Drivhus & Orangeri

Sådan får du mest muligt ud af drivhuset

af Lars Lund og Rikke Graff Juel 4.08.2017
Foto: Diana Nilsson og Kira Brandt.
Drivhuse er gået fra at være rene produktionshuse til også at være et ekstra uderum, som man kan bruge til at forlænge sommeren eller tage forskud på foråret. Få inspiration til at indrette dit drivhus her!
  Vejret på vores breddegrader skifter ofte mellem varme og kulde, og både forår og efterår kan byde på sine grå og sure dage. Så er det dejligt at kunne nyde haven i de lidt mere beskyttende rammer, som et væksthus tilbyder. Det gælder ikke kun for agurkeplanter, men også for mennesker. Her kan du læse om, hvordan du får det bedste ud af dit drivhus, og indretter det, så du ikke kun kan nyde godt af det i de lune sommermåneder.    Mere grøn inspiration: Vælg de rigtige tomatplanter  

Indretning af dit "driverhus"

Vil du gerne bruge dit drivhus som ”driverhus”, hvor der er mere fokus på at hygge sig end at dyrke tomater, er det en god idé at tænke indretningen på en anderledes måde end den klassiske midtergang med to bede langs siderne. Skal der stå stole og borde i drivhuset, er en belægning af fx tegl velegnet. Her kan man sætte planter i krukker, kapillærkasser eller tage fliser op og lave bede til én eller flere planter. 

Det er altid vigtigt at have minimum fire vinduer i taget, der kan åbnes, plus meget gerne en dobbelt stalddør, der kan lukkes mere eller mindre op, så varmen kan slippe ud. Du kan selvfølgelig også bruge skyggegardiner, der findes i mange forskellige udgaver. De grønne er mest til udvendig brug, mens hvide er til indvendig brug. 

Se også:Sådan undgår du skadedyr i dit drivhus

Hvad skal du dyrke i drivhuset? 

Dekorative planter som roser, oliven, fersken, figen og citrusfrugter passer utrolig fint i et hus, hvor man også vil nyde at opholde sig, og de pynter meget i drivhuset. Mange har de helt små gul-orange citrusfrugter "kumquat" i deres drivhuse. De bruges mest til pynt, men kan også sagtens spises. Oliven er en anden populær plante, som er meget velegnet i drivhuset, hvor den høje luftfugtighed gør, at den trives langt bedre end i den tørre stue.    Netop disse planter kræver dog også en ekstra indsats i årets kolde måneder. Både oliven og kumquat kan tåle lidt frost, men ikke i længere tid, og derfor skal de beskyttes om vinteren. Enten kan du sende dem på et plantehotel (et gartneri, der modtager planter til vinteropbevaring), eller du kan beklæde dit drivhus med et eller flere lag bobleplast beregnet til drivhuse.  
 

Kan drivhuset varmes op?

Når der er udsigt til frost, kan du varme op med en gasovn med termostat. Luft godt ud, når der ikke er frost, så vanddampene kommer ud. Planter som vin, roser, fersken, figen, nektarin, løgplanter og stauder, du måske gerne vil have i dit drivhus, kan sagtens tåle frosten. 

En vin har altid været et populært valg til drivhuset, og hvis du vælger et hus med stor højde, kan du ved hjælp af wire på langs eller tværs lave et sydlandsk levende tag, som druernes ranker vokser på, og hvorfra klaserne hænger ned. Det kan laves i enten hele huset eller i halvdelen af det. Ofte løser det også det største problem, når solen skinner, nemlig for meget varme. 

Et drivhus, der er gravet ned i jorden, har indbygget kælder, der er med til at hæve temperaturen et par grader i den del, der ligger i kælderen. Det gør det lettere at holde frosten ude ved planternes ”fødder”, men der vil i meget kolde perioder stadig være brug for isolering lidt højere oppe. 

Læs også: Sådan vælger du det rigtige drivhus

Hvor skal drivhuset stå?

Det er væsentligere, at dit hus ligger placeret, så det passer godt ind i din have, end at gavlen står nord/syd eller øst/vest.

Jo mere siden af dit hus står i sol, jo mere varme kommer der ind i det, og står siden mod vest, er det måske mere udsat for vind, end hvis gavlen står mod vinden. Men skal dit hus være både til planter og ophold, skal det selvfølgelig placeres der, hvor du synes, du ser din have bedst, og hvor dit hus også ser godt ud i haven. Bare det ikke står i fuld skygge hele dagen, men har seks-syv timers sol, kan alt lade sig gøre. 

De andre minusser, der kan være, må du så kompensere for ved fx at skabe læ eller skygge, hvis det er problemet. Når huset ligger rigtigt og er indrettet hyggeligt, bliver det hurtigt dit nye yndlingsrum.