Træer og buske til fuglene i din have

Den vigtigste tid at huske at fodre havens fugle er i februar, der typisk er den koldeste måned - men de sætter pris på at blive fodret i hele den mørke årstid. Du kan omdanne din vinterhave til en udendørs fuglerestaurant ved at plante frugttræer og bærbuske, der giver både beskyttelse og mad til fuglene.

Her kan du læse, hvilke træer og buske, der er ekstra værdsat af fuglene. Du kan desuden læse, hvilke fugle der især tilrækkes af de forskellige bær og frugter – så kan du plante træer med lige præcis din yndlingsfugl in mente.

Læs også: Flere råd til at få fugle i haven

Få flere fugle i haven med disse træer og buske:

Surbær, Aronia. Sortfrugtet surbær Aronia melanocarpa bruges ofte som hækplante, mens blommebladet surbær Aronia x prunifolia dyrkes for bærrenes skyld - men begge kan spises. Bærrene bliver sorte, når de er modne. Saften er rød og kan smitte af. Surbær er en højt skattet føde for især bogfinke, grønirisk, solsort og musvit. 

Berberis, Berberis. Berberis har spiselige, røde bær. Koreaberberis Berberis koreana får ekstra store bærklaser. Bærrene spises blandt andet af finker og solsort.

Sargentæble, Malus sargentii. Sargentæble er oversået af hvide blomster om foråret. Hen imod sensommeren får den små, røde frugter i massevis, som spises af bogfinke, solsort, silkehale og musvit. Træet er desuden et godt læ- og gemmested for fuglene.

Alm. Hyld, Sambucus nigra. Hyld er en stor og hurtigtvoksende busk, som giver både blomster og bær, der er populære til saft. De sorte bær er værdsat af især drosler.

Alm. Havtorn, Hippophae rhamnoides. Havtorn har orangegule, C-vitaminrige bær og sølvgrønt løv. Glem ikke at plante både en han- og en hunplante - ellers kommer der ingen bær. Fugle som solsort, musvit, sjagger og bogfinke spiser gerne bærrene. 

Se også: Charmerende foderbræt til fuglene

Alm. Hæg, Prunus padus. Hægen bliver til et træ eller en stor busk med sorte bær, som modner i juli-august. Bærrene spises af drosler og stære. 

Bærmispel, Amelanchier. Alle bærmispel får spiselige bær, men ellebladet bærmispel Amelanchier alnifolia har de bedste af slagsen. Fugle, som gerne spiser dem, er solsort, bogfinke, musvit og grønirisk. 

Dværgmispel, Cotoneaster. Der findes mange arter af dværgmispel med forskellige vækstformer - fra hækplanter til små træer og krybende sorter - der er velegnet til bunddække. De røde bær er en magnet for især solsorte. 

Rose, Rosa. Det er frem for alt de gamle og oprindelige roser, der får smukke hyben, som forskellige navnesorter af rynket rose, Rosa Rugosa-gruppen, bjergrose Rosa pendulina, mandarinrose Rosa moyesii, kobberrose Rosa glauca og mange roser i Pimpinellifolia-gruppen. Fugle, der kan lide hyben, tæller musvit, grønirisk, solsort og sjagger.

Røn, Sorbus. Vælg helst rønnetræer med rødorange frugter som ’Rosemari’, ’Carmencita’ eller ’Dodong’. Sorter med hvide frugter, som perlerøn Sorbus koehneana, er ikke lige så populære hos fuglene, eftersom hvide bær ser umodne ud for dem. Især sjaggere, drosler og silkehaler holder af rønnebær.

Prøv også: 3 afgrøder, du kan forspire i januar