æblesorter
Frugter & Bær

Guide til de gamle æblesorter

Tekst og 6.09.2024
foto: Jytte Boch.
Det danske klima gør vores æblesorter til noget helt særligt, og især blandt de gamle, danske æblesorter gemmer sig guld. Her får du en guide til gamle danske æbler - og 12 af vores favoritter!

De danske æbler har en uovertruffen smag på grund af vores klima med et langt, lyst forår med både regn, sol og blæst. Desuden har vi en stor gruppe gamle æblesorter med særlig god, kraftig aroma og en tilpas blanding af sødme og syrlighed.

De store temperaturforskelle mellem nat og dag i sensommeren er med til at give æblet de røde kinder og den kraftige smag. Det fugtige, kolde klima gør, at æblerne kun behøver at udvikle en tynd skræl for at holde på saften i modsætning til sydens æbler, der bliver nødt til at beskytte frugten med en tyk, lidt læderagtig skræl. De danske æbletræer trives bedst i kystnære områder i Østjylland og på øerne, hvor temperaturen ofte er et par grader højere end inde i landet, og fugtigheden er optimal til æbler. Det er også her, man finder de fleste frugtplantager.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Vælg en gammel dansk æblesort

Når du vælger et æbletræ til haven, er smagen en af de vigtigste faktorer, hvis du gerne vil kunne høste smagsrige æbler sæson efter sæson. Hvem husker ikke barndommens æbler og fornøjelsen ved den første saftige bid af et sprødt og sødt æble direkte fra træet? Det er svært at rådgive om, hvilke sorter der har den bedste smag. Det er helt individuelt, hvad man forstår ved ”et godt æble”, og der er så mange muligheder.

Den gode smag får du dog især, hvis du vælger en af de gamle, danske æblesorter. Til forskel fra de udenlandske, importerede æbler, der ikke har megen smag eller aroma, er det danske klima perfekt til at dyrke æbler med en god balance mellem syrlighed og sødme.

Især de økologiske æbler er i forsøg målt til at have et større sukkerindhold end konventionelt dyrkede æbler. De gamle danske sorter er derfor en bevaringsværdig kulturarv og bestemt værd at dyrke i private haver og landets mange frugtplantager.

Gamle danske æblesorter

 ’Ingrid Marie’

1. ’Ingrid Marie’ fra 1910 er et af danskernes favoritæbler. Det blev fundet af en skolelærer på Vestfyn, som opkaldte det efter sin afdøde datter. Æblet er mørkerødt, meget sødt og med god syrlighed. Et rigtigt juleæble, der kan bruges som både spise- og madæble. Er modent fra sidst i oktober og kan gemmes til april.

’Rød Belle de Boskoop’

2. ’Rød Belle de Boskoop’ er fundet i 1940 på Bogø ved Nordfyn som en mutation af ’Belle de Boskoop’. Det er et stort og godt madæble, der kan plukkes fra sidste halvdel af oktober og gemmes til langt hen på foråret. Jo længere det ligger, jo sødere bliver smagen.

'Signe Tillisch"

3. ’Signe Tillisch’ er et saftigt spise- og madæble med en fin, karakteristisk smag og duft. Det blev sået af kammerherre Tillisch fra Bjerre ved Horsens i 1866 og opkaldt efter datteren. Æblefarven er grønlig-gul med røde pletter og en lidt glinsende overflade. Æblet er et efterårsæble, som kan plukkes i starten af oktober og holder til omkring januar.

'Dronning Louise'

4. Æblet ’Dronning Louise’ har udseendet lidt imod sig, men det smager fantastisk. Det er et lille til mellemstort spiseæble med sød og aromatisk smag af ’Cox’s Orange’. Æblet er et vinteræble, der kan plukkes sidst i oktober, men holder til langt ind i foråret.

'Filippa'

5. ’Filippa’ er et af de mest smagfulde æbler med en karakteristisk aroma og flot balance mellem sødme og syrlighed. Det er et af favoritæblerne i danske haver. Træet er opstået ved frøsåning af lærerens datter Filippa fra Hunstrup på Sydfyn i cirka 1880. Æblet er et efterårsæble, som kan plukkes fra oktober og gemmes til jul.

'Niels Juul'

6. ’Niels Juul’ er et kæmpestort spise- og madæble på størrelse med en knyttet hånd. Det har en sød og vinagtig smag. Æblet stammer fra Vibeholm ved Glostrup på Sjælland og er fra 1875. Det kan gemmes helt ind i foråret. Podekviste kan købes hos Madam Bundsen.

’Nonnetit Bastard’

7. ’Nonnetit Bastard’ er fra koldingegnen og er beskrevet første gang i 1913. Det er et fint spiseæble, der skal høstes sidst i september og kan gemmes frem til februar. Æblet er gult med røde pletter og streger. Kødet er hvidt og saftigt med god aroma og en smag, der minder om ’Pigeon’.

’Pederstrup’

8. ’Pederstrup’ stammer fra byen af samme navn syd for Odense på Fyn. Det er primært et madæble, da kødet er lidt tørt. Træet er langsomt voksende og vil gerne stå i læ, men er sundt og hårdfør. Et flot æble med en rød kind. Det er et efterårsæble, som modner og kan høstes i løbet af september eller oktober.

’Borgherre’

9. ’Borgherre’ er et madæble, der også kan bruges som spiseæble. Æblet kan blive stort, men formen varierer. Det har været kendt i Danmark siden 1795, men stammer oprindelig fra Holland. Kødet er saftigt med kraftig aroma. Plukkes først i oktober og bruges frem til jul.

’Maren Nis’

10. ’Maren Nis’ er et godt, saftigt spiseæble med en mild, krydret og vinagtig smag. Det er en frøplante, formentlig fra Sønderjylland omkring 1900, hvor Maren Nis ifølge historien såede en kerne. Plukkes og spises i september-oktober. Kan lagres, men taber efterhånden sin friske smag. Træet bærer hurtigt frugt og anbefales til økologisk dyrkning.

'Gul Gråsten'

11. ’Gul Gråsten’ blev kåret som Danmarks nationalæble af Danske Frugtavlere i 2005. Det findes også som ’Rød Gråsten’. Det er et udsøgt spiseæble, som stammer fra Gråsten Slot i Sønderjylland før 1750. Det er et meget sødt æble med lidt syrlighed i smagen, og det egner sig glimrende til most. Plukkes i oktober og holder en måneds tid.

'Maglemer'

12. ’Maglemer’ er et fint og saftigt spise- og madæble med god balance mellem syrlighed og aroma og en fin duft. Det er et lille æble. Æblet er fra før 1870 og stammer fra landsbyen Maglemer ved Maribo på Lolland. Plukkes fra sidst i september til midt i oktober og kan gemmes til jul.

En lang sæson æblesæson

Æblesorterne er opdelt i tre hovedgrupper:

  1. De tidligste sommeræbler, der modner fra august, og som skal spises inden for kort tid.
  2. De næste er efterårsæblerne, der modner fra sidst i september med æbler, der ofte kan gemmes frem til jul.
  3. De sene vinteræbler modner i oktober-november.

Det er forskelligt, hvor længe de kan gemmes, men de fleste holder sig friske ind i det nye år og nogle helt frem til marts-april. Er der plads til tre æbletræer i haven, kan sæsonen strækkes ved at plante et træ fra hver gruppe. Nogle æblesorter, især de tidligste, egner sig primært som spiseæbler, mens en del af de æbler, der modner senere, ofte kan anvendes som både spise- og madæbler.

Æblesorter med lang sæson

Æbler kan plukkes i haven fra august til november, alt efter hvilken sort du vælger, og det har også betydning for deres holdbarhed.

Vidste du …

… at jo længere æblet får lov til at sidde på træet og modne af sig selv, jo mere smag får det?

… at æbler, der er friskplukket fra træet, har det største indhold af antioxidanter og vitaminer?

… at æblernes røde kinder opstår, når der er stor temperaturforskel mellem dag og nat?

… at æbler skal plukkes med stilk? Ellers er der lettere adgang for skadedyr og råd.

… at æbler holder længere, hvis de opbevares i plastikposer i køleskabet?

Vælg den rette grundstamme

Alle æbletræer er podet på grundstammer, så hvert træ består i princippet af to træer. Grundstammen er roden på træet, og den er afgørende for, hvor stort træet bliver, og hvor hurtigt det vokser og giver frugt. På grundstammen podes den ønskede æblesort, som så udgør stammen og kronen på træet. Derfor er det vigtigt at vælge den ønskede sort med den grundstamme, der passer bedst til haven.

Grundstammer kan være alt fra vildstammer, som bliver meget store træer, til dværgstammer, der vokser langsomt, og som passer til små haver og altaner, og så er der mellemstørrelserne, som er de mest almindelige.

Dværgstammer giver hurtigere frugt, mens det med vildstammer kan tage nogle år. Træer på de svagest voksende grundstammer skal ofte have støtte, og de har brug for mere pasning og tilføring af næring for at få optimal frugtsætning. Så hvis der er plads nok i haven, og jorden er god, er det en fordel at vælge en af mellemstørrelserne, der ikke kræver så meget pasning.

Plant æbletræer på rette tidspunkt

Det er bedst at plante æbletræer, når jorden stadig er fugtig i oktober-november eller i februar-april, så længe jorden ikke er frossen. Plantehullet skal være mindst en halv meter på hver led og tilsvarende dybt. Er jorden meget leret, tilfører du sand. Træer på mindre og mellemstore grundstammer må ikke plantes dybere, end de står i potten fra planteskolen, mens træer på vildstammer skal plantes med podestedet cirka 5 cm under jorden. Spred rødderne ud, før du planter.

Nye æbletræer må aldrig plantes direkte i jord, hvor der har stået æbletræer inden for de seneste år. Træerne vil ikke trives på grund af jordtræthed, da jordens mikroorganismer vil hæmme træets vækst. Vælger du alligevel samme placering, skal al gammel jord udskiftes med ren muld og kompost i mindst en halv meters dybde og bredde. Efter plantning af nye æbletræer skal jorden holdes fri for ukrudt og græs mindst en halv meter fra stammen. Sørg for at vande godt i tørre perioder den første sæson. Gød en gang om foråret med kompost eller langtidsvirkende, organisk gødning, og giv jorden omkring stammen en håndfuld kalk om efteråret, så sikrer du, at træet kommer godt i gang.

Beskæring eller ej

Et nyplantet æbletræ skal vokse frit i nogle år, før man begynder at beskære det. Som hovedregel skal det give en høst på cirka 20 kg, før det skal beskæres. Om sommeren fjerner du de grene, der går på tværs ind mod stammen, så der kommer lys og luft til frugterne. Om vinteren beskærer du de større grene. Opadgående nye grene med en vinkel under 45° giver stort set ingen frugt, så de skal klippes af over en udadvendt knop 15-20 cm fra stammen. Jo mere vandret grenene sidder, jo mere frugt giver de, så bevar grene med en vinkel ud fra hovedstammen på mellem 45 og 90°.

TIP: Pas på farlige æbler

Spis ikke nedfaldsæbler eller hengemte æbler, der er stødte, halvrådne eller har pletter. De kan indeholde giftstoffet patulin, der på sigt kan give kræft. Det er ikke nok at skære det dårlige væk, da giftstoffet vil være i hele æblet. Er æblet råddent indefra ved kernehuset, skal det også kasseres.