Frugter & Bær

Pasning og beskæring af hindbær

af Anita Banner og Susie Helsing Nielsen 29.05.2013
Foto Niels Jensen, Colourbox, Betina Hastoft og Wichmann+bendtsen photography.
Hindbær i haven - en guide til arter og sorter samt pasning og pleje.

Hindbær er ikke bare hindbær. Der skelnes mellem to slags: Sommerhindbær, der modner fra midt i juli og tre-fire uger frem, og efterårshindbær, der modner fra august og bliver ved, til frosten kommer. De to slags bær ligner hinanden på udseendet. Sommerbærrene er dog lidt mindre end efterårsbærrene og har måske lidt mere aroma. Efterårsbærrene derimod slipper for den store plageånd "larver i hindbær".

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Plantning af hindbær
Marts-april og oktober-november er bedste plantetid. Inden plantning skal jorden være renset for ukrudt. Plant hindbær med 50 cm's afstand i rækken. Efter plantning skal alle stængler skæres tilbage til 20-30 cm. Det giver planten ekstra kraft til rodudvikling og nye sommerskud, når den ikke skal tænke på bær den første sæson. Sørg for en jævnlig grundvanding af rækken. Hindbær holder meget af våde somre.

Gode hindbærsorter
Sommerhindbær: 'Algonguin' har orangerøde middelstore velsmagende bær, få torne og modner allerede i starten af juli. 'Glen Ample' har store velsmagende røde bær og er en meget sund plante med glatte stængler. 'Tulameen' er en ny sort med store lyserøde bær, modner fra sidst i juli. Højt udbytte.

Efterårshindbær: 'Autumn Bliss' har store røde bær med god smag. 'Autumn Bliss gul' har gule bær og mange torne. 'Polka' er en ny sort med mørkerøde bær og fin smag. 'Fallgold' har gule, relativt små søde og velsmagende bær.

Lav en skøn og rustik tærte med hindbær og solbær - få opskriften her.

Beskæring af hindbær
Hindbær vokser på en særlig måde. Rødderne under jorden kan leve i årevis, men over jorden bliver planten aldrig mere end to år gammel. Sommerhindbær bærer frugt på skud, der blev dannet året før. Efterårshindbær bærer frugt på sommerskuddene.

Sommerhindbær skal beskæres straks efter høst i august. Alle gamle skud, som har båret frugt, skæres væk helt ved grunden. Efterårshindbærrene skal beskæres i marts-april. Metoden er ganske ligetil, idet du simpelthen fjerner alle skud ved jordoverfladen. Hindbær breder sig effektivt med udløbere, så det er bedst at isolere dem fra andre planter, så de er til at styre.

Stikkelsbær
Bærerne vokser hurtigt på den tidligt blomtrende frugtbusk.

Ribs
Der skelnes mellem to slags hindbær: sommer- og efterårsbær.