Vil du have flere fugle i haven?
Dyr og insekter

Træer og buske til fuglene i din have

af Susanna Rosén 17.01.2022
Foto: Frank Kirkegaard, Jes Buusmann, Kenn Römer-Bruhn, Tina Brok Hansen, Shutterstock.
Fuglene elsker dine træer og buske med bær - og hvis du har de helt rigtige slags, kan du få ekstra hyppige besøg i haven af de fjerede gæster. Læs her, hvilke træer med bær og frugt, der er særligt værdsat af havens fugle.

Den vigtigste tid at huske at fodre havens fugle er i februar, der typisk er den koldeste måned - men de sætter pris på at blive fodret i hele den mørke årstid. Du kan omdanne din vinterhave til en udendørs fuglerestaurant ved at plante frugttræer og bærbuske, der giver både beskyttelse og mad til fuglene.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Her kan du læse, hvilke træer og buske, der er ekstra værdsat af fuglene. Du kan desuden læse, hvilke fugle der især tilrækkes af de forskellige bær og frugter – så kan du plante træer med lige præcis din yndlingsfugl in mente.

Få flere fugle i haven med disse træer og buske:

Planter til den fuglevenlige have - surbær

Surbær, Aronia. Sortfrugtet surbær Aronia melanocarpa bruges ofte som hækplante, mens blommebladet surbær Aronia x prunifolia dyrkes for bærrenes skyld - men begge kan spises. Bærrene bliver sorte, når de er modne. Saften er rød og kan smitte af. Surbær er en højt skattet føde for især bogfinke, grønirisk, solsort og musvit.

Berberis er perfekt til fugle.

Berberis, Berberis. Berberis harspiselige, røde bær. Koreaberberis Berberis koreana får ekstra store bærklaser. Bærrene spises blandt andet af finker og solsort.

Sargentæble er en smuk - og rigtig god i en have, hvor der skal være hjælp til fuglene.

Sargentæble, Malus sargentii. Sargentæble er oversået af hvide blomster om foråret. Hen imod sensommeren får den små, røde frugter i massevis, som spises af bogfinke, solsort, silkehale og musvit. Træet er desuden et godt læ- og gemmested for fuglene.

Bær af Sambucus nigra - almindelig hyld.

Alm. Hyld, Sambucus nigra. Hyld er en stor og hurtigtvoksende busk, som giver både blomster og bær, der er populære til saft. De sorte bær er værdsat af især drosler.

Havtorn til fuglene.

Alm. Havtorn, Hippophae rhamnoides. Havtorn har orangegule, C-vitaminrige bær og sølvgrønt løv. Glem ikke at plante både en han- og en hunplante - ellers kommer der ingen bær. Fugle som solsort, musvit, sjagger og bogfinke spiser gerne bærrene.

Prunus padus - alm. hæg - god til fugle.

Alm. Hæg, Prunus padus. Hægen bliver til et træ eller en stor busk med sorte bær, som modner i juli-august. Bærrene spises af drosler og stære.

Bærmispel er god til drossel og stær.

Bærmispel, Amelanchier. Alle bærmispel får spiselige bær, men ellebladet bærmispel Amelanchier alnifolia har de bedste af slagsen. Fugle, som gerne spiser dem, er solsort, bogfinke, musvit og grønirisk.

Dværgmispel er helt oplagt til fuglehaven.

Dværgmispel, Cotoneaster. Der findes mange arter af dværgmispel med forskellige vækstformer - fra hækplanter til små træer og krybende sorter - der er velegnet til bunddække. De røde bær er en magnet for især solsorte.

Roser der får hyben er et smukt indslag i en fuglevenlig have.

Rose, Rosa. Det er frem for alt de gamle og oprindelige roser, der får smukke hyben, som forskellige navnesorter af rynket rose, Rosa Rugosa-gruppen, bjergrose Rosa pendulina, mandarinrose Rosa moyesii, kobberrose Rosa glauca og mange roser i Pimpinellifolia-gruppen. Fugle, der kan lide hyben, tæller musvit, grønirisk, solsort og sjagger.

Rønnetræer er gode til fugle.

Røn, Sorbus. Vælg helst rønnetræer med rødorange frugter som ’Rosemari’, ’Carmencita’ eller ’Dodong’. Sorter med hvide frugter, som perlerøn Sorbus koehneana, er ikke lige så populære hos fuglene, eftersom hvide bær ser umodne ud for dem. Især sjaggere, drosler og silkehaler holder af rønnebær.