forelsket i.
Om foråret starter drivhussæsonen for alvor. Har du ikke allerede brugt vinteren til at rydde op og sortere, er det nu tid til at gøre dit planteudstyr klar til en ny sæson og gøre rent. Fej og vask gulvet, og vask vinduer, sprosser, flader og kroge grundigt. Det forebygger skadedyr, mug, alger og svampesporer. Måske har gulvet brug for nyt sand mellem fugerne. Det kan tage lidt tid, hvis drivhuset er fyldt med møbler og en masse forspirede småplanter. Men det er virkelig godt at gøre, inden du forspirer f.eks. dahliaknolde.
Har du efterårssået og vintersået, er det tid til at prikle småplanterne om i større potter. Både sommerblomster til skærehaven og grøntsager til køkkenhaven kan forspires nu. De meget varmekrævende planter skal du dog så indenfor ved stuetemperatur. Når faren for nattefrost er helt ovre, kan du sætte dem ud i drivhuset.
Plant først tomatplanter ud i drivhuset, når jordtemperaturen er stabil på optimalt 18 grader, ellers kan du stresse planterne, og det forringer frugtsætningen. Skift det øverste lag af jorden i bedene ud hvert år. I dette jordlag kan der nemlig gemme sig sygdomme og utøj. Læg derefter et lag ny jord eller kompost på.
Vælg gerne et drivhus, der er lidt større, end du tror, at du har brug for. Så er der både plads til, at du kan blive revet med af begejstring over alle de planter, du kan dyrke, og til at du kan indrette et hyggehjørne, hvor du kan nyde en kop kaffe helt tæt på dine planter.
Midt på dagen kan det i højsommeren blive en hed affære i glashuset, og det kan planterne blive stressede af. Så luft godt ud og skab skygge ved at kalke nogle ruder eller hænge hvidt stof op til afskærmning. Husk også at vande og gøde, og tjek planterne for utøj. Er planterne angrebet, kan du på nettet købe nyttedyr, som kan holde skadevolderne nede. Plant krydderurter, hvis dufte kan holde skadedyr væk. F.eks. passer den lille kompakte græsk basilikum perfekt under tomatplanterne. Tagetes er, med sin særegne duft, også god til formålet. Ellers er det bare om at nyde og eventuelt så nye hold af hurtigt voksende afgrøder.
For at få det fulde udbytte af drivhuset, og for at det skal holde i mange år, et det godt at give det kærlig opmærksomhed med rengøring, oprydning og vedligehold. Det betaler sig, og du får så meget til gengæld.
Om efteråret er det tid til at fjerne tomat-, agurk- og andre planter, der er færdige for sæsonen. Kom plantedelene på komposten. Hvis du lader dem stå i drivhuset vinteren over, kan de blive årsag til råd, mug og sygdomme. Vask også potterne. Nu kan du indrette rummet hyggeligt med tæpper og stearinlys og nyde, når efterårssolen varmer rummet op.
Har du bede i dit drivhus, kan du lægge blomsterløg som tulipaner og narcisser. Så kan du plukke blomster til buketter tidligt om foråret. Du kan også lægge løgene i store potter – husk at vande dem, så de ikke tørrer ud i løbet af vinteren.
Det er også på denne årstid, at du kan så hårdføre etårige blomster i dit drivhus i så- eller cellebakker, bl.a. kornblomst, sommerridderspore og blomsterkørvel.
Ønsker du mere delvis skygge i drivhuset, er efteråret et godt tidspunkt at plante større planter. Det kan være en vin, der med sine hurtigt voksende ranker kan give flimrende skygge.
Ferskentræer egner sig også til livet i drivhuset – men husk at hjælpe til med bestøvningen af blomsterne om foråret med en lille børste, så du flytter pollen fra blomst til blomst. Derved dannes der ferskner
De kolde måneder er et godt tidspunkt at rydde op i drivhuset og måske gøre rummet hyggeligt med lyskæder og blomster på bordet.
Er du den heldige ejer af en brændeovn i drivhuset, vil du kunne nyde mange skønne timer i rummet. Husk dog at vande bedene, så mikrolivet ikke tørrer helt ud, især hvis du fyrer op.
Tak for lån af drivhus til The Greenery, thegreenery.dk.